Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σοκολάτα: Τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που τη συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους

Σοκολάτα: Τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που τη συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους

Σοκολάτα: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του νοσοκομείου “Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ” στο Περθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών. Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς μέσα στην επόμενη δεκαετία, και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να φάει κανείς …έναν τόνο. Γι’ αυτόν το λόγο, όπως είπε, συνιστά τη μέτρια και όχι τη συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται πάντως άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς, όπως είπε, ακόμα και αν μελλοντικές μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη της, και πάλι οι γιατροί μπορεί να μην θέλουν να συστήνουν τη σοκολάτα ως φάρμακο.

“Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας”, πρόσθεσε.

Αυτή η μελέτη δεν είναι η πρώτη που προβάλλει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Το 2008, μία ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει στο εσωτερικό του οργανισμού το επίπεδο της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

Το 2009, μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχει τελικά σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και σεξ;

Diy μάσκες προσώπου με σοκολάτα που θα λατρέψετε

Ο εθισμός στη ζάχαρη τον 21ο αιώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon