Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Smoothies υγεία: Βελτιστοποιώντας τα Smoothies για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Smoothies υγεία: Βελτιστοποιώντας τα Smoothies για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Smoothies υγεία: Πώς διάφορα επίπεδα οξειδάσης πολυφαινόλης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό;



Τα smoothies μπορούν να είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος για να πάρετε τα σημαντικά φρούτα και λαχανικά που χρειάζεστε για μια υγιεινή διατροφή. Είναι όμως το smoothie μπανάνας και βατόμουρου ο καλύτερος συνδυασμός; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, προτείνουν ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει αν το σώμα σας παίρνει μια θρεπτική ώθηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, χρησιμοποίησε smoothies για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα οξειδάσης πολυφαινόλης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία και βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο – κοινά συστατικά smoothie.

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή και προετοιμασία φαγητού, όπως ένα smoothie με βάση την μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που θα απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge.

Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της οξειδάσης της πολυφαινόλης ή PPO, ενός ενζύμου που υπάρχει φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα. Το μαύρισμα συμβαίνει όταν το τρόφιμο που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στον αέρα, κόβεται ή έχει μελανιάσει. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων smoothies φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρέαζε την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη στο σώμα.

Μπανάνες εναντίον μούρων

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να πιουν ένα smoothie φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, και ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης ως μάρτυρα. Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσες φλαβανόλες υπήρχαν στο σώμα μετά την κατάποση των δειγμάτων smoothie και της κάψουλας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με τον έλεγχο. «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα», είπε ο Ottaviani. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα».

Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών καθημερινά για καρδιομεταβολική υγεία. Ο Ottaviani είπε ότι για άτομα που προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμάσουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα PPO όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι.

Είπε επίσης ότι οι μπανάνες παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να καταναλώνεται σε smoothies. Για όσους θέλουν να καταναλώνουν smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, η πρόταση είναι να μην τα συνδυάζουν με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να ωθήσουν μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής άλλων τροφίμων και τις επιπτώσεις στις φλαβανόλες, για παράδειγμα, ο Ottaviani είπε ότι το τσάι είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβανολών και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, θα είναι διαθέσιμη διαφορετική ποσότητα φλαβανολών για απορρόφηση. «Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει περισσότερη προσοχή στον τομέα των πολυφαινολών και των βιοδραστικών ενώσεων γενικότερα», δήλωσε ο Ottaviani.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να απολαμβάνετε τα μούρα καθημερινά;

Ποια φρούτα έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες;

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Σκανδιναβική διατροφή: Πόσο υγιεινό είναι αυτό το διατροφικό πλάνο;

Σκανδιναβική διατροφή: Παρέχει ισορροπία, ευεξία και μια πιο συνειδητή προσέγγιση στη διατροφή και είναι μια καλή επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή, φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Αχλάδια: 5 οφέλη που θα σας εκπλήξουν

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο που πολλές φορές παραμελείται, αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη γλυκιά και δροσερή γεύση τους, τα αχλάδια προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία μας.

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Close Icon