Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συμπληρώματα διατροφής

Ας μην αγνοούμε τα οφέλη του φυσικού συμπληρώματος της σπιρουλίνας

Ας μην αγνοούμε τα οφέλη του φυσικού συμπληρώματος της σπιρουλίνας


Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια.

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα


Η σπιρουλίνα στην αρχή είχε προσδιοριστεί ως φυτό, αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται περισσότερο βακτήριο. Υπάρχουν πολλά είδη, αλλά τα τρία από αυτά είναι τα πιο μελετημένα ως θρεπτικά συμπληρώματα: τα Spirulina platensis (Arthrospira platensis), Spirulina maxima (Arthrospira maxima) και Spirulina fusiformis (Arthrospira fusiformis).

Είναι εφοδιασμένη με βιταμίνες και μέταλλα

Τι κάνει λοιπόν τη σπιρουλίνα τόσο σπουδαία διατροφικά; Περιέχει: 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β1, 15% βιταμίνης Β2, 4% σε βιταμίνη Β3, 21% χαλκός και 11% σίδηρο. Εκτός από αυτά, περιέχονται σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Η σπιρουλίνα θεωρείται επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης – αποτελείται από 55 έως και 70% πρωτεΐνη. Γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τους vegan ως συμπλήρωμα σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Εκτός από την μεγάλη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, η σπιρουλίνα έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο τείνει να βλάπτει τα κύτταρά μας.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και ενισχύει τα επίπεδα της «καλής». Αυτό έχει αποδειχθεί και από έρευνα κατά την οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες συμπλήρωμα σπιρουλίνας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στη θετική επίδραση της παραγωγής νιτρικού οξέος από το σώμα.

Ενισχύει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μια μικρή έρευνα με 25 ασθενείς που είχαν διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση 2 γραμμαρίων σπιρουλίνας καθημερινά επηρέαζε θετικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας

Τα οφέλη της σπιρουλίνας εκτείνονται έως και την εποχιακή αλλεργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σπιρουλίνας μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή κυτοκινών, που παίζουν έναν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και στην αντιφλεγμονώδη διαδικασία.

Συμβάλλει στη μυϊκή δύναμη

Η σπιρουλίνα έχει επίσης μελετηθεί σε σχέση με ηλικιωμένους ασθενείς για την ικανότητά της να ενισχύει τη δύναμη και κυρίως τη μυϊκή. Το όφελος αυτό μπορεί να εμφανίζεται και σε αθλητές, όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

LAB YOUR LIFE: Η νέα σειρά συμπληρωμάτων διατροφής φυσικής προέλευσης

Συμπληρώματα βοτάνων και οι παρενέργειές τους - Δείτε πώς να παραμείνετε ασφαλείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πώς ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού απέναντι στις εποχικές λοιμώξεις. Η προστασία από τους επιβλαβείς παράγοντες αποτελεί άλλωστε τον βασικό ρόλο του.

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D τυπικά δεν αποτελεί βιταμίνη. Το σώμα μας δεν μπορεί να την παράξει από μόνο του, παρά μόνο μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το λίπος των ψαριών, ο κρόκος του αυγού και τα ειδικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

Your browser does not support the video tag. Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πρασινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια. Τα οφέλη που μας προσφέρει […]

Τα υπέρ και τα κατά των βιταμινών σε μορφή τσίχλας

Your browser does not support the video tag.   Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι απίστευτα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία ή να αντισταθμίσει την κακή διατροφή. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των μασώμενων (τσίχλες ή καραμέλες). Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας έχουν μια ευχάριστη γεύση […]

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η βιταμίνη D;

Your browser does not support the video tag. Η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά. Αλλά η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται […]

Πότε η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική για τον οργανισμό

Your browser does not support the video tag. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη C. Ως εκ τούτου πρέπει να παίρνουμε από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να παραχθεί και σε συνθήκες εργαστηρίου. Οι […]

Η χρησιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινότητα μας

Your browser does not support the video tag. Γράφει ο Δημήτριος Πέτσιος Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινότητα μας. Κι αυτό διότι όπως δείχνουν πολλές έρευνες (και οι ερευνητές «τονίζουν»), θέλει πιο πολλή προσπάθεια από ποτέ άλλοτε για να καλύψουμε τις ημερήσιες διατροφικές μας ανάγκες μόνο μέσω των τροφίμων. […]

Close Icon