” Σπτική κρέπα orac με γαλοπούλα και τυρί” το καθημερινό τοστ βρίσκει άξιο αντικαταστάτη σε αυτή την υπέροχη παραλλαγή του!
Υλικά για 4 μερίδες
Για τις κρέπες
- 1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. γάλα 1.5% σε λιπαρά
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 2κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 10 φέτες ζαμπόν βραστής γαλοπούλας με ελαιόλαδο
- 10 φέτες κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- 4 καλά πλυμένα φύλλα μαρουλιού
- 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1κ.σ. μαγιονέζα light
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το μίγμα για τις κρέπες: σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και το αυγό, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να ετοιμάσουμε λείο χυλό. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι.
- Σε ένα μεγάλο, ρηχό και αντικολλητικό σκεύος ή κρεπιέρα ζεσταίνουμε ελάχιστο βιτάμ, αλείφοντας καλά τον πυθμένα με ένα πινέλο για να βραχεί ομοιόμορφα. Ρίχνουμε σταδιακά δόσεις από το μίγμα, υπολογίζοντας ότι κάθε κρέπα χρειάζεται 1½ κουτάλα της σούπας. Κινούμε κυκλικά το τηγάνι για να απλωθεί το μίγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κάτω πλευρά να ροδίσει.
- Με μια σπάτουλα γυρίζουμε την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τις κρέπες κατά μέρος, τη μία επάνω στην άλλη.
- Αλείφουμε τις κρέπες με λίγη μαγιονέζα light και μοιράζουμε στην καθεμία από 1 φέτα ζαμπόν, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα μαρουλιού, 2−3 φέτες ντομάτας. Τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολά και τις σερβίρουμε αμέσως, ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες.
Σχόλιο: Ενισχύει ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα τροφοδοτώντας με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας! Μία μερίδα κρέπες (περίπου δύο μεσαίες), περιέχει 50 γρ πρωτεϊνών και καλύπτει το 80% των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών ενός ελαφρά ασκούμενου ατόμου. Ιδανικό σνακ λοιπόν για μετά το γυμναστήριο, παρέχει αναγκαία αμινοξέα για την επιδιόρθωση των μυϊκών βλαβών, προωθώντας παράλληλα ένα αυξημένο αναβολικό ορμονικό προφίλ. Επιπλέον, προσφέρει βιταμίνες της ομάδας Β για έναν ενισχυμένο μεταβολισμό, σίδηρο για καλύτερη αιμοποίηση και ασβέστιο για ισχυρά δόντια και οστά.
Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι 733
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube