Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σύκα: Γλυκά στη γεύση και ωφέλιμα στην υγεία [vid]

Σύκα: Γλυκά στη γεύση και ωφέλιμα στην υγεία [vid]

Σύκα: Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή - περιοχές που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του έτους.



Η κατανάλωση σύκων έχει συσχετιστεί με καλύτερη υγεία και ευημερία ήδη από την αρχαιότητα. Τα πεντανόστιμα αυτά φρούτα, συνδέονται μυθολογικά με τη θεά Δήμητρα, τη θεότητα της γεωργίας και της γονιμότητας, ενώ προσφέρθηκαν στον θεό Βάκχο στην αρχαία Ρώμη.


Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – περιοχές που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του έτους.

Σύκα: Τα οφέλη τους στην υγεία

  • Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ανισορροπία καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικού νατρίου και όχι αρκετού καλίου.

Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή του περιττού νατρίου από τον οργανισμό.

  • Βελτιώνουν την πέψη

Τα πεπτικά προβλήματα κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωστόσο, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη γενική υγεία του εντέρου.

  • Αυξάνουν την πυκνότητα των οστών

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών. Εν τω μεταξύ, το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των οστών και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των οστών σε παιδιά και εφήβους.

Aκολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο καρπούζι και δεν πρέπει να πετάς τα κουκούτσια

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

Γιατί τα μπλε φρούτα και λαχανικά είναι τόσο καλά για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon