Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σταφύλια μικροβίωμα: Η κατανάλωση σταφυλιών ρυθμίζει το ανθρώπινο μικροβίωμα

Σταφύλια μικροβίωμα: Η κατανάλωση σταφυλιών ρυθμίζει το ανθρώπινο μικροβίωμα

Σταφύλια μικροβίωμα: Πώς τα σταφύλια επηρεάζουν ενεργά το μικροβίωμα του εντέρου;


«Η πιθανή επιρροή του ανθρώπινου μικροβιώματος, που αποτελείται από περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια και της τάξης των 1014 μικροοργανισμών, στην υγεία και την ευημερία είναι βαθιά», δήλωσε ο καθηγητής John Pezzuto του Πανεπιστημίου Western New England και οι συνεργάτες του. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αξιοσημείωτα βήματα στην έρευνα του μικροβιώματος έχουν παράσχει τα εργαλεία και τη γνώση που επιτρέπουν την ουσιαστική διερεύνηση της επίδρασης αυτού του «ιστού» στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες».

«Λέξεις όπως πρεβιοτικό, προβιοτικό, συμβιοτικό, ευβίωση και δυσβίωση ενσωματώνονται πλέον συνήθως στο συνηθισμένο λεξικό της λαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Η αγορά έχει επεκταθεί σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντική ανάπτυξη να αναμένεται στο μέλλον, μέσω της παροχής προϊόντων σχεδιασμένων για ανθρώπους καθώς και άλλα θηλαστικά. Ένας τομέας ενδιαφέροντος για εμάς είναι η πιθανή επίδραση των σταφυλιών στην υγεία», πρόσθεσε. «Η διατροφική κατανάλωση είναι διαδεδομένη, όπως αντικατοπτρίζεται από την παραγωγή άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Με βάση τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ή τις μελέτες που διεξήχθησαν με ζωικά μοντέλα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σειρά αποκρίσεων που μεσολαβεί το σταφύλι στην αθηροσκλήρωση, τη φλεγμονή, τον καρκίνο, την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τις επιδράσεις του ΚΝΣ, την οστεοαρθρίτιδα, τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και την όραση». Η μελέτη τους διάρκειας οκτώ εβδομάδων περιελάμβανε 29 υγιείς άντρες (ηλικίας 24-55 ετών) και γυναίκες (ηλικίας 29-53 ετών) που ζουν ελεύθερα.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν τη σύνθεση του μικροβιώματος καθώς και τους μεταβολίτες των ούρων και του πλάσματος στους συμμετέχοντες μετά από δύο εβδομάδες περιορισμένης δίαιτας (ημέρα 15), δύο εβδομάδες περιορισμένης διατροφής με κατανάλωση σταφυλιού (ημέρα 30) και τέσσερις εβδομάδες περιορισμένης δίαιτας χωρίς κατανάλωση σταφυλιού (ημέρα 60). Κατά τη φάση κατανάλωσης σταφυλιού της μελέτης, τα άτομα έτρωγαν 2 1/4 φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στις ποσότητες των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν και στα επίπεδα των ενζύμων και στις βιολογικές οδούς.

Η ανάλυση μιας υποομάδας ατόμων έδειξε μοναδικά πρότυπα κατανομής μικροβίων. «Το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με όλα τα όργανά μας. Αυτό το ονομάζουμε άξονα εντέρου-οργάνου», είπε ο καθηγητής Pezzuto. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα σταφύλια επηρεάζουν ενεργά το μικροβίωμα του εντέρου προκαλώντας αλλαγές στα περίπλοκα αλληλεπιδραστικά δίκτυα και έτσι αλλάζοντας διακριτικά το μικροβίωμα του εντέρου και τις χημικές ουσίες που παράγει»«Με τα χρόνια, μάθαμε ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει σε ένα εκπληκτικό σύνολο οφελών για την υγεία», πρόσθεσε.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν βελτιώσεις στην υγεία στην καρδιά, το κόλον, τον εγκέφαλο, το δέρμα και πολλά άλλα»«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα σταφύλια μπορούν να αλλάξουν τις χημικές ουσίες στο μικροβίωμα»«Καθώς αυτές οι χημικές ουσίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα όργανα του σώματός μας, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι αυτό οδηγεί σε ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία που έχουν πλέον καθιερωθεί». Μια εργασία σχετικά με τα ευρήματα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαύρες, πράσινες, χρυσές ή κόκκινες σταφίδες; Ποια τα οφέλη τους;

6 χυμοί φρούτων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

6 φρούτα που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon