Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανακόπιτα: Δημιουργήστε μια νόστιμη σπιτική σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα: Δημιουργήστε μια νόστιμη σπιτική σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα.


Η σπανακόπιτα είναι ένα νόστιμο και αλμυρό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει στρώσεις από αφράτο φύλλο με μια γευστική γέμιση από σπανάκι και φέτα. Ακολουθεί μια συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία παρασκευής της δικής σας σπιτικής σπανακόπιτας.

Σπιτική σπανακόπιτα

  • 1 κιλό (450 γρ.) φρέσκα φύλλα σπανακιού, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 10-12 φύλλα φύλλου
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (για το βούρτσισμα)

Οδηγίες Παρασκευής:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και αρωματικό.
  • Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις μαγειρευτεί το σπανάκι, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
  • Σε ένα μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού με τη θρυμματισμένη φέτα, τη ρικότα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  • Αλείψτε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο για να μην κολλήσει. Τοποθετήστε ένα φύλλο σφολιάτας στο σκεύος, αφήνοντας το περίσσευμα να κρέμεται από τις άκρες. Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία, τοποθετώντας ένα προς ένα τα φύλλα και αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Στοχεύστε σε περίπου 5-6 στρώσεις.
  • Μόλις τοποθετήσετε τις στρώσεις φύλλου, απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα σπανακιού και τυριού στην κορυφή.
  • Συνεχίστε να τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού, αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Διπλώστε την περίσσεια ζύμης που κρέμεται πάνω από τις άκρες πάνω στην επάνω στρώση.
  • Αλείψτε την επάνω στρώση με λιωμένο βούτυρο, εξασφαλίζοντας ότι καλύπτεται όλη η επιφάνεια.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την επάνω στρώση της ζύμης σε επιθυμητά μεγέθη μερίδας. Αυτό θα διευκολύνει το σερβίρισμα μετά το ψήσιμο.
  • Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσοκάστανη και τραγανή.
  • Μόλις ψηθεί, βγάλτε τη σπανακόπιτα από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.

Η σπανακόπιτα μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα. Ο συνδυασμός της αφράτης ζύμης φύλλου και της αλμυρής γέμισης σπανακιού και τυριού είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Απολαύστε το!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη και γευστική σπανακόπιτα

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Ισπανικές κροκέτες με σπανάκι για υγιεινές απολαύσεις

Εύκολη και νόστιμη ανοιχτή σπανακόπιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon