Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπιτικό γιαούρτι: Πώς να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι;

Σπιτικό γιαούρτι: Πώς να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι;

Σπιτικό γιαούρτι: Φτιάχνοντας γιαούρτι στο σπίτι, ελέγχετε τα συστατικά, αποφεύγοντας τυχόν ανεπιθύμητα πρόσθετα ή γλυκαντικά που βρίσκονται συχνά σε ποικιλίες που αγοράζονται από το κατάστημα.



Σπιτικό γιαούρτι: Είναι κρεμώδες, είναι νόστιμο και είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι πραγματικά απίστευτα εύκολο να το φτιάξετε! Σύμφωνα με την παράδοση των αρχαίων δασκάλων του γαλακτοκομείου, θα σας καθοδηγήσουμε στην εκπληκτικά απλή διαδικασία παρασκευής τέλειου γιαουρτιού στο σπίτι. Λοιπόν, σηκώστε τα μανίκια σας, ζεστάνετε το γάλα σας και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι που θα σας μεταφέρει από τον «άγνωστο καταναλωτή γιαουρτιού» στον «σούπερ σταρ του σπιτικού γιαουρτιού».


 

Η αρχαία τέχνη της παρασκευής γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι βασικό διατροφικό προϊόν σε πολλούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τη ζέστη της Μέσης Ανατολής μέχρι την ψύχρα της Βόρειας Ευρώπης. Αυτή η αρχαία πρακτική της ζύμωσης του γάλακτος σε μια κρεμώδη, πικάντικη απόλαυση έρχεται τώρα στην κουζίνα σας, με μια συνταγή τόσο απλή που θα έκανε περήφανους τους προγόνους μας. Στη μεγάλη παράδοση των Ελλήνων, των Τούρκων και των Βουλγάρων, πρόκειται να ξεκινήσουμε μια γαστρονομική περιπέτεια, δημιουργώντας νόστιμο, θρεπτικό, σπιτικό γιαούρτι.

Τα οφέλη για την υγεία του φυσικού γιαουρτιού

Εκτός από την απολαυστική γεύση και την κρεμώδη υφή του, το φυσικό γιαούρτι είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία. Είναι μια φυσική προβιοτική μονάδα παραγωγής ενέργειας, γεμάτη με ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βοηθώντας σας να κρατάτε χορτάτους και γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β-12 και κάλιο. Φτιάχνοντας γιαούρτι στο σπίτι, ελέγχετε τα συστατικά, αποφεύγοντας τυχόν ανεπιθύμητα πρόσθετα ή γλυκαντικά που βρίσκονται συχνά σε ποικιλίες που αγοράζονται από το κατάστημα.

Ας αρχίσουμε

  • Ζεσταίνουμε το γάλα: Ρίξτε την επιθυμητή ποσότητα γάλακτος στην καθαρή κατσαρόλα από ανοξείδωτο χάλυβα. Ζεσταίνουμε απαλά το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει περίπου στους 43°C. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο φαγητού, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι το γάλα πρέπει να αισθάνεται ζεστό στο δάχτυλό σας, αλλά όχι τόσο ζεστό ώστε να αναγκαστείτε να τραβήξετε το δάχτυλό σας. Θα πρέπει να αισθάνεται σαν ζεστό μπάνιο το χειμώνα.
  • Προσθέτοντας τη βάση: Στη συνέχεια, ρίξτε το ζεστό γάλα στο γυάλινο δοχείο σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι ανά λίτρο γάλακτος ως βάση. Εάν αυτή είναι η πρώτη σας προσπάθεια στην παρασκευή γιαουρτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες που αγοράσατε από το κατάστημα. Σε μελλοντικές παρτίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας σπιτικό γιαούρτι ως βάση.
  • Το απαλό ανακάτεμα: Μόλις προσθέσετε το ορεκτικό, ανακατέψτε απαλά το μείγμα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αυτό το βήμα είναι σαν ένα φιλικό πάρτι με μίξερ όπου το γάλα σας γνωρίζει το ορεκτικό σας πριν γίνουν τα καλύτερα μπουμπούκια για πάντα (ή μέχρι να τα φάτε, αλλά ας μην το αναφέρουμε ακόμα).
  • Τυλίξτε το: Τώρα, ήρθε η ώρα για το μελλοντικό σας γιαούρτι να πάρει έναν ζεστό, ανενόχλητο υπνάκο. Τυλίξτε το δοχείο σας με ένα σακάκι ή κουβέρτα και αφήστε το κάπου στο σπίτι σας όπου δεν θα ενοχλείται. Αν το φτιάχνετε το βράδυ, το γιαούρτι σας θα ονειρευτεί την τελειότητα ενώ εσείς κοιμάστε.
  • Το παιχνίδι αναμονής: Αφήστε το να καθίσει (ή να κοιμηθεί) για περίπου 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ευεργετικά βακτήρια στο γιαούρτι σας θα κάνουν τα μαγικά τους, μετατρέποντας το γάλα σε γιαούρτι. Είναι σαν μια μικροσκοπική κραιπάλη γαλακτοκομικών που συμβαίνει ακριβώς στην κουζίνα σας.
  • Ψύξτε το: Μετά την περίοδο επώασης, μην κόβετε, μην αγγίζετε ή προσπαθείτε να φάτε το γιαούρτι αμέσως. Αντίθετα, μεταφέρετε το αριστούργημα σας στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για άλλες 3-4 ώρες. Αυτό το στάδιο ψύξης βοηθά στο να πήξει περαιτέρω το γιαούρτι και να ενισχύσει την κρεμώδη υφή του.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 υγιεινές επιλογές σνακ που πρέπει να επιλέξετε εάν κάνετε δίαιτα

5 υπερτροφές για την καταπολέμηση της πρωινής κούρασης

Aλλαγές στη διατροφή που πρέπει να κάνετε πριν το καλοκαίρι

Πόσα φυτά την εβδομάδα οδηγούν στη βέλτιστη υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon