Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σχέση γλυκαιμικού δείκτη με την εμφάνισή μας και όχι μόνο

Σχέση γλυκαιμικού δείκτη με την εμφάνισή μας και όχι μόνο

Ένας σοβαρός παράγοντας στη ζωή και κατ’ επέκταση στην υγεία μας αποτελεί η κατάσταση του σώματός μας. Συγκεκριμένα, όλοι λίγο πολύ επιθυμούμε, είτε να χάσουμε κάποιο περιττό βάρος, είτε να φτιάξουμε ακόμα περισσότερο την εμφάνισή μας.

Για την επίτευξη των παραπάνω, γίνονται ποικίλες προσπάθειες εκ μέρους των ανθρώπων. Αυστηρές (και πολλές φορές ασήμαντες) δίαιτες, γυμναστήριο, τρέξιμο, personal trainning, κολύμπι, αποτελούν μερικές από τις λύσεις μας στον προαναφερθέντα μας λόγο. Πώς όμως όλα τα παραπάνω συνδέονται με τον γλυκαιμικό δείκτη; Αυτή η απορία ίσως συνεισφέρει στην επίλυση πολλών “διατροφικών σφαλμάτων”.

Με απλά λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται σαν ένα “μέσο” που μας δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος. Και θα ρωτήσετε, “και τι χρησιμεύει αυτό σε κάποιον ο οποίος δεν πάσχει από σάκχαρο;”

Η απάντηση είναι απλή αλλά ταυτοχρόνως και πολλή ενδιαφέρουσα. Συγκεκριμένα, όταν το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα εξαιτίας μιας τροφής που καταναλώνουμε, αυτό θα επιφέρει περισσότερη έκκριση της ινσουλίνης προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα του σακχάρου, μεταφέροντας το επιπλέον σάκχαρο στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε λίπος.

Με απλά λόγια, αν η επιλογή των τροφών μας δεν είναι η ιδανική, υπάρχει κίνδυνος οι προσπάθειές για χάσιμο βάρους να πέσουν στο κενό. Επίσης, ακόμα και αν δεν μας ενδιαφέρει το αδυνάτισμα, ενώ μπορεί “θερμιδικά” να μην πλεονάζουμε, αλλά αν και εφόσον η διατροφή μας αποτελείται μόνο από τροφές υψηλού ΓΔ, τότε η ενέργειά μας μπορεί να απογειωθεί για λίγη ώρα και ύστερα απότομα να πέσει.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σε σχέση με τη δίαιτα, το τρέξιμο και το γυμναστήριο;

Ως προς τη δίαιτα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να αποσοβήσουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα. Αν είμαστε επιρρεπείς στην επιλογή τροφών βάσει ΓΔ, τότε κινδυνεύουμε να παχύνουμε ή να αισθανθούμε άμεσα μια “περίεργη αδιαθεσία”.

Ως προς την άθληση, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Για σκεφτείτε έναν που κάνει ανώμαλο δρόμο να επιλέξει τροφές με υψηλό ΓΔ. Τα αποθέματα ενέργειας θα είναι πολύ χαμηλά και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Στην αντίπερα όχθη, ας σκεφτούμε έναν body builder που συμμετέχει σε αγώνες επίδειξης. Μέχρι τον αγώνα του, επιλέγει τροφές με χαμηλό ΓΔ.

Την ημέρα του αγώνα του όμως, θα φάει πολλές σοκολάτες (μέγιστη τιμή ΓΔ) μια ώρα πριν την επίδειξη. Γιατί το κάνει αυτό; Το κάνει για να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου του και να γεμίσει το σώμα του φλεβικότητα.

Συνοψίζοντας, ο ΓΔ αποτελεί μια αξιοσημείωτη αναφορά στην επιλογή των τροφών κατά την ακολουθία μιας δίαιτας. Δεν είναι τυχαίο που πολλές αυστηρές δίαιτες επιτυγχάνουν τον σκοπό μας. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αθλητές εξαιτίας των λάθος επιλογών τους δεν έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια, δε θα λύσουμε όλα μας τα προβλήματα με την χρήση αυτού του εργαλείου! Αλλά είναι εξίσου σημαντικό για την υλοποίηση μιας καλής και ομαλής καθημερινότητας

Χαμηλός ΓΔ: <55

Μέτριος ΓΔ: 56-69

Υψηλός ΓΔ: >70

Ανώτατη τιμή ΓΔ: 100 (γλυκόζη)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon