Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανάκι Μούρα: Το σπανάκι και τα μούρα στη λίστα προϊόντων «Dirty Dozen»

Σπανάκι Μούρα: Το σπανάκι και τα μούρα στη λίστα προϊόντων «Dirty Dozen»

Το σπανάκι, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συχνά επαινείται για τα θρεπτικά του οφέλη, βρίσκεται σταθερά ψηλά στη λίστα "Dirty Dozen" λόγω των υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.



Το σπανάκι και τα μούρα είναι δύο δημοφιλή είδη προϊόντων που έχουν μπει στη λίστα “Dirty Dozen” με φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Η λίστα «Dirty Dozen» καταρτίζεται κάθε χρόνο από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενεργούνται από το Πρόγραμμα Δεδομένων για τα φυτοφάρμακα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.


Το σπανάκι, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συχνά επαινείται για τα θρεπτικά του οφέλη, βρίσκεται σταθερά ψηλά στη λίστα “Dirty Dozen” λόγω των υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την EWG, τα δείγματα σπανακιού περιείχαν κατά μέσο όρο σχεδόν επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα, με ορισμένα δείγματα να περιέχουν έως και 18 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, των σμέουρων και των βατόμουρων, είναι επίσης συχνά υποψήφιοι στη λίστα “Dirty Dozen”. Αυτά τα γλυκά φρούτα είναι επιρρεπή σε μόλυνση από φυτοφάρμακα λόγω της λεπτής φλούδας τους, η οποία τα καθιστά πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση χημικών από το έδαφος και τον αέρα. Σύμφωνα με την EWG, ειδικότερα οι φράουλες περιέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά δείγμα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινδύνων για το νευρικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά.

Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα, η EWG συνιστά να επιλέγετε βιολογικές εκδόσεις προϊόντων στη λίστα “Dirty Dozen” όποτε είναι δυνατόν. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.

Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, η EWG συνιστά να πλένετε καλά τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η χρήση μιας βούρτσας προϊόντων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν επίμονων υπολειμμάτων από την επιφάνεια του προϊόντος.

Γνωρίζοντας ποια φρούτα και λαχανικά είναι πιο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τις αγορές τροφίμων τους και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η επιλογή βιολογικού σπανακιού και μούρων ή το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των συμβατικών καλλιεργούμενων προϊόντων, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρεύουμε χτένια σε τηγάνι με σκορδοβούτυρο λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπολονέζ;

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Κρεμώδης απόλαυση: Cheesy Potato Casserole 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon