Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σνακ διατροφή: Η ποιότητα των σνακ, όχι η ποσότητα, επηρεάζει περισσότερο την υγεία

Σνακ διατροφή: Η ποιότητα των σνακ, όχι η ποσότητα, επηρεάζει περισσότερο την υγεία

Σνακ διατροφή: Μελέτες δείχνουν ότι τα σνακ έχουν αυξηθεί τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα τις τελευταίες δεκαετίες.



Πάνω από το 90% των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε ένα ή περισσότερα σνακ την ημέρα, με τους περισσότερους να τρώνε μεταξύ 1,2 και 3 σνακ καθημερινά. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα σνακ έχουν αυξηθεί τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και τα σνακ συμβάλλουν σε περίπου 20% αξιόπιστη πηγή ενεργειακής πρόσληψης στην αμερικανική διατροφή, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία της ποσότητας, της ποιότητας και του χρόνου των σνακ.


Η κατανόηση περισσότερων για το πώς οι συνήθειες του σνακ επηρεάζουν την υγεία θα μπορούσε να ενημερώσει τις διατροφικές πρακτικές. Πρόσφατα, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των συνηθειών του σνακ και της καρδιομεταβολικής υγείας. Διαπίστωσαν ότι η ποιότητα των σνακ —αλλά όχι απαραίτητα ο χρόνος ή η συχνότητα— συνδέθηκε περισσότερο με τα αποτελέσματα της υγείας. Τα σνακ υψηλότερης ποιότητας συνδέθηκαν με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη.

Σύγκριση χρόνου και ποιότητας σνακ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.001 συμμετέχοντες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας κατά μέσο όρο 46 ετών. Περίπου το 73% ήταν γυναίκες και είχαν μέσο ΔΜΣ 25,6 — ταξινομημένο ως ελαφρώς υπέρβαρο. Τα δεδομένα περιελάμβαναν την ποσότητα, την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα του σνακ που αναφέρθηκε μόνος σας, καθώς και καρδιομεταβολικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος, και των επιπέδων ινσουλίνης.

Τα σνακ υψηλότερης ποιότητας ορίστηκαν ως τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις θερμίδες και οι συμμετέχοντες αυτοπαρακολούθησαν για 2-4 ημέρες. Περίπου το 95% των συμμετεχόντων έτρωγαν τουλάχιστον ένα σνακ την ημέρα και κατά μέσο όρο 2,28 σνακ την ημέρα. Το σνακ αποτελούσε περίπου το 22% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερης ποιότητας σνακ συνδέεται με καλύτερες αποκρίσεις λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων για σνακ μετά τις 9 μ.μ. συνδέθηκε με χειρότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της συχνότητας των σνακ, των θερμίδων που καταναλώθηκαν ή της ποσότητας φαγητού με κανένα από τα μέτρα της καρδιομεταβολικής υγείας.

Ιδέες για υγιεινά σνακ

Πώς μπορεί να μοιάζει ένα υγιεινό σνακ; Τα καλά ισορροπημένα υγιεινά σνακ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • καρότα με χούμους
  • πιπεριές με γκουακαμόλε
  • μήλα σε φέτες με βούτυρο ξηρών καρπών
  • γιαούρτι με μούρα
  • μια χούφτα ελαφρά αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους

«Τα σνακ μπορείτε να τα απολαύσετε όποτε αισθάνεστε πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων, αρκεί να επιλέγετε σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι καλά ισορροπημένα με πρωτεΐνες, λιπαρά ή φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης, εξασφαλίζοντας κορεσμό χωρίς τη μεγάλη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο και λαχτάρα για ζάχαρη – μια ιδιαίτερη ανησυχία για όσους είναι επιρρεπείς σε απογευματινή πτώση ενέργειας και βραδινή λαχτάρα», εξήγησε.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το σνακ αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ευνοϊκούς δείκτες υγείας είναι ότι συνήθως συνδέεται με φτωχότερες διατροφικές επιλογές, όπως σνακ με πολλά λιπαρά ή γλυκές λιχουδιές. «Ωστόσο, εάν προσέχετε την ποιότητα των βραδινών σνακ σας και συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, λίπους ή φυτικών ινών, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του σνακ αργά το βράδυ», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Superfoods για μητέρες που θηλάζουν

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατανάλωση junk food του παιδιού σας

5 θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώνετε όμορφα

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε τυρί τύπου cottage

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon