Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Sugar free: Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Sugar free: Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Sugar free: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι ηπατικές διαταραχές, οι οδοντικές κοιλότητες και η στεφανιαία νόσος.


Η ζάχαρη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη ζάχαρη ως λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, περιλαμβάνει επίσης φρουκτόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, λακτόζη και μαλτόζη. Το σώμα μας διασπά τη ζάχαρη για να τη χρησιμοποιήσει ως καύσιμο και ενέργεια. Η ζάχαρη μπορεί να βρεθεί στη διατροφή μας φυσικά τρώγοντας φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Πολλά τρόφιμα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που δεν είναι απαραίτητη για να χρησιμοποιήσει το σώμα μας για καύσιμα και ενέργεια.

Επίδραση της ζάχαρης στην υγεία σας

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι ηπατικές διαταραχές, οι οδοντικές κοιλότητες και η στεφανιαία νόσος. Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τα άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το 10% των θερμίδων τους από ζάχαρη. Έκτοτε, συνέστησαν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που παρατηρούνται από την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης.

Υποκατάστατα ζάχαρης σε σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Υπάρχει μια ποικιλία υποκατάστατων ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε τα ακόλουθα υψηλής έντασης υποκατάστατα ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα:

  • Ασπαρτάμη
  • Σουκραλόζη
  • Σακχαρίνη
  • Καθαρισμένα εκχυλίσματα φύλλων στέβιας

Τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν γλυκιά γεύση χωρίς να περιέχουν ζάχαρη και έχουν λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Τα τρόφιμα και τα σνακ που φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», «κέτο» ή «χαμηλά σε υδατάνθρακες», συνήθως περιέχουν ένα υποκατάστατο ζάχαρης. Τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορεί να έχουν πιο γλυκιά γεύση από τα σνακ με ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική ισχύ των τεχνητών γλυκαντικών. Απαιτούνται μόνο μικρές ποσότητες τεχνητού γλυκαντικού για να αποκτήσετε την επιθυμητή γλυκύτητα.

Οφέλη για την υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης

Η εστίαση στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στις δίαιτες έχει οδηγήσει σε αύξηση των τεχνητών και φυσικών γλυκαντικών που αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε σνακ όπως δημητριακά πρωινού, ψημένα προϊόντα, μαρμελάδες, παγωτά και σάλτσες. Οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε σνακ και ποτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης λόγω των αντιληπτών οφελών για την υγεία τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Όταν η ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού αντικαθίσταται με υποκατάστατα ζάχαρης, επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε τροφές που απολαμβάνουν ενώ χάνουν βάρος.

Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη υποκατάστατων ζάχαρης. Τα υποκατάστατα ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα τερηδόνας με τη ζάχαρη. Πολλά άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη μπορεί να στραφούν σε σνακ χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους. Το σώμα μας δεν μεταβολίζει τα υποκατάστατα ζάχαρης ως υδατάνθρακες όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη, η οποία επιτρέπει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμένουν πιο σταθερά.

Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης

Υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με το εάν τα υποκατάστατα ζάχαρης που βρίσκονται σε κανένα σνακ ζάχαρης δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο για απώλεια βάρους, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε ποτά διαίτης, προκάλεσαν στην πραγματικότητα αύξηση βάρους. Αυτό μελετήθηκε περαιτέρω σε ζώα. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα των υποκατάστατων ζάχαρης. Από αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η γλυκιά γεύση του τεχνητού γλυκαντικού προκάλεσε την αποθήκευση σακχάρων στο αίμα στους ιστούς του σώματος.

Δεδομένου ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, προκάλεσαν πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία στη συνέχεια οδήγησε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Η αυξημένη αύξηση των θερμίδων πιστεύεται ότι προκάλεσε την αύξηση βάρους που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη. Μελέτες σε ζώα τεχνητών γλυκαντικών έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, όγκους εγκεφάλου και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

Πώς η μαύρη σοκολάτα επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;

Οι παππούδες & οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια με γλυκά

Περιορισμοί στη ζάχαρη και το νάτριο για 1η φορά για τους μαθητές των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon