Σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα.
Η σπανακόπιτα είναι ένα νόστιμο και αλμυρό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει στρώσεις από αφράτο φύλλο με μια γευστική γέμιση από σπανάκι και φέτα. Ακολουθεί μια συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία παρασκευής της δικής σας σπιτικής σπανακόπιτας.
Σπιτική σπανακόπιτα
- 1 κιλό (450 γρ.) φρέσκα φύλλα σπανακιού, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
- 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 10-12 φύλλα φύλλου
- 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (για το βούρτσισμα)
Οδηγίες Παρασκευής:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και αρωματικό.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις μαγειρευτεί το σπανάκι, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού με τη θρυμματισμένη φέτα, τη ρικότα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Αλείψτε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο για να μην κολλήσει. Τοποθετήστε ένα φύλλο σφολιάτας στο σκεύος, αφήνοντας το περίσσευμα να κρέμεται από τις άκρες. Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία, τοποθετώντας ένα προς ένα τα φύλλα και αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Στοχεύστε σε περίπου 5-6 στρώσεις.
- Μόλις τοποθετήσετε τις στρώσεις φύλλου, απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα σπανακιού και τυριού στην κορυφή.
- Συνεχίστε να τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού, αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Διπλώστε την περίσσεια ζύμης που κρέμεται πάνω από τις άκρες πάνω στην επάνω στρώση.
- Αλείψτε την επάνω στρώση με λιωμένο βούτυρο, εξασφαλίζοντας ότι καλύπτεται όλη η επιφάνεια.
- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την επάνω στρώση της ζύμης σε επιθυμητά μεγέθη μερίδας. Αυτό θα διευκολύνει το σερβίρισμα μετά το ψήσιμο.
- Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσοκάστανη και τραγανή.
- Μόλις ψηθεί, βγάλτε τη σπανακόπιτα από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.
Η σπανακόπιτα μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα. Ο συνδυασμός της αφράτης ζύμης φύλλου και της αλμυρής γέμισης σπανακιού και τυριού είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Απολαύστε το!
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube