Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα;



Το σπανάκι είναι ένα δημοφιλές είδος τροφής, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που οι διαιτολόγοι επιμένουν να το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα; Η Garima Goyal, διαιτολόγος και διατροφολόγος λέει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά το φυλλώδες λαχανικό, αρκεί να λαμβάνεται σε “περιορισμένες ποσότητες”.


Εντάξτε το σπανάκι στη διατροφή σας

1. Ημερήσια δόση βιταμινών. “Το σπανάκι περιέχει απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ. Οι περισσότερες δίαιτες στερούνται μίας ή περισσότερων απαραίτητων βιταμινών. Η κατανάλωση ενός μπολ σπανάκι κάθε μέρα θα σας βοηθούσε να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες”, λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι τα αντιοξειδωτικά στη βιταμίνη C προάγουν την “επούλωση του δέρματος και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση”. Η βιταμίνη Α εξασφαλίζει ισχυρότερη ανοσία και η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προάγει την υγεία των ματιών.

2. Υγεία οστών και μυών. Ο Goyal προσθέτει ότι το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μπορεί επίσης να συμβάλει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης, λόγω του σχηματισμού κολλαγόνου.

3. Υγεία της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας διατηρώντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε υψηλά επίπεδα. Το σπανάκι περιέχει επίσης μονοξείδιο του αζώτου που μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.

4. Έλεγχος επιπέδου σακχάρου. Το σπανάκι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, προάγοντας τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τη γαστρική καθυστέρηση και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. “Αν και αυτά είναι μερικά από τα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης σπανακιού, η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ανοσολογική απόκριση λόγω της ελαφριάς περιεκτικότητας σε ισταμίνη”, προειδοποιεί ο διαιτολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πεντανόστιμη καρμπονάρα γλυκοπατάτας με σπανάκι και μανιτάρια

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Βελτιστοποιήστε τη χορτοφαγική διατροφή σας

Πένες με κοτόπουλο, σπανάκι με λεμόνι και παρμεζάνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon