Σπανακόρυζο: Προσθέστε πλούσιες πρωτεϊνικές τροφές στη διατροφή σας. Το σπανακόρυζο είναι μία από αυτές και μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και γρήγορα. Δοκιμάστε τη συνταγή μας και δεν θα χάσετε!
Δεν υπάρχει ένας τρόπος να φτιάξετε το κλασικό σπανακόριζο. Όλες οι εκδοχές περιλαμβάνουν ρύζι, σπανάκι ή άλλα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, άνηθο και λεμόνι. Χρησιμοποιήστε ένα κρεμμύδι ή μερικά πράσα στη θέση του κρεμμυδιού ή προσθέστε λίγο σκόρδο και μειώσετε τον άνηθο στο μισό. Για να απολαύσετε αυτό το γεύμα, δοκιμάστε το με θρυμματισμένη φέτα, χωριάτικη σαλάτα, ψημένο ψάρι ή τηγανητά ασκαλώνια.
Συστατικά για 4 μερίδες:
- 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 8 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι στραγγισμένο καλά
- 1 κουτ. αλάτι
- 1 μάτσο άνηθο, σκληρούς μίσχους κομμένους, ψιλοκομμένους, χωρισμένους
- 1 κιλό κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παρασκευή συνταγής:
- Αφαιρέστε το ξύσμα από 1 λεμόνι σε φαρδιές λωρίδες με αποφλοιωτή λαχανικών ή μαχαίρι καθαρισμού. Κόψτε το λεμόνι στη μέση. Αφήνω στην άκρη.
- Ζεσταίνετε 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με μέτριο βαθύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και 8 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ανοιχτό πράσινο και να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο, στραγγισμένο καλά, 1 κουτ. αλάτι και το μισό από 1 μάτσο άνηθο, σκληρούς μίσχους , ψιλοκομμένους και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι με λάδι, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε σε 1¼ φλιτζάνι συν 2 κ.σ. νερό και αφήστε να πάρει μια βράση. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε το τηγάνι και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν τρυφερό και να απορροφηθεί το νερό, 13–15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε ένα κιλό συσκευάστε το κατεψυγμένο σπανάκι σε ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα, τοποθετήστε το σε ένα μεσαίο μπολ και ρίξτε βραστό νερό για να το σκεπάσει. Αφήστε να καθίσει μέχρι να ξεπαγώσει, 5-10 λεπτά. Στραγγίξτε καλά και μεταφέρετε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. πιέστε δυνατά για να διώξετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα ξύλο κοπής και περάστε το μερικές φορές με ένα μαχαίρι του σεφ για να ψιλοκόψετε.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε και ρίχνετε το ρύζι με σπανάκι. Ξανακαλύψτε και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά για να αχνίσει το σπανάκι. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, αφρατέψτε το ρύζι και ενσωματώστε το σπανάκι. Ανακατέψτε το υπόλοιπο μισό άνηθο και το χυμό από 1 κρατημένο μισό λεμόνι. Καρυκέψτε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μπολ και περιχύστε με την υπόλοιπη 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube