Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Στα κάγκελα οι διατροφολόγοι με τον Μένιο Φουρθιώτη

Στα κάγκελα οι διατροφολόγοι με τον Μένιο Φουρθιώτη

Στα κάγκελα είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (  ΠΣΔΔ ) με τον τηλεοπτικό παρουσιαστή κ. Μένιο Φουρθιώτη ο οποίος πρόσβαλε τον κλάδο μέσα από την εκπομπή “Αποκαλυπτικά” στο σταθμό Εpsilon TV.

Ο  ΠΣΔΔ, στην έκτακτ συνεδρίαση του τη Δευτέρα 03-07-2017, τα μέλη του αποφάσισαν
ομόφωνα να παρέμβουν δημόσια και να καλέσουν τον τηλεοπτικό παρουσιαστή κ. Μένιο
Φουρθιώτη, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον
επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων .

”Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη διότι, στα πλαίσια της εκπομπής “Αποκαλυπτικά”, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 από τις 13.40-17.15, στο σταθμό Εpsilon TV ο οποίος ανήκει στην ΡαδιοτηλεοπτικήΑ.Ε., o παρουσιαστής κ. Μένιος Φουρθιώτης, παρείχε δημόσια οδηγίες διατροφής και τρόπουζωής, χωρίς να παραμένει αυστηρά και μόνο στη διαφήμιση προϊόντος και επιπλέον προέβη σεανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές για τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων.” λέει ο σύλλογος .

” Ειδικότερα, στα πλαίσια διαφήμισης συμπληρώματος διατροφής, ο κ. Μένιος Φουρθιώτης
-μεταξύ άλλων- ανέφερε: «με αυτό το ρόφημα ρυθμίζεται η όρεξη, άρα μπορεί να τρώει κανείς ό,τι θέλει, όσο θέλει και να χάνει βάρος», «άγνωστοι διατροφολόγοι που βαπτίζονται
διατροφολόγοι», «δεν ακούμε κανένα λαμόγιο διατροφολόγο που βαπτίζεται», προσβάλλοντας έναν ολόκληρο κλάδο πτυχιούχων επαγγελματιών υγείας.
Ο Σύλλογός μας σέβεται την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων ή των τηλεοπτικώνπαρουσιαστών, που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, όμως και εκείνοι οφείλουν να τηρούν
απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνονται φορείς παραπληροφόρησης, πολύπερισσότερο, ανοίκειων φραστικών επιθέσεων.” σημειώνει.

Οι διατροφολόγοι τονίζουν τα παρακάτω :

‘ Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνο μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ενημέρωσης καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει και διαχέει πληροφορίες στο κοινό. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι να είναιαυτοί που πληροφορούν και δίνουν οδηγίες διατροφής και συμβουλές στο κοινό. Επισημαίνουμε ότι μόνο οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι που πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 133/2014, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τα καθορισθέντα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα π.δ. 311/1997 (ΦΕΚ Α ́ 221) και π.δ. 78/1989 (ΦΕΚ Α ́ 36).

Σύμφωνα δε με το Π.Δ. 311/1997 (ΦΕΚ Α΄221/29-10-1997) που αφορά στα επαγγελματικά
δικαιώματα των πτυχιούχων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις στη διατροφή και την κλινική διαιτολογία, είναι σε θέση να:
α. να σχεδιάζει, προγραμματίζει, επιβλέπει και υποστηρίζει την εκτέλεση προγραμμάτων
διατροφής του υγιούς ή ασθενούντος πληθυσμού.
β. να σχεδιάζει και επιβλέπει την εκτέλεση θεραπευτικών διαιτών, βάση ιατρικών οδηγιών,
γ. να συμμετέχει σε επιστημονικές δραστηριότητες που αφορούν τη διατροφή, τη νόσο και την
υγεία του πληθυσμού,
δ. να συμμετέχει τέλος στην εκπαίδευση του υγιούς πληθυσμού σε θέματα διατροφής, μέσα από
προγράμματα που οργανώνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων ιδρύθηκε το
1969 στην Αθήνα, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD)
από το 1982 και της Διεθνούς Επιτροπής Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) από το 1984, με
αποτέλεσμα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων –
Διατροφολόγων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με το καταστατικό του ΠΣΔΔ (άρθρο 2), ο σκοπός του συλλόγου για το κοινό είναι:
1. η προώθηση και η διασφάλιση της υγείας,
2. η πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή,
3. η ενημέρωση για θέματα διατροφής, κατά τρόπο που να κατανοούνται οι ιδιότητες, τα
χαρακτηριστικά, η αξία και η υγιεινή των τροφίμων,
4. η ενημέρωση με τρόπο ακριβή, για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη διαιτολογία, διατροφή,
βασισμένη σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες.
Κρίνεται, επίσης, σκόπιμο να αναφερθεί και η επίσημη θέση του ΠΣΔΔ σχετικά με τέτοιου είδουςσκευάσματα.

Ειδικότερα, στο εμπόριο, διεθνώς, κυκλοφορεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μη
συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων διατροφής, που υπόσχονται από μεγάλη έως και
«μαγική» βοήθεια για την απώλεια βάρους. Άλλωστε, το παγκοσμίως διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει, εδώ και πολλά χρόνια, ωθήσει την επιστημονική κοινότητα σε εντατική αναζήτηση διατροφικών συμπληρωμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στηρύθμιση του βάρους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν αποκαλύψει κανένα προϊόν ικανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη διαχείριση του βάρους. Τα περισσότερα είναι αναποτελεσματικά, ενώ κάποια είναι επικίνδυνα και σε πολλές χώρες απαγορευμένα. Υπάρχουν και ορισμένα που ίσως μπορούν να δώσουν μικρή βοήθεια, χωρίς όμως ακόμα ομοφωνία των επιστημονικών δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ κανένας επίσημος διεθνής επιστημονικός φορέας υγείας και διατροφής δεν έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες υπέρ κάποιου διατροφικού συμπληρώματος για τη ρύθμιση του βάρους.

Άλλωστε, αν είχε ανακαλυφθεί κάποιο τόσο αποτελεσματικό συμπλήρωμα, θα ήταν τόσο επαναστατική και πολύτιμη ανακάλυψη, που θα ήταν γνωστό στους πάντες και δει στους επιστήμονες του χώρου.

Μάλιστα, η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ έχει πρόσφατα ολοκληρώσει μια
εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση, για τα διατροφικά συμπληρώματα απώλειας βάρους,
που έχει ήδη παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Όλα τα έγκυρα δεδομένα και συμπεράσματα της διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας διατίθενται από τον ΠΣΔΔ για την ευρύτερη και άρτια ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου. Βρείτε επίσης τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων –Διατροφολόγων
www.hda.grwww.facebook.com/HellenicDieteticAssociation
www.youtube.com/user/HDAhellenicdietetic

Συνεπώς, δεδομένης και της σοβαρότητας του περιστατικού περί προσβολής ενός
επαγγελματικού κλάδου υγείας, καθώς και περί παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού,
καλούμε τον κ. Φουρθιώτη να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τις ανάρμοστες και αδόκιμες
αναφορές του σε επαγγελματίες πτυχιούχους Διαιτολόγους και να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με το διαφημιζόμενο προϊόν. Επίσης, καλούμε το τηλεοπτικό κανάλι Εpsilon TV, να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών, την προστασία της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, καθώς και τη μελλοντική συνεργασία πτυχιούχων . Διαιτολόγων-Διατροφολόγων για τη διάχυση γνώσεων σχετικά με θέματα διατροφής από το τηλεοπτικό κανάλι.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ΠΣΔΔ και τα μέλη του επιφυλάσσονται να προσφύγουν ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon