Superfoods υγεία: Οι υπερτροφές βοηθούν στην προαγωγή της υγείας αυξάνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και μειώνοντας τις πιθανότητες πρόληψης ή εξέλιξης της νόσου.
Οι υπερτροφές όπως το αβοκάντο και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα έχουν απίστευτα οφέλη για την υγεία, όπως η ρύθμιση του βάρους και η πρόληψη ασθενειών. Η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική σας υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε υπερτροφές και τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν.
Τι ορίζει μια υπερτροφή;
Οι υπερτροφές είναι μια κατηγορία τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Συχνά είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. «Οι υπερτροφές βοηθούν στην προαγωγή της υγείας αυξάνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και μειώνοντας τις πιθανότητες πρόληψης ή εξέλιξης της νόσου», δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Beth Czerwony στην Cleveland Health Clinic.
Τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά
Το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου είναι η τέλεια εποχή για να εντάξετε τα φρέσκα μούρα στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο κοινά ή δημοφιλή μούρα περιλαμβάνουν: βατόμουρα, σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες και κράνμπερι. Τα μούρα είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων. «Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα μούρα φαίνεται να ζουν λίγο περισσότερο», δήλωσε ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard.
Τα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε βιταμίνες
Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα χόρτα από παντζάρια, τα λαχανικά από το σέσκουλο και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και K και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτά τα χόρτα γεμάτα φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και της παχυσαρκίας και της αύξησης βάρους, αναφέρει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Επιπλέον, αυτά τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη δράση καρκινογόνων, καρκινογόνων ενώσεων, σύμφωνα με το Harvard Health.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βοήθεια στην απώλεια βάρους. Παρά το γεγονός ότι είναι μια θερμιδικά πυκνή τροφή, η έρευνα δείχνει ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες και υγιή λίπη, ώστε να σας βοηθήσουν να σας κρατήσετε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κοινοί και δημοφιλείς ξηροί καρποί και σπόροι με μεγάλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:
Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, καρύδια macadamia και πεκάν.
Σπόροι Chia, ηλιόσποροι, σπόροι κάνναβης, σπόροι κολοκύθας και λιναρόσποροι.
Τα αβοκάντο κάνουν καλό στην καρδιά και τα μάτια σας
Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με οφέλη για την υγεία. Με υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, νιασίνη, μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, την όρασή σας και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοχημικές ουσίες στον ιστό των ματιών, επομένως η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία από τη φθορά και τη γήρανση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Επιπλέον, τα αβοκάντο έχουν υψηλές ποσότητες βήτα σιτοστερόλης, η οποία βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και οδηγεί σε υγιή καρδιά.
Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών
Τα όσπρια ανήκουν στην οικογένεια Fabaceae, η οποία περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές και τον αρακά. Μερικά από τα πιο υγιεινά, τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είδη περιλαμβάνουν: φασόλια, ρεβίθια, μαύρα φασόλια, πράσινα μπιζέλια και φακές. «Τα φασόλια έχουν κάποια οφέλη για την υγεία που δεν έχουν οι ζωικές πηγές (πρωτεΐνης)», γράφει η American Heart Association. «Η κατανάλωση φασολιών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά και του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χοληστερόλης στο αίμα σας, μια κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων». Όταν τα όσπρια ενσωματώνονται στη διατροφή σας, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube