Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμβουλές σωστής αποθήκευσης τροφίμων

Συμβουλές σωστής αποθήκευσης τροφίμων

Τα τρόφιμα αμέσως μετά την αγορά τους, πρέπει να αποθηκεύονται σωστά, τηρώντας πάντα τους κανόνες σωστής αποθηκευτικής πρακτικής.

Η σωστή αποθήκευση προφυλάσσει τα τρόφιμα από:

  1. Γρήγορη ανάπτυξη των μικροβίων
  2. Πιθανές επιμολύνσεις
  3. Υποβάθμιση ποιότητας
  4. Η Σωστή Αποθήκευση προφυλάσσει τους καταναλωτές από:
  5. Τροφικές δηλητηριάσεις
  6. Μείωση θρεπτικών συστατικών
  7. Συνθήκες Αποθήκευσης

Ξηρή αποθήκευση:

Θερμοκρασία Περιβάλλοντος (10–21οC) και Σχετική Υγρασία 50-60%

  • Είδη: κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, ψωμί, παξιμάδια, δημητριακά, μαρμελάδες, ξηροί καρποί, σοκολατοειδή κ.α.
  • Συντήρηση/Ψύξη:
  • Θερμοκρασία 1-5οC και Σχετική Υγρασία 75%
  • Είδη: κρέας, ψάρια, τυριά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, ζύμες, Delicatessen (πχ σαλάτες), μερικά οπωροκηπευτικά κ.α.
  • Κατάψυξη:
  •  Θερμοκρασία <-18οC -> Είδη: κατεψυγμένο κρέας, ψάρια, λαχανικά κτλ

Κανόνες Σωστής Αποθηκευτικής Πρακτικής

• Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους με τις κατάλληλες συνθήκες, Θερμοκρασίας και Υγρασίας που να ελέγχονται.
• Ο αποθηκευτικός χώρος, πρέπει να έχει σωστή κατασκευαστική υποδομή και να είναι κατάλληλος, για να διατηρεί την σωστή θερμοκρασία και υγρασία.
• Τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού
• Εφαρμογή καθαρισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα
• Εφαρμογή συστήματος απεντόμωσης & μυοκτονίας (όποτε χρειάζεται ή εμφανιστεί ξενιστής)
• Τα προϊόντα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δάπεδο ή τους τοίχους (απόσταση τουλάχιστον 10cm)
• Απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντων, κάτω από μέρη που απορρέουν νερό ή ψυκτικά υγρά
• Συνιστάται η τοποθέτηση ωμών προϊόντων κάτω από προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση
• Τα προϊόντα, πρέπει να έχουν κατάλληλη συσκευασία
• Σωστή ανακύκλωση των προϊόντων (First In- First Out, FIFO)
Σωστή διαχείριση Απορριμμάτων :
• Απορρίμματα τροφών δεν πρέπει να συσσωρεύονται στην κουζίνα
• Μη γεμίζετε το νεροχύτη με απορρίμματα, γιατί εκεί οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανάπτυξη βακτηρίων
• Τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε περιέκτες που κλείνουν ερμητικά, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται
• Μη παραγεμίζετε τις σακούλες απορριμμάτων και να πετάτε τα σκουπίδια από τρόφιμα καθημερινά
• Να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε τις σακούλες απορριμμάτων
• Να μεταφέρετε σφραγισμένες τις σακούλες απορριμμάτων
• Μη μεταφέρετε απορρίμματα την τουαλέτας μέσα στην κουζίνα
Ειδικές Απαιτήσεις
• Χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κα, πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό ντουλάπι
• Τα αποθηκευμένα προϊόντα, να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να αφήνεται χώρος για αερισμό
• Τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για να πέσουν, να ανοίξουν ή να σπάσουν
• Μετά το άνοιγμα των συσκευασιών το περιεχόμενο πρέπει να μεταφέρεται σε καθαρό περιέκτη με καπάκι που να κλείνει ικανοποιητικάΤα φωτοευαίσθητα προϊόντα (πχ πατάτες), πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό χώρο
• Τα άλευρα, οι αποξηραμένες τροφές και τα δημητριακά να τοποθετούνται σε κλειστά δοχείαΟι αποθήκες και τα αποθηκευμένα προϊόντα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ύπαρξη ληγμένων, την παρουσία ξενιστών, για τυχόν αλλοιώσεις κτλ

Ειδικές Απαιτήσεις (Για ψυγεία/καταψύκτες)

• Ποτέ μην τοποθετείτε ασυσκεύαστα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη Χρησιμοποιείτε δοχεία, περιέκτες ή διαφανείς μεμβράνες για το σκοπό αυτό
• Τοποθετήστε τα τρόφιμα με τη σωστή σειράΜην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοικτήΜην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείοΜην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγοΒεβαιωθείτε για την καλή λειτουργία του ψυγείουΜην υπερφορτώνετε το ψυγείο και ποτέ μην τοποθετείτε τρόφιμα μπροστά από την έξοδο ή είσοδο του αέραΠΟΤΕ μην καταψύχετε προϊόντα που έχουν ήδη αποψυχθείΦρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά τοποθετήστε τα σε περιέκτη που δεν στάζει και σκεπάστε τα με μεμβράνηΙχθυηρά σε πάγο -> Ολόκληρα ψάρια: άμεση επαφή με τον πάγο
• -> Φιλέτα ψαριών: όχι άμεση επαφή με τον πάγο, τοποθέτηση ενδιάμεσα μεμβράνης
• -> Οστρακοειδή: τοποθέτηση σε δίσκο επάνω σε πάγο. Σε περίπτωση τοποθέτησης σε ψυγείο τότε στους 7οC (Υποχρέωση: Να είναι πάντα ζωντανά)

Λαχανικά, φρούτα (ψυγείου):

• -> Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση
• -> Τοποθετείστε τα χωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα
Αυγά, ασπράδια/κρόκοι, αποθήκευση σε <=5οC
UHT, ασηπτικές συσκευασίες, κονσέρβες κ.ά., μετά το άνοιγμα να τοποθετούνται σε άλλο περιέκτη και στο ψυγείο
Προϊόντα τροποποιημένης ατμόσφαιρας, να απορρίπτονται, όταν παρουσιάζουν σχισμένη ή κατεστραμμένη συσκευασία
Σοκολατοειδή <=12-13οC
Γλυκίσματα, τούρτες <=5οC

Με την συνεργασία του Κωνσταντίνου Αποστολάκης- Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, ΒSc . Συνεργάτης Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon