Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό

Συνταγές παντζάρι: Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. 


Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τους μπορεί να σας δώσει ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed Central. Αυτό που είναι ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που γνωρίζουμε όλα αυτά τα οφέλη, δεν τρώμε αρκετά από αυτό το ταπεινό λαχανικό. Όμως, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το παιχνίδι τώρα. Βρήκαμε λοιπόν οκτώ λαχταριστές συνταγές με παντζάρια. 

1. Μια ορεκτική παντζαροσαλάτα για αρχή
Τίποτα δεν λειτουργεί καλύτερα από την κατανάλωση παντζαριού σε ωμή μορφή. Τι καλύτερο από μια σαλάτα για αυτό; Συνεχίστε, προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά μαζί με τα ξεφλουδισμένα και κομμένα παντζάρια, προσθέστε τα με σάλτσες σαλάτας της επιλογής σας, γαρνίρετε με λίγο τυρί ή ρόδι, προσθέστε μια νότα λάιμ και το νόστιμο μπολ με καλοσύνη είναι έτοιμο.

2. Ξεφύγετε από την κλασική boondi raita
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παντζάρι καταναλώνεται καλύτερα ωμό – γι’ αυτό τρίψτε το και προσθέστε το στην κλασική σας boondi raita. Ακόμα καλύτερα, προσθέστε το σε απλό τυρόπηγμα για να φτιάξετε παντζάρι raita. Εμπιστευτείτε μας, με λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και λίγο ρόδι – αυτή η raita θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που είχατε πριν.

3. Paratha με παντζάρια για τη νίκη
Τρίψτε τα παντζάρια, προσθέστε αλάτι, τσίλι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ajwain για να φτιάξετε τη γέμιση paratha. Τώρα, γεμίστε το σε μια μπάλα ζύμης και μαγειρέψτε όπως θα έκανε μια paratha. Et voila–το υγιεινό, νόστιμο πρωινό είναι έτοιμο.

4. Δοκιμάστε τσιπς παντζαριών
Γνωρίζουμε πόσο αγαπάτε τα τηγανητά φαγητά και πιθανότατα σκεφτόσασταν να τηγανίσετε φέτες παντζαριού. Τι νόημα έχει όμως να τρώτε κάτι υγιεινό τηγανίζοντάς το; Δοκιμάστε λοιπόν αυτό: κόψτε ένα παντζάρι σε λεπτά και μακριά κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας και απλώς ψήνουμε (ή τηγανίζουμε στον αέρα) για να απολαύσετε τραγανά πατατάκια παντζαριού. Δοκιμάστε αυτά τα πατατάκια με χούμους ή ντιπ με κρέμα.

5. Το τουρσί παντζάρι
τα κομμάτια παντζαριού σε ξύδι και προσθέστε αλάτι μαζί με μερικά κομμάτια πράσινο τσίλι για λίγη γεύση. Αφήστε το να μαριναριστεί για μια εβδομάδα και τάδα! Το τουρσί παντζαριού είναι έτοιμο. Επιπλέον, μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο και να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος για μέρες μαζί, ξέρετε.

6. Τι θα λέγατε για τσάτνεϊ παντζαριού;
Ανακατέψτε κόλιανδρο, παντζάρι, φύλλα μέντας, φρέσκο ​​σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και μερικά κομμάτια αποφλοιωμένο ωμό μάνγκο (αν μπορείτε να το βρείτε). Χτυπήστε το στο μπλέντερ μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή και το τσάτνεϊ παντζαριού σας είναι έτοιμο. Συνοδέψτε το με parathas, pakodas, πατατάκια, ωμά μπαστούνια καρότου, rotis και ό,τι άλλο κρίνετε κατάλληλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ελέγξτε την υπέρταση μειώνοντας κάποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο από τη διατροφή σας

7 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για τον έλεγχο της υπέρτασης

Ένα ποτήρι χυμό παντζάρι την ημέρα κρατά την υπέρταση μακριά

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Γιατί το χρώμα των ούρων σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία;

9 ροφήματα που τονώνουν τις μαθησιακές δεξιότητες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon