Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σοκολάτα : Τα οφέλη της στην υγεία

Σοκολάτα : Τα οφέλη της στην υγεία

Σοκολάτα : Σε αυτ'ό το άρθρο ακολουθούν τα οφέλη της σοκολάτας στον οργανισμό αλλά και από το που πήρε το όνομα της.



Η πίστη των Αζτέκων ότι το κακάο ήταν ένα θεϊκό ελιξίριο οφείλεται πιθανώς στην ιδέα ότι ήταν ένα δώρο από τον Quetzalcoatl, τον Αζτέκο θεό του ανέμου και της σοφίας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus ονόμασε το φυτό Theobroma cacao , από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις “theos” που σημαίνει θεός και “broma” που σημαίνει τροφή των θεών”.


 

Είναι πιο πιθανό, ωστόσο, ότι ο λόγος για τυχόν πιθανά οφέλη οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών που βρίσκονται στο φυσικό κακάο – γνωστό ως κακάο. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σε περίσσεια έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες.

Τα οφέλη της στην υγεία

  • Η μαύρη σοκολάτα και τα προϊόντα κακάου που περιέχουν τουλάχιστον 200mg κακάο  μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των ελαστικών των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βοηθά στη ροή του αίματος. Και η τακτική κατανάλωση φλαβανολών κακάου  ακόμη και ανά δόσεις 80 mg την ημέρα , βελτιώνει την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται ή να επεκτείνονται, γεγονός που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος στα όργανα.
  • Αυτό οφείλεται στο ότι το κακάο  αυξάνει τη συγκέντρωση του βιοδραστικού νιτρικού οξειδίου. Αυτό είναι ένα μόριο που εμπλέκεται στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων που έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει το σχηματισμό θρόμβων αίματος, τα οποία μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.

  • Το κακάο  μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση. Και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γνωστικής παρακμής προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες των ελεύθερων ριζών.
  • Παράλληλα με τα καρδιαγγειακά και γνωστικά οφέλη, το κακάο flavanols μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αποκατάστασης των μυών μετά από έντονη άσκηση, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη τους.
  • Έτσι, η σοκολάτα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια γλυκιά απόλαυση, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή φυσική σκόνη κακάου εάν θέλετε τα οφέλη για την υγεία.Η συζήτηση

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη της σοκολάτας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Φτιάξτε πατατοσαλάτα με Σολωμό

Πανδημία : Τρόποι για να αναχαιτιστεί η μετάδοση της στους εργασιακούς χώρους

Πανδημία : Μείωσε το προσδόκιμο ζωής σε τριτοκοσμικές χώρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon