Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σολομός: Ο καπνιστός σολομός αποτελεί καλή θρεπτική τροφή;

Σολομός: Ο καπνιστός σολομός αποτελεί καλή θρεπτική τροφή;

Σολομός: Ο καπνιστός σολομός είναι γεμάτος γεύση και προσθέτει την τέλεια αλμυρή πινελιά σε πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα.

Ο καπνιστός σολομός είναι μια γαστρονομική απόλαυση. Μπορεί να είναι μεταξένιο λείο ή τρυφερό και ξεφλουδισμένο. Είναι γεμάτο γεύση και προσθέτει την τέλεια αλμυρή πινελιά σε πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα. Αλλά προτού αρχίσουμε να το προσθέτουμε στο καθημερινό μας τοστ με αβοκάντο, ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στο αν είναι ή όχι μια υγιεινή τροφή.

5 οφέλη του καπνιστού σολομού

1. Μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή καρδιά. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που ονομάζονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα γιατί το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα εντάσσουμε τακτικά στη διατροφή μας. Τα πιο ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά ως μακράς αλυσίδας, απαντώνται φυσικά στα λιπαρά ψάρια με τη μορφή εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά και βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος, των αρθρώσεων και της ορμονικής ισορροπίας. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τον ρόλο που μπορεί να έχει η κατανάλωση ψαριών στην προστασία μας από ορισμένους καρκίνους και καταστάσεις όπως το άσθμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
2. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μας έχουν πει από καιρό ότι το ψάρι είναι «τροφή του εγκεφάλου» και υπάρχουν πειστικά στοιχεία που το υποστηρίζουν. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μειώνει την απώλεια εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη – είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ευθύνονται για αυτό. Μελέτες που διερευνούν τον ρόλο που παίζουν οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών έχουν δει οφέλη για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
3. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες. Τα λιπαρά ψάρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων της φλεγμονής, η οποία είναι το κλειδί για τη διαχείριση μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των δεικτών που υποδεικνύουν φλεγμονή.
4. Μπορεί να είναι προστατευτικό. Το ροζ χρώμα του σολομού προέρχεται από τα πλούσια επίπεδα ενός προστατευτικού αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ασταξανθίνη. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της βελτίωσης της χοληστερόλης και της δράσης σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.


5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση. Ο σολομός είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, την πρόληψη της απώλειας μυών και βοηθώντας το σώμα να επουλωθεί και να επανορθωθεί. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ιχθυελαίου ενισχύει τον εγκέφαλο

Δημιουργήστε ένα πολύ νόστιμο δείπνο με σολομό

4 τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 για τα καθημερινά σας γεύματα

Φτιάξτε τον πιο νόστιμο και πικάντικο σολομό που έχετε φάει ποτέ!

Ετοιμάζουμε σολομό για το σημερινό τραπέζι!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon