Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπόροι: Τα οφέλη τους και πώς να τους εντάξουμε σωστά στη διατροφή μας

Σπόροι: Τα οφέλη τους και πώς να τους εντάξουμε σωστά στη διατροφή μας

Σπόροι: Τα περισσότερα φυτά ξεκινούν από έναν σπόρο, ο οποίος είναι γεμάτος με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.


Τα λουλούδια ενός ώριμου φυτού παράγουν καινούριους σπόρους, οι οποίοι έχουν επίσης υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, αιθέρια έλαια και ένζυμα. Όταν ξεραθεί το λουλούδι, οι σπόροι πέφτουν στο έδαφος συνεχίζοντας τον κύκλο της ζωής. Με όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν, δεν είναι παράξενο που οι σπόροι θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής και μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο clean eating.

Ο καλύτερος τρόπος για να τους συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου διατροφή είναι να τους τρως ωμούς, αφού, όταν ζεσταίνονται ή ψήνονται, διασπώνται τα φυσικά τους συστατικά. Είναι, μάλιστα, καλύτερο να επιλέγεις ανάλατους σπόρους και να αποφεύγεις όσους έχουν υποστεί επεξεργασία ή έχουν επικάλυψη.

Είναι αλήθεια ότι οι σπόροι, όπως και οι ξηροί καρποί, έχουν ένα δυνατό θερμιδικό φορτίο, ανάμεσα στις 450-600 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, όπως είναι επίσης αλήθεια ότι αρκεί μια πολύ μικρή ποσότητα στη διατροφή σου για να απολαύσεις τις ιδιότητές τους στην υγεία σου. Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των κυτταρικών μεμβρανών, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα, περιέχουν πολλά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορος και σίδηρος, που χρειαζόμαστε για την υγεία των οστών, του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Πότε τους τρώμε;

Το πρωί θα σου δώσουν ενέργεια και ζωντάνια, ενώ στο μεσημεριανό θα σπάσεις τη μέρα με κάτι υγιεινό και θρεπτικό που παράλληλα βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων στο σάκχαρο του αίματος ώστε να μην πεινάσεις πολύ γρήγορα το απόγευμα.

Πώς τους διατηρούμε;

Δε θέλουν υγρασία ούτε πολύ φως, επομένως, αν έχεις μεγάλες ποσότητες, μπορείς να τους αποθηκεύσεις σε αεροστεγή δοχεία τοποθετημένα σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι, ίσως σε μια χάρτινη σακούλα ψωμιού έτσι ώστε οι σπόροι να παραμένουν στο σκοτάδι. Αν θέλεις να διατηρήσεις μικρότερη ποσότητα, προτίμησε το ψυγείο, αρκεί να έχεις ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και δεν το διαπερνά το φως.

Πώς τους καταναλώνουμε;

Οι σπόροι είναι εξαιρετική ιδέα για να προσθέσεις «σώμα» σε διάφορα υγιεινά γεύματα, όπως smoothies ή σούπες.

Εναλλακτικά, μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ως συμπλήρωμα σε μαγειρευτά φαγητά, ζεστά ή κρύα δημητριακά, σαλάτες και σάντουιτς.

Σου δίνουν επίσης την απαραίτητη ενέργεια όταν τους τρως σκέτους, σαν σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι καλύτερες επιλογές

  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι chia
  • Σπόροι κάνναβης
  • Ηλιόσπορος
  • Κολοκυθόσπορος
  • Παπαρουνόσπορος
  • Κύμινο
  • Σουσάμι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Αυτά είναι τα πιο υγιή όσπρια

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon