Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμπληρώματα ω-3 λιπαρά οξέα: δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Συμπληρώματα ω-3 λιπαρά οξέα: δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

 

Δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, ιδίως στην περίπτωση που ήδη κάποιος λαμβάνει στατίνες και ασπιρίνη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της Δρ Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο αντικρούει τις υπερβολικές προσδοκίες για την προστασία της καρδιάς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Η νέα μελέτη πάντως δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης τέτοιων ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό πενταετή ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 12.500 άτομα και διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των 6.244 που έπαιρναν καθημερινά μια κάψουλα ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο, απεβίωσε το 11,7%, ενώ στην ομάδα των 6.269 εθελοντών που έπαιρναν κάθε μέρα ένα εικονικό χάπι (με ένα γραμμάριο ελαιόλαδο), απεβίωσε το 11,9%.

Ανάμεσα στις δύο ομάδες, η διαφορά θνησιμότητας ήταν μόνο 0,2% (δύο άτομα στα χίλια), γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τα οφέλη του ιχθυελαίου και ειδικότερα των ω-3 λιπαρών οξέων στην προστασία της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 12.500 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), όμως κανείς δεν είχε υποστεί έμφραγμα πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ αρκετοί έπαιρναν ήδη φάρμακα, κυρίως στατίνες και ασπιρίνη, για προληπτικούς λόγους.

Η ιταλική μελέτη έρχεται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβοηθητικά για όσους έχουν επιζήσει μετά από ένα έμφραγμα ή είναι καρδιοπαθείς. Όμως για όσους δεν έχουν εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα, η νέα έρευνα «δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για τη χρησιμότητα των (ω-3) λιπαρών οξέων σχετικά με την πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων», υπογραμμίζει η Δρ Ρονκαλιόνι.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει κάτι να προσφέρει, τουλάχιστον σε όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. «Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφεί κανείς συμπληρώματα ιχθυελαίων, εκτός και αν κάποιος έχει ήδη υποστεί έμφραγμα», τονίζει.

Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σχολιάζοντας την ιταλική έρευνα τονίζει ότι δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μεμονωμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα. «Νομίζαμε ότι τα χάπια βιταμίνης Ε θα ήταν η απάντηση, αλλά πέσαμε έξω. Θεωρήσαμε ότι η β-καροτένη ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ούτε αυτό το χάπι δούλεψε. Τελικά, σημασία έχει ένα ολόκληρο πακέτο (σ.σ. υγιεινού τρόπου ζωής) και όχι ένα μόνο χάπι», υπογραμμίζει η αμερικανίδα ειδικός.

Πάντως, η ιταλική μελέτη, έδειξε ότι έστω και οριακά, το ιχθυέλαιο βελτίωσε κάποιους δείκτες στον οργανισμό όσων έκαναν τακτική χρήση, καθώς π.χ. μείωσαν τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και αύξησαν την HDL («καλή») χοληστερόλη. Όμως η LDL («κακή») χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα δεν διέφεραν σε τίποτε σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον τα ποσοστά γαστρεντερικών προβλημάτων και καρκίνου ήtαν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon