Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμβουλές Pizza Chef: 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα

Συμβουλές Pizza Chef: 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα

Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

Ο Pizza Chef Νίκος Αργυρόπουλος μας επισημαίνει τα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε πίτσα και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

  1. Βάζετε υπερβολική ποσότητα μαγιάς

Η υπερβολική ποσότητα μαγιάς, ιδιαίτερα ξερής, που είναι πιο ισχυρή από τη νωπή έχει μεν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει πολύ γρήγορα η ζύμη μας από την άλλη πλευρά όμως μας δημιουργεί τεράστια απώλεια σε γεύση στην πίτσα μας. Καλό θα είναι να μην ξεπερνάμε τα 3 με 4 γρ. ξερής μαγιάς στο 1 κιλό αλεύρι και να ακολουθούμε μια φυσική ωρίμαση στη ζύμη από 24 μέχρι 48 ώρες. Με απλά λόγια κάνουμε τη ζύμη την προηγουμένη μέρα και την πίτσα μας την επόμενη.

  1. Μη βάζετε όλο το αλεύρι από την αρχή

Όταν βάζουμε όλη την ποσότητα από το αλεύρι στο νερό δεν γίνεται σωστά η απορρόφηση της υγρασίας από το αλεύρι. Άρα λοιπόν βάζουμε μικρές μικρές ποσότητες από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.

  1. Προτιμήστε το κίτρινο αλεύρι (καλαμποκάλευρο) για να ανοίξετε τη ζύμη σας και όχι το συνηθισμένο λευκό

Συμβαίνει πολλές φορές να ανοίγουμε τη ζύμη μας με το συνηθισμένο σταρένιο (λευκό) αλεύρι που χρησιμοποιούμε και στη συνταγή μας. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε για το άνοιγμα της πίτσας το καλαμποκάλευρο (κίτρινο). Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι κολλάει λιγότερο αλεύρι με αυτόν τον τρόπο στη ζύμη και κατ’ επέκταση όταν ψήσουμε την πίτσα θα έχουμε λιγότερες έως καθόλου καμένες επιφάνειες στο κάτω μέρος της πίτσας. Είναι κάτι που το παρατηρούμε έντονα τόσο στους ξυλόφουρνους όσο όμως και στους οικιακούς φούρνους.

  1. Χρόνος που ζυμώνουμε

Η διαδικασία του ζυμώματος είναι αρκετά σημαντική γιατί αφενός επιτρέπει να σχηματιστεί η ζύμη μας και αφετέρου βοηθάει να αναπτυχθούν τα δίκτυα της γλουτένης που είναι απαραίτητα για να φουσκώσει η πίτσα μας στον φούρνο. Ο χρόνος που ζυμώνουμε κατά μέσο όρο θα πρέπει να κυμαίνεται στα 20 λεπτά. Αν ζυμώσουμε πολύ παραπάνω, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέψουμε αυτά τα πλέγματα της γλουτένης που με τόσο κόπο σχηματίσαμε, ενώ αντίθετα, αν ζυμώσουμε λιγότερο, δεν θα σχηματιστούν καν αυτά τα πλέγματα γλουτένης και όταν μπει η πίτσα μας στον φούρνο δεν θα φουσκώσει καθόλου.

  1. Μην αφήνετε τη ζύμη ξεσκέπαστη

Όταν δεν σκεπάζουμε τα μπαλάκια της πίτσας και η ζύμη έρθει σε επαφή με τον αέρα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει και να ξεραθεί. Κατά συνέπεια θα έχει αρκετές δυσκολίες στο άνοιγμα και δεν θα είναι λεία και ομοιόμορφη.

  1. Μην κάνετε πίτσα όταν η ζύμη δεν έχει ωριμάσει

Όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε πίτσα με ζύμη που δεν έχει ωριμάσει θα μας προκύψουν δυο προβλήματα. Το πρώτο είναι στο άνοιγμα που η ζύμη δεν θα τεντώνει και δεν θα μπορούμε να την ανοίξουμε και να την σχηματίσουμε και το δεύτερο εστιάζεται στο ψήσιμο, καθώς η πίτσα μας δεν θα φουσκώσει καθόλου έχοντας μαύρες κηλίδες στην περιφέρειά της.

  1. Τρόπος ψησίματος στο σπίτι – Μην βάζετε τα υλικά από την αρχή στο ψήσιμο

Οι οικιακοί φούρνοι ψήνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι οι επαγγελματικοί ή οι ξυλόφουρνοι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να παραμείνει περισσότερη ώρα η πίτσα μας στο φούρνο για να ψηθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καίγονται τα υλικά και διαλύονται τα τυριά βγάζοντας όλη την λιπαρότητά τους στην πίτσα μας. Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η ζυγαριά δεν “πέφτει”: Υπάρχει λόγος

Συνδυασμοί τροφίμων που “απαγορεύουν” οι ειδικοί

Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι;

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς προστατεύει από τις επιπλοκές του κορωνοϊού;

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια μαγική θεραπεία, αλλά μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη έναντι των επιπλοκών του κορωνοϊού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη διαχείριση της ενέργειας του σώματος.

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Φθινόπωρο Σούπες: Το φθινόπωρο είναι μια εποχή γεμάτη ζεστασιά και γεύσεις, ιδανική για να απολαύσουμε πλούσιες σούπες που θα μας ζεστάνουν τις κρύες μέρες. Οι σούπες αυτές συνδυάζουν φρέσκα υλικά της εποχής με αρωματικά μπαχαρικά,

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Close Icon