Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμβουλές σωστής αποθήκευσης τροφίμων

Συμβουλές σωστής αποθήκευσης τροφίμων

Τα τρόφιμα αμέσως μετά την αγορά τους, πρέπει να αποθηκεύονται σωστά, τηρώντας πάντα τους κανόνες σωστής αποθηκευτικής πρακτικής.

Η σωστή αποθήκευση προφυλάσσει τα τρόφιμα από:

  1. Γρήγορη ανάπτυξη των μικροβίων
  2. Πιθανές επιμολύνσεις
  3. Υποβάθμιση ποιότητας
  4. Η Σωστή Αποθήκευση προφυλάσσει τους καταναλωτές από:
  5. Τροφικές δηλητηριάσεις
  6. Μείωση θρεπτικών συστατικών
  7. Συνθήκες Αποθήκευσης

Ξηρή αποθήκευση:

Θερμοκρασία Περιβάλλοντος (10–21οC) και Σχετική Υγρασία 50-60%

  • Είδη: κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, ψωμί, παξιμάδια, δημητριακά, μαρμελάδες, ξηροί καρποί, σοκολατοειδή κ.α.
  • Συντήρηση/Ψύξη:
  • Θερμοκρασία 1-5οC και Σχετική Υγρασία 75%
  • Είδη: κρέας, ψάρια, τυριά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, ζύμες, Delicatessen (πχ σαλάτες), μερικά οπωροκηπευτικά κ.α.
  • Κατάψυξη:
  •  Θερμοκρασία <-18οC -> Είδη: κατεψυγμένο κρέας, ψάρια, λαχανικά κτλ

Κανόνες Σωστής Αποθηκευτικής Πρακτικής

• Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους με τις κατάλληλες συνθήκες, Θερμοκρασίας και Υγρασίας που να ελέγχονται.
• Ο αποθηκευτικός χώρος, πρέπει να έχει σωστή κατασκευαστική υποδομή και να είναι κατάλληλος, για να διατηρεί την σωστή θερμοκρασία και υγρασία.
• Τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού
• Εφαρμογή καθαρισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα
• Εφαρμογή συστήματος απεντόμωσης & μυοκτονίας (όποτε χρειάζεται ή εμφανιστεί ξενιστής)
• Τα προϊόντα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δάπεδο ή τους τοίχους (απόσταση τουλάχιστον 10cm)
• Απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντων, κάτω από μέρη που απορρέουν νερό ή ψυκτικά υγρά
• Συνιστάται η τοποθέτηση ωμών προϊόντων κάτω από προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση
• Τα προϊόντα, πρέπει να έχουν κατάλληλη συσκευασία
• Σωστή ανακύκλωση των προϊόντων (First In- First Out, FIFO)
Σωστή διαχείριση Απορριμμάτων :
• Απορρίμματα τροφών δεν πρέπει να συσσωρεύονται στην κουζίνα
• Μη γεμίζετε το νεροχύτη με απορρίμματα, γιατί εκεί οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανάπτυξη βακτηρίων
• Τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε περιέκτες που κλείνουν ερμητικά, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται
• Μη παραγεμίζετε τις σακούλες απορριμμάτων και να πετάτε τα σκουπίδια από τρόφιμα καθημερινά
• Να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε τις σακούλες απορριμμάτων
• Να μεταφέρετε σφραγισμένες τις σακούλες απορριμμάτων
• Μη μεταφέρετε απορρίμματα την τουαλέτας μέσα στην κουζίνα
Ειδικές Απαιτήσεις
• Χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κα, πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό ντουλάπι
• Τα αποθηκευμένα προϊόντα, να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να αφήνεται χώρος για αερισμό
• Τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για να πέσουν, να ανοίξουν ή να σπάσουν
• Μετά το άνοιγμα των συσκευασιών το περιεχόμενο πρέπει να μεταφέρεται σε καθαρό περιέκτη με καπάκι που να κλείνει ικανοποιητικάΤα φωτοευαίσθητα προϊόντα (πχ πατάτες), πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό χώρο
• Τα άλευρα, οι αποξηραμένες τροφές και τα δημητριακά να τοποθετούνται σε κλειστά δοχείαΟι αποθήκες και τα αποθηκευμένα προϊόντα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ύπαρξη ληγμένων, την παρουσία ξενιστών, για τυχόν αλλοιώσεις κτλ

Ειδικές Απαιτήσεις (Για ψυγεία/καταψύκτες)

• Ποτέ μην τοποθετείτε ασυσκεύαστα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη Χρησιμοποιείτε δοχεία, περιέκτες ή διαφανείς μεμβράνες για το σκοπό αυτό
• Τοποθετήστε τα τρόφιμα με τη σωστή σειράΜην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοικτήΜην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείοΜην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγοΒεβαιωθείτε για την καλή λειτουργία του ψυγείουΜην υπερφορτώνετε το ψυγείο και ποτέ μην τοποθετείτε τρόφιμα μπροστά από την έξοδο ή είσοδο του αέραΠΟΤΕ μην καταψύχετε προϊόντα που έχουν ήδη αποψυχθείΦρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά τοποθετήστε τα σε περιέκτη που δεν στάζει και σκεπάστε τα με μεμβράνηΙχθυηρά σε πάγο -> Ολόκληρα ψάρια: άμεση επαφή με τον πάγο
• -> Φιλέτα ψαριών: όχι άμεση επαφή με τον πάγο, τοποθέτηση ενδιάμεσα μεμβράνης
• -> Οστρακοειδή: τοποθέτηση σε δίσκο επάνω σε πάγο. Σε περίπτωση τοποθέτησης σε ψυγείο τότε στους 7οC (Υποχρέωση: Να είναι πάντα ζωντανά)

Λαχανικά, φρούτα (ψυγείου):

• -> Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση
• -> Τοποθετείστε τα χωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα
Αυγά, ασπράδια/κρόκοι, αποθήκευση σε <=5οC
UHT, ασηπτικές συσκευασίες, κονσέρβες κ.ά., μετά το άνοιγμα να τοποθετούνται σε άλλο περιέκτη και στο ψυγείο
Προϊόντα τροποποιημένης ατμόσφαιρας, να απορρίπτονται, όταν παρουσιάζουν σχισμένη ή κατεστραμμένη συσκευασία
Σοκολατοειδή <=12-13οC
Γλυκίσματα, τούρτες <=5οC

Με την συνεργασία του Κωνσταντίνου Αποστολάκης- Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, ΒSc . Συνεργάτης Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon