Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 


Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αλλά η γνώση του σωστού συνδυασμού είναι σημαντική για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα smoothies. Η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει την αποβολή των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα smoothie μπανάνας και βατόμουρου μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προσθήκη μιας μπανάνας στα smoothies φρούτων μπορεί να μειώσει το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie καθώς και την απορρόφησή της στον οργανισμό.

Η μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, διαπίστωσε ότι η πολυφαινολοξειδάση (PPO), ένα ένζυμο που βρίσκεται στην μπανάνα και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, επηρεάζει τα επίπεδα των φλαβανολών στα smoothies που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά smoothie) και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία. Η οξείδωση πολυφαινόλης βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα μούρα, αλλά σε μικρή ποσότητα. Αφού κόψετε σε φέτες ένα μήλο ή ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει όταν η οξείδωση πολυφαινόλης που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα εκτίθεται στον αέρα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς η κατανάλωση smoothies που παρασκευάζονται με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση από τον οργανισμό. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν το smoothie μπανάνας, το οποίο έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα (τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO). Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης μαζί με τα δείγματα smoothie.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani δήλωσε ότι η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μπορεί να μειώσει γρήγορα το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα. Αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός ορισμένων συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα. Αν σας αρέσουν τα smoothies με μπανάνες, μην τα συνδυάσετε με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, είπαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη φρούτων με υψηλή δραστηριότητα PPO (όπως η μπανάνα) με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη (μούρα, σταφύλια και κακάο) σε smoothies μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτιστοποιώντας τα Smoothies φρούτων για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Μπορείτε να απολαμβάνετε τα μούρα καθημερινά;

Ποια φρούτα έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες;

Smoothie με μπανάνα, ταχίνι, κάρδαμο και χουρμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon