Σπιτικά μπισκότα: Τα σπιτικά μπισκότα δεν είναι μόνο μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ, αλλά σας προσφέρουν επίσης ηρεμία γνωρίζοντας ακριβώς τι μπαίνει στο μεσημεριανό του παιδιού σας.
Η προετοιμασία σπιτικών μπισκότων για το σχολείο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας έχει ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα μπισκότα μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τις ποικιλίες που αγοράζονται από το κατάστημα. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά για να αντιμετωπίσετε τυχόν αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς που μπορεί να έχει το παιδί σας.
Ακολουθεί μια απλή συνταγή για νόστιμα και θρεπτικά σχολικά μπισκότα:
Συστατικά:
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως (ή ένα μείγμα από αλεύρι ολικής αλέσεως και αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 1/2 φλιτζάνι τυλιγμένη βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή ένα φυσικό γλυκαντικό όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Προαιρετικά πρόσθετα: 1/2 φλιτζάνι σταφίδες, αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας
Οδηγίες παρασκευής:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (180°C) και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Βούτυρο κρέμας και ζάχαρη: Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη (ή το γλυκαντικό της επιλογής σας) μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και να ενωθεί καλά.
- Προσθέστε αυγό και βανίλια: Προσθέστε το εκχύλισμα αυγού και βανίλιας στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη βρώμη, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά αυτό το ξηρό μείγμα στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Προσθέστε προαιρετικά υλικά: Εάν συμπεριλάβετε προαιρετικά πρόσθετα, όπως σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας, διπλώστε τα απαλά στη ζύμη.
- Δώστε σχήμα στα μπισκότα: Με τα χέρια σας, πλάθετε μικρές μερίδες της ζύμης σε στρογγυλά ή οβάλ σχήματα μπισκότου, περίπου 2 ίντσες σε διάμετρο. Τα τοποθετούμε στο έτοιμο ταψί αφήνοντας λίγη απόσταση ανάμεσα σε κάθε μπισκότο.
- Ψήσιμο: Ψήνετε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν γύρω από τις άκρες.
- Ψύξτε: Βγάζετε τα μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν σε μια σχάρα. Αφού κρυώσουν εντελώς, μεταφέρετέ τα σε αεροστεγές δοχείο ή επανασφραγιζόμενες σακούλες για σχολικά σνακ.
Συμβουλές:
- Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί με τα πρόσθετα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα ή κεράσια, σπόρους όπως chia ή λιναρόσπορο ή ακόμα και τριμμένα καρότα για επιπλέον διατροφή.
- Εάν το παιδί σας έχει αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή πηγαίνει σε σχολείο χωρίς ξηρούς καρπούς, φροντίστε να αποκλείσετε από τη συνταγή τους ξηρούς καρπούς ή οποιαδήποτε προϊόντα με βάση τους ξηρούς καρπούς.
- Αποθηκεύστε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην μπαγιατίσουν.
- Σκεφτείτε να φτιάξετε μια διπλή παρτίδα και να καταψύξετε μερικά μπισκότα για τις επόμενες σχολικές μέρες. Μπορούν εύκολα να αποψυχθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα εξακολουθούν να έχουν υπέροχη γεύση.
Τα σπιτικά μπισκότα δεν είναι μόνο μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ, αλλά σας προσφέρουν επίσης ηρεμία γνωρίζοντας ακριβώς τι μπαίνει στο μεσημεριανό κουτί του παιδιού σας. Επιπλέον, το παιδί σας θα λατρέψει τη νόστιμη γεύση αυτών των σπιτικών λιχουδιών. Απολαύστε το ψήσιμο και την παροχή θρεπτικών σνακ για το μικρό σας!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube