Συστατικά:
- 2 κιλά φρέσκα σύκα, τα κοτσάνια αφαιρούνται και ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα σύκα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Μαγειρέψτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20-30 λεπτά.
- Μόλις τα σύκα έχουν ψηθεί και το μείγμα έχει πήξει, χρησιμοποιήστε έναν πουρέ πατάτας ή ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τα σύκα στην επιθυμητή συνοχή. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μια πιο χοντρή μαρμελάδα, ενώ άλλοι προτιμούν μια πιο λεία υφή.
- Συνεχίστε να μαγειρεύετε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει. Η μαρμελάδα θα συνεχίσει να πήζει καθώς ψήνεται.
- Για να ελέγξετε εάν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα σε ένα παγωμένο πιάτο και γείρετε το πιάτο. Αν η μαρμελάδα μείνει στη θέση της και δεν τρέχει, είναι έτοιμη. Αν είναι ακόμα πολύ ρευστό, συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
- Μόλις η μαρμελάδα φτάσει στην επιθυμητή σύσταση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρώς.
- Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και κλείστε με καπάκια. Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς πριν την βάλετε στο ψυγείο. Η μαρμελάδα θα διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και δύο εβδομάδες.
Απολαύστε τη σπιτική σας μαρμελάδα σύκο σε φρυγανιές, μπισκότα ή ως γέμιση για αρτοσκευάσματα. Αυτή η συνταγή μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα σύκων να χρησιμοποιήσετε. Η φυσική γλυκύτητα των σύκων σε συνδυασμό με την πικρή γεύση του χυμού λεμονιού δημιουργεί μια τέλεια ισορροπημένη μαρμελάδα που σίγουρα θα είναι μια επιτυχία με την οικογένεια και τους φίλους.