Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

΄΄Αρμένικες ταχινόπιτες΄΄μία διαφορετική γευστική εμπειρία !!!

΄΄Αρμένικες ταχινόπιτες΄΄μία διαφορετική γευστική εμπειρία !!!

 

Μία πολύ γλυκιά και διαφορετική νηστίσιμη συνταγή αποτελούν οι ” Αρμένικες ταχινόπιτες”  οι οποίες είναι και πολύ θρεπτικές λόγω του ταχίνι .

 

 Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 20  κομμάτια  είναι :

 Για τη ζύμη:
1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι χλιαρό νερό
42γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση:
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
2 κούπες ταχίνι
½ κούπα ζάχαρη
1 γερή πρέζα γαρίφαλο
1 γερή πρέζα κανέλα

Για το ψήσιμο:
2 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας νερό
μπόλικο σουσάμι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεκινάμε τρίβοντας την μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

  • Στην συνέχεια στο μίγμα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε    το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε ξανά. Συμπληρώνουμε τα τελευταία υλικά , το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά και ζυμώνουμε απαλά για 5 λεπτά.
  •  Καλύπτουμε την ζύμη με μια μεμβράνη ή πετσέτα για να κρατήσει τη θερμοκρασία της και την αφήνουμε να «ηρεμίσει»» και να φουσκώσει για 1,5 ώρα τουλάχιστον.
  • Παράλληλα ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη αρχίζουμε να την ζυμώνουμε  απαλά για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια.
  •  Ανοίγουμε με έναν πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μπόλικο ταχίνι και το απλώνουμε, φροντίζοντας να μην πάει άκρη άκρη στο φύλλο.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μίγμα καρυδιών, γαρίφαλου και κανέλας.
  • Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 κομμάτια ή σε 6 και περισσότερα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να γίνει η κάθε ταχινόπιτα, όπως κόβουμε την πίτσα. Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω. ”
  • Τσιμπάμε” με τα δάχτυλά μας τις άκρες του ρολού για να κλείσουν (για να μείνει μέσα όλη η γέμιση), το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και πιέζουμε τη μια άκρη του στο κέντρο της πίτας. Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί, που είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τις ταχινόπιτες. Πασπαλίζουμε τις πίτες με άφθονο σουσάμι και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon