Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σούπα μπρόκολο: Μία ζεστή χειμωνιάτικη επιλογή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτική αξία

Σούπα μπρόκολο: Μία ζεστή χειμωνιάτικη επιλογή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτική αξία

Σούπα μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε και φολικό οξύ. Προσθέστε το στη διατροφή σας με αυτή την εξαιρετική σούπα.


Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και σίγουρα οι συνταγές που φτιάχνεις  θέλεις να είναι ζεστές και απολαυστικές ταυτόχρονα! Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας πως οι σούπες είναι άνοστο και άγευστο φαγητό. Όμως, αν προσθέσεις σε αυτές μπρόκολο, θα αλλάξεις γνώμη και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Η θρεπτική αξία του συγκεκριμένου λαχανικού είναι μεγάλη. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε και φολικό οξύ. Αν το εντάξεις στη διατροφή σου, τα οφέλη του θα είναι πολλά, καθώς είναι αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει θετικά στο ανοσοποιητικό και στο καρδιακό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην το τρως. Πρόσθεσέ το στη διατροφή σου με αυτή την εξαιρετική σούπα!

Υλικά συνταγής:

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 400 γρ. μπρόκολο, ψιλοκόβουμε το κοτσάνι και τις μπουκίτσες σε κομματάκια
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 150 ml γάλα πλήρες
  • 150 γρ. τριμμένο τσένταρ

Για το σερβίρισμα:

  • 100 γρ. τριμμένο τυρί
  • κρουτόν

Εκτέλεση συνταγής:

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
2. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν ψηθεί ομοιόμορφα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να
μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε την πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά.
4. Προσθέτουμε το ζωμό και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μισοσκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το
αφήνουμε να σιγοβράσει πολύ απαλά. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου.
5. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ψιλοκομμένο μπρόκολο και το γάλα.

 

6. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αυτός ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των
κομματιών μπρόκολου – προσέχουμε να μην ψήσουμε υπερβολικά το μπρόκολο, θα πρέπει να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
7. Προσθέτουμε το τσένταρ, ανακατεύουμε να ενωθεί με τα άλλα υλικά και στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί η σούπα.
8. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλα καρυκεύματα πριν βάλουμε τη σούπα μας σε μπολ.
9. Τη σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν και τριμμένο τυρί.
Καλή απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε έχουν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης στο αίμα τους.

Πώς θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων

Οι καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσετε τη γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon