Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Με λίγη προσοχή και σχεδιασμό, μπορείτε να βρείτε τρόπους να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα χωρίς να υποφέρετε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.



Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει έως και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκαλεί δυσφορία στο πεπτικό σύστημα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος.


Τα σημάδια της δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη εμφανίζονται συνήθως λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντομο πρήξιμο στην κοιλιά
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια
  • Αέρια
  • Ναυτία
  • Επίμονος μετεωρισμός

 

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται και από το πόσο ανεπαρκής είναι η παραγωγή λακτάσης.

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια απλή εξέταση για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμή αναπνοής λακτόζης: Αυτή η εξέταση μετρά τα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή σας μετά την κατανάλωση λακτόζης. Τα αυξημένα επίπεδα υδρογόνου υποδηλώνουν ότι δεν μπορείτε να διασπάσουν την λακτόζη αποτελεσματικά.
  • Δοκιμή σακχάρου στο αίμα: Αυτή η εξέταση μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πριν και μετά την κατανάλωση λακτόζης. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν αυξάνονται σημαντικά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Πώς να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη λακτόζη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη λακτόζη και να αποτρέψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε πλήρως τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυριά, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές χωρίς λακτόζη διαθέσιμες.
  • Προσθέστε ζύμη: Η ζύμη παράγει λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Προϊόντα όπως το γιαούρτι και το ξινή κρέμα περιέχουν βακτήρια που παράγουν ζύμη.
  • Πάρτε συμπληρώματα λακτάσης: Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη της λακτόζης όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να σας εμποδίζει να απολαύσετε γαλακτοκομικά προϊόντα. Με λίγη προσοχή και σχεδιασμό, μπορείτε να βρείτε τρόπους να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα χωρίς να υποφέρετε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στη μνήμη σου όταν πίνεις γάλα κάθε μέρα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρόφιμα με βάση το γάλα;

Γιατί το γιαούρτι αποτελεί ιδανική τροφή για το σώμα μας;

Τι γνωρίζετε για το ρόφημα ρυζιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon