Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανακόρυζο: Ένα φαγητό με πλούσια διατροφική αξία

Σπανακόρυζο: Ένα φαγητό με πλούσια διατροφική αξία

Σπανακόρυζο: Προσθέστε πλούσιες πρωτεϊνικές τροφές στη διατροφή σας. Το σπανακόρυζο είναι μία από αυτές και μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και γρήγορα. Δοκιμάστε τη συνταγή μας και δεν θα χάσετε!



Δεν υπάρχει ένας τρόπος να φτιάξετε το κλασικό σπανακόριζο. Όλες οι εκδοχές περιλαμβάνουν ρύζι, σπανάκι ή άλλα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, άνηθο και λεμόνι. Χρησιμοποιήστε ένα κρεμμύδι ή μερικά πράσα στη θέση του κρεμμυδιού ή προσθέστε λίγο σκόρδο και μειώσετε τον άνηθο στο μισό.  Για να απολαύσετε αυτό το γεύμα, δοκιμάστε το με θρυμματισμένη φέτα, χωριάτικη σαλάτα, ψημένο ψάρι ή τηγανητά ασκαλώνια.


Συστατικά για 4 μερίδες:

  • 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 8 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι στραγγισμένο καλά
  • 1 κουτ. αλάτι
  • 1 μάτσο άνηθο, σκληρούς μίσχους κομμένους, ψιλοκομμένους, χωρισμένους 
  • 1 κιλό κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή συνταγής: 

  •  Αφαιρέστε το ξύσμα από 1 λεμόνι σε φαρδιές λωρίδες με αποφλοιωτή λαχανικών ή μαχαίρι καθαρισμού. Κόψτε το λεμόνι στη μέση. Αφήνω στην άκρη.
  • Ζεσταίνετε 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με μέτριο βαθύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και 8 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ανοιχτό πράσινο και να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο, στραγγισμένο καλά, 1 κουτ. αλάτι και το μισό από 1 μάτσο άνηθο, σκληρούς μίσχους , ψιλοκομμένους και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι με λάδι, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε σε 1¼ φλιτζάνι συν 2 κ.σ. νερό και αφήστε να πάρει μια βράση. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε το τηγάνι και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν τρυφερό και να απορροφηθεί το νερό, 13–15 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε ένα κιλό συσκευάστε το κατεψυγμένο σπανάκι σε ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα, τοποθετήστε το σε ένα μεσαίο μπολ και ρίξτε βραστό νερό για να το σκεπάσει. Αφήστε να καθίσει μέχρι να ξεπαγώσει, 5-10 λεπτά. Στραγγίξτε καλά και μεταφέρετε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. πιέστε δυνατά για να διώξετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα ξύλο κοπής και περάστε το μερικές φορές με ένα μαχαίρι του σεφ για να ψιλοκόψετε.

  • Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε και ρίχνετε το ρύζι με σπανάκι. Ξανακαλύψτε και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά για να αχνίσει το σπανάκι. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, αφρατέψτε το ρύζι και ενσωματώστε το σπανάκι. Ανακατέψτε το υπόλοιπο μισό άνηθο και το χυμό από 1 κρατημένο μισό λεμόνι. Καρυκέψτε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μπολ και περιχύστε με την υπόλοιπη 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ισπανικές κροκέτες με σπανάκι για υγιεινές απολαύσεις

Φτιάχνουμε θρεπτική σούπα με σπανάκι

Αυτές οι δέκα τροφές διώχνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό σας

Το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα για να χάσετε κιλά πριν τις γιορτές

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon