Υπάρχει μια μικρή δυσκολία στο να σερβίρετε προσπαθώντας να κόψετε ακριβώς ανάμεσα σε δυο κανελόνια που τείνουν να κολλάνε μετά το ψήσιμο, αλλά με λίγη εμπειρία θα το βρείτε στη πορεία. Μια μερίδα πρέπει να είναι ανάμεσα σε 3 και 5 κομμάτια αν έχετε να κάνετε με πολύ “φαγανούς” βέβαια.
Πρωτοχρονιά Συνταγή: Κανελόνια με Σπανάκι & Ρικότα
Υλικά για 24 κανελόνια σε ταψί 36 εκ. (για 6 άτομα)
1 πακέτο κανελόνια
4 κ.σ. Grana Padano
ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση με σπανάκι & ρικότα
600 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
300 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 γρ. κουκουνάρι
1 κ.σ. Grana Padano
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία ένταση, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να το σοτάρετε ήπια, απλά να μαραθεί. Σε περίπου 3’-4’ προσθέτετε το κατεψυγμένο φιλοκομμένο σπανάκι ως έχει και το αφήνετε να σοταριστεί και σιγά-σιγά να λιώσει, να εξατμιστούν τα νερά και να ενσωματωθεί με το κρεμμύδι, ως ενιαία γέμιση, για περίπου 7’-8’.
Σβύνετε το μάτι και προσθέτετε την ρικότα, ανακατεύοντας να πάει παντού. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Σε άλλο τηγάνι, σε μεσαία ένταση, βάζετε το κουκουνάρι και το καβουρντίζετε να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε λίγο με κούνημα του τηγανιού και προσέχοντας να μην αρπάξουν. Θέλουν γύρω στα 2’ λεπτά, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το τηγάνι βέβαια. Μόλις πάρουν κατά τόπους χρώμα, τα προσθέτετε στη γέμιση και τα ενσωματώνετε ανακατεύοντας . Προσθέστε και την μια κουταλιά Grana Padano για να δώσει μικρές εντάσεις στη γέμιση. Αφήνετε τη γέμιση σπανακιού και ρικότα να κρυώσει για μισή ώρα περίπου, ώστε να μπορείτε να γεμίσετε τα κανελόνια με ευκολία, χωρίς να κάψετε τα χέρια σας.
Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ
Ακολουθείτε την συνταγή μας εδώ, ή τις οδηγίες πιο κάτω:
Ζεσταίνετε το γάλα απλά ν’ αχνίζει και σε μια μεσαία αντικολλητική κατσαρόλα με υψηλά τοιχώματα, για να μην πιτσιλάει στη πορεία, ρίχνετε το βούτυρο, σε χαμηλή προς μεσαία ένταση.
Όταν λιώσει, προσθέτετε σταδιακά αντίστοιχη ποσότητα αλευριού και αρχίζετε με το σύρμα να ενσωματώνετε το ένα στο άλλο, μέχρι να φτάσει το μίγμα που ονομάζεται Roux, σε σημείο που να είναι οριακά πηχτό ώστε να μην απλώνεται πια.
Αρχίζετε να ρίχνετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος μέσα στο μίγμα βούτυρου-αλευριού και με το σύρμα την γυρνάτε ώστε να ενσωματωθεί στο roux.
Αυτό επαναλαμβάνεται σιγά-σιγά για 4-5 λεπτά μέχρι η μπεσαμέλ να ενσωματώσει τη μισή περίπου ποσότητα γάλακτος και να γίνει παχύρρευστη. Τότε μπορείτε να αρχίσετε να ρίχνετε το γάλα σε πιο μεγάλες δόσεις συνεχίζοντας να δουλεύετε τη σάλτσα με το σύρμα.
Σ’ αυτό το στάδιο προσθέστε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και δοκιμάστε την. Όταν όλο το γάλα έχει ενσωματωθεί πιθανότατα η μπεσαμέλ σας να είναι ακόμη πολύ ρευστή. Το ζητούμενο είναι η μπεσαμέλ σας να είναι ρευστή μεν, αλλά σχετικά πηχτή, οπότε αφήστε την για 3’-4’ ακόμη λεπτά στο μάτι, ανακατεύοντας κάθε τόσο, ώστε να πήξει καθώς ζεσταίνεται, χωρίς να πάρει βράση βεβαίως.
Γέμισμα, σύνθεση και ψήσιμο:
Υπολογίστε το αργότερο μιάμιση ώρα περίπου, πριν την ώρα που θέλετε να σερβίρετε, προκειμένου να ξεκινήσετε την τελική διαδικασία. Η πρώτη σας δουλειά τότε θα είναι να βάλετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC και παράλληλα να βγάλετε το ταψί που έχετε διαλέξει στον πάγκο, φέρνοντας κοντά σας την γέμιση, την τριμμένη Grana, την συσκευασία με τα κανελόνια και την μπεσαμέλ.
Eναλλακτική μέθοδος είναι με το δάκτυλο ή με κουταλάκι, όπως σας βολέψει. Ως πρακτικό τιπ, καλύτερα να κάνετε το γέμισμα μέσα στη κατσαρόλα, τηγάνι, μπολ που έχετε την κάθε γέμιση, ώστε να μην κάνετε χάλια την πιατέλα. Γεμίζοντας κάθε κανελόνι, το στοιχίζετε στη συνέχεια μέσα στο ταψί.Αφού γεμίσετε το ταψί, πασπαλίζετε από πάνω απ’ τα κανελόνια 2 κ.σ. Grana Padano. Στη συνέχεια, ρίχνετε από μια-δύο γενναίες κουτάλες από μπεσαμέλ σε κάθε σειρά και την απλώνετε με σπάτουλα για να πάει παντού. Τα κενά ανάμεσα στις σειρές και στο ταψί, κανονικά τα γεμίζετε με μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε από πάνω πάλι με 2 κ.σ. τριμμένη Grana Padano, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι και βάζετε το ταψί με τα κανελόνια στον φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 180ºC, σε μεσαίο ράφι.
Ανάλογα με τον φούρνο, σε 45’-50’ η μπεσαμέλ θα έχει πάρει χρυσοκαφέ χρώμα από πάνω οπότε και τα κανελόνια πρέπει να βγουν. Bγάλτε το ταψί να κρυώσει σιγά-σιγά, να δέσουν τα υλικά πλήρως και να έρθει το φαγητό σε θερμοκρασία που είναι ευχάριστο στη μπουκιά και ταυτόχρονα οι γεύσεις να μπορούν να εκτιμηθούν στο πλήρες εύρος τους.
Σερβίρισμα:
Για να χαρεί κανείς τα κανελόνια πρέπει να έχουν μείνει εκτός φούρνου για ένα μικρό διάστημα ώστε να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά και οι γεύσεις. Θέλει περί τα 10΄ με 15΄ αναμονής στα σίγουρα, πριν το σερβίρετε στο τραπέζι στην ιδανική του φάση. Υπάρχει μια μικρή δυσκολία στο να σερβίρετε προσπαθώντας να κόψετε ακριβώς ανάμεσα σε δυο κανελόνια που τείνουν να κολλάνε μετά το ψήσιμο, αλλά με λίγη εμπειρία θα το βρείτε στη πορεία. Μια μερίδα πρέπει να είναι ανάμεσα σε 3 και 5 κομμάτια αν έχετε να κάνετε με πολύ “φαγανούς” βέβαια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube