Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμβουλές μαγειρικής από τις Μπλε Ζώνες που θα σας φτάσουν μέχρι τα 100

Συμβουλές μαγειρικής από τις Μπλε Ζώνες που θα σας φτάσουν μέχρι τα 100

Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες μπορεί να καταναλώνουν κρέας και γλυκά, αλλά τα έχουν κυρίως ως εορταστικά εδέσματα κι όχι στην καθημερινότητά τους.

Στις Μπλε Ζώνες, τις περιοχές δηλαδή του πλανήτη όπου παρατηρείται μακροζωία, πέρα από τον συνολικό τρόπο ζωής που κυριαρχεί αβίαστα, υπάρχουν και συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρικής που ακολουθούν πιστά, τις οποίες και κατέγραψε παρακολουθώντας τες από κοντά ο αμερικανός συγγραφές Dan Buettner για το βιβλίο του “The Blue Zones Kitchen” Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές του καταγραφές, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες μπορεί να καταναλώνουν κρέας και γλυκά, αλλά τα έχουν κυρίως ως εορταστικά εδέσματα κι όχι στην καθημερινότητά τους. Τα καθημερινά τους γεύματα είναι πιο απλά, με φρέσκα φυτικά υλικά και με συνταγές που στην πλειοψηφία τους χρειάζονται λιγότερο από μισή ώρα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα περισσότερα υλικά είναι οικονομικά, όπως όσπρια, ολική άλεση, βότανα, λαχανικά, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος για να είναι υγιής. Ίσως μάλιστα να ισχύει και το αντίθετο.

 

Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία του από την επαφή με αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες των Μπλε Ζωνών, ο συγγραφέας προτείνει:

  • Χρησιμοποιήστε λιγότερα υλικά
    Στις Μπλε Ζώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 20 υλικά ξανά και ξανά, κάτι που ίσως τους προστατεύει από την υπερφαγία υποστηρίζοντας και το ανοσοποιητικό τους. Θα συμπληρώσω, ωστόσο, ότι η ποικιλία σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να ωφελήσει, οπότε φροντίστε σε αυτά τα 20 περίπου υλικά να συμπεριλάβετε αποκλειστικά φυτικές τροφές.
  • Δώστε βάση στα σταυρανθή λαχανικά
    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.ο.κ. έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την καρδιά, απομακρύνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Στη Σαρδηνία, μάλιστα, προσθέτουν σταυρανθή λαχανικά καθημερινά στη μινεστρόνε τους, κάτι που φαίνεται να παρουσιάζει διαφορά στη λειτουργία του θυρεοειδούς και να τους βοηθά να ζουν περισσότερο.
  • Χαρίστε γεύση στα όσπρια
    Στις Μπλε Ζώνες, τα όσπρια είναι πρωταγωνιστές. Μαγειρεύονται σε σούπες, ζωμούς, εμπλουτίζονται με μπαχαρικά, συνοδεύονται με λαχανικά και δίνουν υπέροχα πιάτα. Συν τοις άλλοις, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας ή τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, επιτρέποντας και σε άλλες γεύσεις να φανούν. Και το καλύτερο; Είναι σούπερ οικονομικά.

  • Τελειώστε τα πιάτα σας με ωμό ελαιόλαδο
    Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διασπώνται γρήγορα όταν τα έλαια ζεσταίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από το σημείου καπνού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία μια λιπαρή ύλη διασπάται. Σε κάθε λάδι αυτή η θερμοκρασία είναι διαφορετική και στο ελαιόλαδο είναι οι 190 βαθμοί Κελσίου.  Στις Μπλε Ζώνες, προσθέτουν ωμό ελαιόλαδο στο ψωμί, στα λαχανικά, στις σούπες και τους ζωμούς τους, ώστε να απολαμβάνουν και τη γεύση, αλλά και τα καλά λιπαρά του.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips διατροφής για όταν είτε όλη μέρα εκτός σπιτιού

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πολύ ζεστά τρόφιμα;

Σταφίδες - Υγιεινό σνακ που σας δίνει ενέργεια

Σκόρδο με μπρόκολο: Το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon