Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συμπληρώματα ω-3 λιπαρά οξέα: δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Συμπληρώματα ω-3 λιπαρά οξέα: δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

 

Δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, ιδίως στην περίπτωση που ήδη κάποιος λαμβάνει στατίνες και ασπιρίνη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της Δρ Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο αντικρούει τις υπερβολικές προσδοκίες για την προστασία της καρδιάς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Η νέα μελέτη πάντως δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης τέτοιων ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό πενταετή ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 12.500 άτομα και διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των 6.244 που έπαιρναν καθημερινά μια κάψουλα ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο, απεβίωσε το 11,7%, ενώ στην ομάδα των 6.269 εθελοντών που έπαιρναν κάθε μέρα ένα εικονικό χάπι (με ένα γραμμάριο ελαιόλαδο), απεβίωσε το 11,9%.

Ανάμεσα στις δύο ομάδες, η διαφορά θνησιμότητας ήταν μόνο 0,2% (δύο άτομα στα χίλια), γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τα οφέλη του ιχθυελαίου και ειδικότερα των ω-3 λιπαρών οξέων στην προστασία της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 12.500 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), όμως κανείς δεν είχε υποστεί έμφραγμα πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ αρκετοί έπαιρναν ήδη φάρμακα, κυρίως στατίνες και ασπιρίνη, για προληπτικούς λόγους.

Η ιταλική μελέτη έρχεται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβοηθητικά για όσους έχουν επιζήσει μετά από ένα έμφραγμα ή είναι καρδιοπαθείς. Όμως για όσους δεν έχουν εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα, η νέα έρευνα «δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για τη χρησιμότητα των (ω-3) λιπαρών οξέων σχετικά με την πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων», υπογραμμίζει η Δρ Ρονκαλιόνι.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει κάτι να προσφέρει, τουλάχιστον σε όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. «Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφεί κανείς συμπληρώματα ιχθυελαίων, εκτός και αν κάποιος έχει ήδη υποστεί έμφραγμα», τονίζει.

Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σχολιάζοντας την ιταλική έρευνα τονίζει ότι δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μεμονωμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα. «Νομίζαμε ότι τα χάπια βιταμίνης Ε θα ήταν η απάντηση, αλλά πέσαμε έξω. Θεωρήσαμε ότι η β-καροτένη ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ούτε αυτό το χάπι δούλεψε. Τελικά, σημασία έχει ένα ολόκληρο πακέτο (σ.σ. υγιεινού τρόπου ζωής) και όχι ένα μόνο χάπι», υπογραμμίζει η αμερικανίδα ειδικός.

Πάντως, η ιταλική μελέτη, έδειξε ότι έστω και οριακά, το ιχθυέλαιο βελτίωσε κάποιους δείκτες στον οργανισμό όσων έκαναν τακτική χρήση, καθώς π.χ. μείωσαν τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και αύξησαν την HDL («καλή») χοληστερόλη. Όμως η LDL («κακή») χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα δεν διέφεραν σε τίποτε σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον τα ποσοστά γαστρεντερικών προβλημάτων και καρκίνου ήtαν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon