Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Πίτα “Ταρκάσι”: Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

Πίτα “Ταρκάσι”: Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά. Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Πίτα “Ταρκάσι”: Μία ακόμη υπέροχη, παραδοσιακή πίτα της πατρίδας μας. Τοπική πίτα από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, “γυμνή” όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις πίτες που γίνονται μόνο με χυλό χωρίς την προσθήκη φύλλου. Από αυτό καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία πολύ εύκολη και γρήγορη πίτα που μπορούμε να σκαρώσουμε στη στιγμή. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον τραχανά που χαρίζει απλόχερα τη νοστιμιά του ενώ προσθέτει και τη γεύση του ζυμαρικού. Πεντανόστιμη, γλυκοαλμυρή και μυρωδάτη είναι τόσο απολαυστική που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1,5 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 φλ. τραχανά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 lt γάλα
  • 500 γρ. φέτα
  • 6 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο για την επάλειψη του ταψιού και για την επιφάνεια της πίτας

Εναλλακτικά, αντί για κολοκυθάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα του φθινοπώρου.

Το βούτυρο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο. Εγώ προτιμώ συγκεκριμένα το πρόβειο γιατί λατρεύω το άρωμα και τη γεύση του και επειδή γενικά έχω καταργήσει από την κουζίνα μου τα αγελαδινά προϊόντα κάθε τύπου.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά.

Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μία ώρα ώστε να ρουφήξει υγρασία ο τραχανάς.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Στην επιφάνεια σκορπίζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου ή ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Συνταγή της ημέρας: Κολοκυθόπιτα

Συνταγή της ημέρας: Κολοκυθόπιτα με ξυνομυζήθρα σε κανταΐφι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Close Icon