Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό

Συνταγές παντζάρι: Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. 



Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τους μπορεί να σας δώσει ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed Central. Αυτό που είναι ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που γνωρίζουμε όλα αυτά τα οφέλη, δεν τρώμε αρκετά από αυτό το ταπεινό λαχανικό. Όμως, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το παιχνίδι τώρα. Βρήκαμε λοιπόν οκτώ λαχταριστές συνταγές με παντζάρια. 


1. Μια ορεκτική παντζαροσαλάτα για αρχή
Τίποτα δεν λειτουργεί καλύτερα από την κατανάλωση παντζαριού σε ωμή μορφή. Τι καλύτερο από μια σαλάτα για αυτό; Συνεχίστε, προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά μαζί με τα ξεφλουδισμένα και κομμένα παντζάρια, προσθέστε τα με σάλτσες σαλάτας της επιλογής σας, γαρνίρετε με λίγο τυρί ή ρόδι, προσθέστε μια νότα λάιμ και το νόστιμο μπολ με καλοσύνη είναι έτοιμο.

2. Ξεφύγετε από την κλασική boondi raita
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παντζάρι καταναλώνεται καλύτερα ωμό – γι’ αυτό τρίψτε το και προσθέστε το στην κλασική σας boondi raita. Ακόμα καλύτερα, προσθέστε το σε απλό τυρόπηγμα για να φτιάξετε παντζάρι raita. Εμπιστευτείτε μας, με λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και λίγο ρόδι – αυτή η raita θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που είχατε πριν.

3. Paratha με παντζάρια για τη νίκη
Τρίψτε τα παντζάρια, προσθέστε αλάτι, τσίλι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ajwain για να φτιάξετε τη γέμιση paratha. Τώρα, γεμίστε το σε μια μπάλα ζύμης και μαγειρέψτε όπως θα έκανε μια paratha. Et voila–το υγιεινό, νόστιμο πρωινό είναι έτοιμο.

4. Δοκιμάστε τσιπς παντζαριών
Γνωρίζουμε πόσο αγαπάτε τα τηγανητά φαγητά και πιθανότατα σκεφτόσασταν να τηγανίσετε φέτες παντζαριού. Τι νόημα έχει όμως να τρώτε κάτι υγιεινό τηγανίζοντάς το; Δοκιμάστε λοιπόν αυτό: κόψτε ένα παντζάρι σε λεπτά και μακριά κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας και απλώς ψήνουμε (ή τηγανίζουμε στον αέρα) για να απολαύσετε τραγανά πατατάκια παντζαριού. Δοκιμάστε αυτά τα πατατάκια με χούμους ή ντιπ με κρέμα.

5. Το τουρσί παντζάρι
τα κομμάτια παντζαριού σε ξύδι και προσθέστε αλάτι μαζί με μερικά κομμάτια πράσινο τσίλι για λίγη γεύση. Αφήστε το να μαριναριστεί για μια εβδομάδα και τάδα! Το τουρσί παντζαριού είναι έτοιμο. Επιπλέον, μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο και να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος για μέρες μαζί, ξέρετε.

6. Τι θα λέγατε για τσάτνεϊ παντζαριού;
Ανακατέψτε κόλιανδρο, παντζάρι, φύλλα μέντας, φρέσκο ​​σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και μερικά κομμάτια αποφλοιωμένο ωμό μάνγκο (αν μπορείτε να το βρείτε). Χτυπήστε το στο μπλέντερ μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή και το τσάτνεϊ παντζαριού σας είναι έτοιμο. Συνοδέψτε το με parathas, pakodas, πατατάκια, ωμά μπαστούνια καρότου, rotis και ό,τι άλλο κρίνετε κατάλληλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ελέγξτε την υπέρταση μειώνοντας κάποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο από τη διατροφή σας

7 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για τον έλεγχο της υπέρτασης

Ένα ποτήρι χυμό παντζάρι την ημέρα κρατά την υπέρταση μακριά

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Γιατί το χρώμα των ούρων σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία;

9 ροφήματα που τονώνουν τις μαθησιακές δεξιότητες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon