Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Κόψτε αυτά τα 2 συστατικά

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Κόψτε αυτά τα 2 συστατικά

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή γαστρεντερική πάθηση, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή γαστρεντερική πάθηση, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Μία από τις βασικές οδηγίες που δίνουν σήμερα οι γιατροί στους ασθενείς σχετίζεται με τη διατροφή, επισημαίνοντας τις «αμαρτωλές» και απαγορευμένες τροφές, που πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη διατροφική σύσταση που ακολουθούν οι ασθενείς με το σύνδρομο για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους έως τώρα είναι ένα διατροφικό πλάνο γνωστό ως δίαιτα FODMAP. Πρόκειται για ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα, που αποκλείει ορισμένους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της γλουτένης και της λακτόζης, κάτι που περιορίζει αρκετά τους ασθενείς, στερώντας τους αγαπημένα τρόφιμα.

Νέα επιστημονικά δεδομένα, όμως, πιθανώς θα δώσουν λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με νέα μελέτη, μια απλούστερη διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική. Ειδικότερα, τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients, αποκαλύπτουν ότι η μείωση της πρόσληψης σακχάρων και αμύλου είναι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) με την ευρέως συνιστώμενη δίαιτα FODMAP. Η έρευνα ανέδειξε, επίσης, οφέλη όπως η μεγαλύτερη απώλεια βάρους και η μειωμένη επιθυμία για κατανάλωση σακχάρων, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη διαχείριση του συνδρόμου.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσε μια γενετική ανακάλυψη, που έδειξε ότι πολλοί ασθενείς έχουν μια παραλλαγή που επηρεάζει την ικανότητά τους να διασπούν τα σάκχαρα και το άμυλο στο έντερο. Με επικεφαλής την δρα Bodil Ohlsson, η ερευνητική ομάδα εξέτασε αρχικά τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με μειωμένη περιεκτικότητα σε άμυλο και σακχαρόζη (SSRD) σε μια μικρότερη μελέτη που περιελάμβανε 105 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε διάστημα 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μειώσουν σημαντικά την πρόσληψη σακχάρων και αμύλου, αποφεύγοντας, μεταξύ άλλων, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις σακχαρούχες λιχουδιές. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, ενισχύοντας τις ελπίδες για την αποτελεσματικότητα αυτής της διατροφικής προσέγγισης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η νέα μελέτη επιδίωξε να συγκρίνει άμεσα την SSRD με τη δίαιτα FODMAP. Το 2022, 155 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυχαία επιλεγμένοι, κλήθηκαν να ακολουθήσουν είτε τη δίαιτα SSRD είτε τη FODMAP για 4 εβδομάδες. Σε αντίθεση με τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές της FODMAP, οι οποίες απαιτούν αυστηρή τήρηση ενός καταλόγου επιτρεπόμενων τροφίμων, η SSRD επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία: Οι ασθενείς μπορούσαν να κατανάλωνουν μια ποικιλία τροφίμων, απλώς σε μικρότερες ποσότητες, τηρώντας πάντοτε μειωμένη πρόσληψη σακχάρων και αμύλου. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, οι δύο δίαιτες έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα: Τα συμπτώματα του συνδρόμου βελτιώθηκαν στο 75-80% των συμμετεχόντων. «Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», σημείωσε η δρ. Ohlsson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι ισχύει στα αλήθεια για τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Το νερό στην καθημερινότητά μας - Που μπορεί να βοηθήσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon