Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σνακ : Κατάλληλα τρόφιμα για άτομα με νόσο chron

Σνακ : Κατάλληλα τρόφιμα για άτομα με νόσο chron

Σνακ : Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.


Η ζωή με τη νόσο του Crohn μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται να παρακολουθείτε τι τρώτε. Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που μπορεί να προκαλέσει ή να θεραπεύσει το Crohn, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή από άλλα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επίσης τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του Crohn , στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και στην προώθηση της επούλωσης. Ακόμη καλύτερα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σνακ για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του Crohn και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάποια καλούδια.

Κατανόηση του Crohn’s
  • Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Ενώ το Crohn’s μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, συνήθως επηρεάζει το λεπτό έντερο και το άνω κόλον, διεισδύοντας σε όλο το πάχος του εντερικού τοιχώματος.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως

  • κοιλιακό άλγος
  • επίμονη διάρροια
  • αιμορραγία από το ορθό
  • αέριο ή φούσκωμα
  • απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη
  • πυρετός
  • κούραση
Φαγητό για Crohn’s
  • Δεν υπάρχει τέλεια διατροφή για άτομα με νόσο του Crohn, αλλά κάποια έρευνα έχει δείξει ότι μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Συνιστάται να καταναλώνετε συχνότερα μικρότερες ποσότητες τροφίμων. Για εξάρσεις, μια «ήπια» δίαιτα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υπερβολικές ίνες ή μπαχαρικά και αντί να επιλέγετε μαλακά, ήπια, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τρόφιμα .
  • Κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (ζυμώσιμος ολιγοσακχαρίτης, δισακχαρίτης, μονοσακχαρίτης και πολυόλες) που περιλαμβάνει μια ποικιλία επιτρεπόμενων τροφών μπορεί να ανακουφίσει τυχόν συμπτώματα τύπου IBS ενώ παρέχει επαρκή διατροφή.
  • Η χαμηλή δίαιτα FODMAP εξαλείφει τους ζυμώσιμους, ανεπαρκώς απορροφημένους υδατάνθρακες και πολυόλες από τη διατροφή σας για 6 έως 8 εβδομάδες. Στη συνέχεια, επιτρέπει στα τρόφιμα να επανεισάγονται αργά για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τροφών που προκαλούν.

Τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά

  1. λακτόζη (γαλακτοκομικό γάλα, βούτυρο, κρέμα και τυρί)
  2. φρουκτόζη (μήλα, μάνγκο, μέλι, νέκταρ αγαύης και άλλα γλυκαντικά)
  3. φρουκτάνες (κρεμμύδια, σκόρδο, σπαράγγια και σιτάρι)
  4. γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες ή GOS (όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και μερικοί κόκκοι)
  5. πολυόλες (κουνουπίδι και γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη)
Ακολουθεί βίντεο για την νόσο του Chron

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λάδι : Τα οφέλη του στα μαλλιά

Σεξ χωρίς προφύλαξη : Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Μήπως συνεχίζεις να ακολουθείς ξεπερασμένους κανόνες στο πρώτο ραντεβού από κεκτημένη ταχύτητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon