Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συμπληρώματα διατροφής

Τα μυστικά των συμπληρωμάτων διατροφής

Τα μυστικά των συμπληρωμάτων διατροφής

Περίπου ένας στους τρεις αγοράζει συμπληρώματα διατροφής για λογαριασμό άλλου και ένας στους τέσσερις όσων συμμετείχαν στην έρευνα (23%) κρύβει από τον γιατρό του ότι παίρνει συμπληρώματα διατροφής είτε γιατί φοβάται ότι αυτός θα τον επικρίνει είτε γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του.

Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών είτε είναι υγιείς, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών. Γιατί και πώς οδηγούνται σε αυτήν την επιλογή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.128 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Από αυτούς το 67,2% ήταν γυναίκες και το 32,8% άνδρες. Το 65,1% δήλωσαν υγιείς και 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, οι ερωτώμενοι προτιμούν ελαιόλαδο (93%), φρέσκα λαχανικά (91%), φρέσκα φρούτα (90%) και μέλι (81%). Ακολουθούν σοκολάτα-κακάο (67%), πράσινο τσάι (48%), ταχίνι (41%), ρόδι (34%), κράνα-κράνμπερι (31%), σαφράν-κρόκος (19%) και κεφίρ (17%).

Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%).

Όσον αφορά τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αυτά είναι: Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%). Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).

Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).

Στη συντριπτική πλειονότητά τους (76%) οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τρέφονται υγιεινά και δεν άλλαξαν διατροφή τον τελευταίο χρόνο (72%). Όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο, το έπραξαν κυρίως με τη βοήθεια ειδικών, είτε διαιτολόγου-διατροφολόγου (45%), είτε θεράποντα ιατρού (44%). Ένα ποσοστό αναζήτησε οδηγίες στο διαδίκτυο (28%) ή απευθύνθηκε σε εναλλακτικό επιστήμονα (15%). Μικρότερο ποσοστό απευθύνθηκε σε φίλους (10%).

Το 52% λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής καθημερινά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (72%) από όσους δεν λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.

Στη πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%), αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική η αντιγηραντική δράση τους απάντησε το 24%. Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος τους.

Φαρμακοποιός και γιατρός -κατά 33% αντίστοιχα- υπέδειξαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει το θεράποντα ιατρό του για το ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά σχόλιά του. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).

Πάνω από τους μισούς δαπανούν έως 25 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα και μόνο το 2% διαθέτει πάνω από 150 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

Παρότι πληρώνουν γι’ αυτά, το 32% πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα διατροφής με σωστή και υγιεινή διατροφή. Αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι καλύτερο να αγοράζεις συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο. Το 29% θα αγόραζε μόνο επώνυμα συμπληρώματα διατροφής από γνωστές εταιρείες, ενώ το 23% θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβά.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για ευεξία, έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για συμπληρώματα διατροφής, η οποία θα συνεχιστεί.

Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα αλλά με τη σύσταση ειδικού (ιατρού, διαιτολόγου-διατροφολόγου) και όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη χορήγησης. Συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια ή έλλειψη ή σε άτομα με μεγαλύτερες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως εγκυμονούσες, γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, άτομα με δυσαπορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου ή επεμβάσεων στο πεπτικό σύστημα, άτομα με χρόνιες νόσους ή ηλικιωμένους), καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μία έντονα στρεσογόνα κατάσταση.

Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να ακολουθείται παράλληλα μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου που τα λαμβάνει (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία). Όσον αφορά στις υπερτροφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

LAB YOUR LIFE: Η νέα σειρά συμπληρωμάτων διατροφής φυσικής προέλευσης

Συμπληρώματα βοτάνων και οι παρενέργειές τους - Δείτε πώς να παραμείνετε ασφαλείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού απέναντι στις εποχικές λοιμώξεις. Η προστασία από τους επιβλαβείς παράγοντες αποτελεί άλλωστε τον βασικό ρόλο του.

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D τυπικά δεν αποτελεί βιταμίνη. Το σώμα μας δεν μπορεί να την παράξει από μόνο του, παρά μόνο μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το λίπος των ψαριών, ο κρόκος του αυγού και τα ειδικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ας μην αγνοούμε τα οφέλη του φυσικού συμπληρώματος της σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια. Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα στην αρχή είχε προσδιοριστεί […]

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πρασινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια. Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα στην αρχή είχε προσδιοριστεί […]

Τα υπέρ και τα κατά των βιταμινών σε μορφή τσίχλας

  Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι απίστευτα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία ή να αντισταθμίσει την κακή διατροφή. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των μασώμενων (τσίχλες ή καραμέλες). Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας έχουν μια ευχάριστη γεύση και είναι εύκολο να ληφθούν. Ωστόσο, οι περισσότερες […]

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται στον οργανισμό μέσω της απευθείας […]

Πότε η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική για τον οργανισμό

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη C. Ως εκ τούτου πρέπει να παίρνουμε από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να παραχθεί και σε συνθήκες εργαστηρίου. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε βιταμίνη C μέσα […]

Close Icon