Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα;


Το σπανάκι είναι ένα δημοφιλές είδος τροφής, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που οι διαιτολόγοι επιμένουν να το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα; Η Garima Goyal, διαιτολόγος και διατροφολόγος λέει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά το φυλλώδες λαχανικό, αρκεί να λαμβάνεται σε “περιορισμένες ποσότητες”.

Εντάξτε το σπανάκι στη διατροφή σας

1. Ημερήσια δόση βιταμινών. “Το σπανάκι περιέχει απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ. Οι περισσότερες δίαιτες στερούνται μίας ή περισσότερων απαραίτητων βιταμινών. Η κατανάλωση ενός μπολ σπανάκι κάθε μέρα θα σας βοηθούσε να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες”, λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι τα αντιοξειδωτικά στη βιταμίνη C προάγουν την “επούλωση του δέρματος και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση”. Η βιταμίνη Α εξασφαλίζει ισχυρότερη ανοσία και η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προάγει την υγεία των ματιών.

2. Υγεία οστών και μυών. Ο Goyal προσθέτει ότι το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μπορεί επίσης να συμβάλει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης, λόγω του σχηματισμού κολλαγόνου.

3. Υγεία της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας διατηρώντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε υψηλά επίπεδα. Το σπανάκι περιέχει επίσης μονοξείδιο του αζώτου που μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.

4. Έλεγχος επιπέδου σακχάρου. Το σπανάκι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, προάγοντας τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τη γαστρική καθυστέρηση και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. “Αν και αυτά είναι μερικά από τα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης σπανακιού, η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ανοσολογική απόκριση λόγω της ελαφριάς περιεκτικότητας σε ισταμίνη”, προειδοποιεί ο διαιτολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πεντανόστιμη καρμπονάρα γλυκοπατάτας με σπανάκι και μανιτάρια

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Βελτιστοποιήστε τη χορτοφαγική διατροφή σας

Πένες με κοτόπουλο, σπανάκι με λεμόνι και παρμεζάνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon