Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σόγια Vegan: Γιατί η σόγια είναι ένα τόσο αμφιλεγόμενο τρόφιμο;

Σόγια Vegan: Γιατί η σόγια είναι ένα τόσο αμφιλεγόμενο τρόφιμο;

Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι η σόγια έχει κάποια θετική επίδραση. Κι αυτό διότι η αντικατάσταση των ζωικών τροφών με φυτικές όπως η σόγια μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αυξάνει τις φυτικές ίνες, και τα δύο στοιχεία ωφέλιμα για την καρδιά.


Σόγια Vegan: Ανάλογα με το τι τρώμε καθημερινά, οι τροφές που βασίζονται σε σόγια, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας, το μίσο και άλλες, ακούγονται κλασικές υγιείς τροφές. Αλλά προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με την υγεία μας. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Η κατανάλωση σόγιας επηρεάζει ή όχι την υγεία μας και αν ναι, με ποιο τρόπο; Όπως συμβαίνει συχνά σε ζητήματα διατροφής, οι απαντήσεις δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, οι τροφές που βασίζονται στη σόγια είναι από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον πλανήτη μας. Οι σπόροι σόγιας αποτελούν φυτική πηγή πρωτεΐνης, μετάλλων και βιταμινών.

Και αν και υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν την αρνητική πλευρά της τροφής αυτής, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε για όλες τις τροφές σε πλαίσια. Η κατανάλωση αγνών τροφών από τη φύση είναι σούπερ θρεπτική, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων ή η επεξεργασμένη τους τροφή κατά πόσο επηρεάζει θετικά την υγεία μας;

Γιατί η σόγια είναι ένα τόσο αμφιλεγόμενο τρόφιμο;

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και ας πάμε στο 1990, όταν οι τροφές από σόγια άρχισαν να κατακλύζουν σταδιακά την αγορά. Εκείνη την εποχή, πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι η σόγια είχε την ικανότητα να καταπολεμά προβλήματα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, ακόμα και καρκίνο.

Άλλωστε, οι Ασιάτες τρέφονται με τόνους σόγιας και οι έρευνες έδειχναν ότι αυτοί οι πληθυσμοί είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας και καρκίνο του μαστού. Μήπως η σόγια ήταν η τροφή θαύμα;

Όχι απαραίτητα. Εκείνες οι μελέτες ερευνούσαν συσχετίσεις όχι αιτιώδεις σχέσεις. Η υγεία και μακροζωία των Ασιατών μπορεί να οφείλονται σε πολλούς άλλους παράγοντες: στην κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής και την υπόλοιπη διατροφή τους.

Όταν οι ερευνητές έριξαν μια προσεκτικότερη ματιά στο τι κάνει τη σόγια τόσο υγιεινή, βρήκαν ότι περιέχει ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα και ονομάζονται ισοφλαβόνες. Κάποια ευρήματα ανέφεραν ότι αυτές οι ουσίες όμως μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως μείωση της γονιμότητας και ορμονικές ανισορροπίες.

Τι γνωρίζουμε σήμερα;

Όπως και με όλες τις τροφές, οι ειδικοί δεν γνώριζαν τα πάντα για τη σόγια. Αλλά οι έρευνες τελευταίων ετών δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών με σόγια έχει ορισμένα χρήσιμα οφέλη στην υγεία μας. Η σόγια μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, ανάμεσα σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η πλειοψηφία των πρόσφατων ερευνών έχει βρει ότι η ανεπεξέργαστη σόγια δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως λεγόταν παλαιότερα και μάλιστα η υψηλή κατανάλωσή της θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα και προστασία. Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος και έχει προστατευτική επίδραση στους επιζώντες του καρκίνου του προστάτη. Γενικά πάντως, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται επίσης με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του εντέρου.

Βελτιώνει τη γονιμότητα και βοηθά στις εξάψεις

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις ισοφλαβόνες της σόγιας. Ωστόσο, η κατανάλωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι υπερβολική. Η κατανάλωση ισοφλαβόνων από σόγια άνω των 100mg σε καθημερινή βάση έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών.

Η κατανάλωση σόγιας αντί για κρέας μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μας.

Πρώιμες έρευνες έδειχναν ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αλλά πιο πρόσφατα ευρήματα έχουν δείξει ότι ίσως και να μην ισχύει, και το 2008, η Αμερικάνικη Ένωση για την καρδιά είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή τη συσχέτιση.

Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι η σόγια έχει κάποια θετική επίδραση. Κι αυτό διότι η αντικατάσταση των ζωικών τροφών με φυτικές όπως η σόγια μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αυξάνει τις φυτικές ίνες, και τα δύο στοιχεία ωφέλιμα για την καρδιά.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσουμε τη σόγια στη διατροφή μας και πόσο συχνά μπορούμε να την καταναλώσουμε; Όπως και με όλες τις τροφές, το μέτρο είναι το καλύτερο. Γενικά, 3-5 μερίδες ελάχιστα επεξεργασμένης σόγιας την εβδομάδα είναι η καλύτερη ποσότητα. Αν δεν είστε όμως βέβαιοι ή υπάρχει κάποια πάθηση, είναι καλύτερα πριν να κάνετε μια ερώτηση στον γιατρό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Πως θα βάλετε στη διατροφή σας Τόφου

Φυτικό γάλα: ποιο είναι το πιο θρεπτικό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon