Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συκώτι με πουρέ: Θρεπτικό πιάτο με μοσχαρίσιο συκώτι και πουρέ πατάτας

Συκώτι με πουρέ: Θρεπτικό πιάτο με μοσχαρίσιο συκώτι και πουρέ πατάτας

Συκώτι με πουρέ: Εάν ψάχνετε μια συνταγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με μεστή γεύση, τότε απολαύστε συκώτι με πουρέ πατάτας.


Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό και συνάμα θρεπτικό για το οικογενειακό μεσημεριάτικο τραπέζι, σου έχουμε τη λύση! Το συκώτι αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο, το οποίο θα δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σίδηρο και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. η καλύτερη επιλογή για συνοδευτικό είναι ο πουρές από πατάτα. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε κι εσείς πόσο απολαυστικό φαγητό είναι!

Η πιο εύκολη συνταγή με συκώτι

Υλικά συνταγής:

Για τον πουρέ:

  • 3 μεγάλες πατάτες ψησίματος
  • 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 150ml πλήρες γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Για το μυρωδάτο βούτυρο:

  • 100γρ βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για το συκώτι:

  • 1 κ.σ. απλό αλεύρι
  • 200γρ συκώτι αρνιού, κομμένο και κομμένο σε 2 κομμάτια (πάχους περίπου 1 εκ.)
  • 1-2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • μικρή χούφτα μίνι κρεμμύδια τουρσί
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες

Παρασκευή συνταγής:

  • Θερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τρυπάτε τις πατάτες παντού με ένα διχάρι, τρίβετε με λάδι και ψήνετε απευθείας στο ράφι του φούρνου για 1 ώρα και 20 λεπτά. Μόλις μαγειρευτεί, αφήστε το για 10-15 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστεί, στη συνέχεια κόψτε στη μέση, βγάλτε τη σάρκα πατάτας και σπρώξτε την μέσα από ένα ρύζι πατάτας ή σουρωτήρι. Καλύψτε μέχρι να χρειαστεί.
  • Ανακατέψτε τα συστατικά βουτύρου και τα μυρωδικά μαζί, απλώστε τα σε ένα ξύλο κοπής, κυλήστε τα και περιστρέψτε τις άκρες σφιχτά ώστε να μοιάζει με κράκερ. Βάζουμε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά να σφίξει.
  • Ζεσταίνετε το γάλα και το βούτυρο για τον πουρέ σε μια κατσαρόλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να σιγοβράζει το μείγμα. Ρίξτε αυτό πάνω τη πατάτα, πολτοποιήστε και πασπαλίστε πάνω με μοσχοκάρυδο και λίγο καρύκευμα. Διατηρείτε ζεστό ή ξαναζεσταίνετε όταν σερβίρετε.
  • Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε το αλεύρι και το χρησιμοποιείτε για να πασπαλίσετε πολύ ελαφρά το συκώτι. Ρίξτε το λάδι στο καυτό τηγάνι, αλατοπιπερώνετε καλά το συκώτι με θαλασσινό αλάτι και στη συνέχεια τηγανίζετε για όχι περισσότερο από 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά, αλλά όσο το λάδι είναι ακόμα ζεστό, προσθέστε τα κρεμμύδια τουρσί. Καθώς τα κρεμμύδια αρχίζουν να καραμελώνουν, τα βάζετε στο πιάτο με το συκώτι. Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι, το οποίο μέχρι τώρα θα πρέπει να είναι αρκετά δροσερό για να μην το κάψετε. Προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι αν φαίνεται στεγνό. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να μαλακώνει αλλά να μην έχει καθόλου χρώμα, προσθέστε 4-5 λεπτές φέτες από το βούτυρο μαϊντανού και μερικούς από τους χυμούς του συκωτιού. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι το χρώμα.
  • Συσσωρεύστε τον πουρέ σας σε δύο πιάτα, από πάνω με το συκώτι, κομμένο σε φέτες αν θέλετε, και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ραντίστε γενναιόδωρα πάνω από το βούτυρο. Σερβίρετε με τραγανή σαλάτα μουστάρδας.

Καλή όρεξη!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

34% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου με επαρκή λήψη Κ2

Μοσχαρίσιο συκώτι: Μια συνταγή πλούσια, μεστή και γεμάτη αρώματα

Μάθετε όλες τις κοπές του μοσχαριού μαζί με τον χασάπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon