Σκόρδο: Το σκόρδο είναι ένα φανταστικό μπαχαρικό που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.
Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 2 κιλά σκόρδο κάθε χρόνο; Για χιλιάδες χρόνια, πριν χρησιμοποιηθεί αυτό το μπαχαρικό για να αρωματίσει τα αγαπημένα σας πιάτα, χρησιμοποιήθηκε ως ιατρική θεραπεία στους αρχαίους πολιτισμούς. Τα οφέλη για την υγεία του σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν από τους κινεζικούς, αιγυπτιακούς και ρωμαϊκούς πολιτισμούς. Υπάρχει ουσιαστική τεκμηρίωση της χρήσης του σκόρδου για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά φανταστικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Ας δούμε τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του σκόρδου για την υγεία.
Γιατί το σκόρδο είναι υγιεινό για εσάς;
Αν και δεν ήταν ευρέως γνωστό, οι ειδικοί καταλαβαίνουν τώρα ότι οι θειούχες ενώσεις στο σκόρδο είναι η κύρια αιτία των ευεργετικών επιδράσεών του στην υγεία. Με τον τεμαχισμό, τον τεμαχισμό ή τη σύνθλιψη των βολβών σκόρδου, οι χημικές ουσίες θειο-σουλφινίτη σε αυτά μετατρέπονται σε αλισίνη. Η αλλισίνη είναι μια φανταστική ουσία. Ωστόσο, ενώ αυτό φαίνεται να ισχύει στη θεωρία, ποια είναι τα πραγματικά οφέλη για την υγεία από τη χρήση του σκόρδου;
1. Το σκόρδο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας. Η ανοσία του σώματός σας είναι αυτό που το εμποδίζει να αρρωστήσει αρχικά, και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της ασθένειας όταν το απαιτεί η κατάσταση. Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και του ιού της γρίπης. Τα παιδιά κρυολογούν έξι έως οκτώ κάθε χρόνο, ενώ οι ενήλικες από δύο έως τέσσερα. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να προστατεύσει από τον βήχα, τον πυρετό και τις ασθένειες του κρυολογήματος. Το να τρώτε δύο ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ωφεληθείτε. Σε ορισμένα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, οικογένειες κρεμούν σκελίδες σκόρδου σε ένα κορδόνι γύρω από το λαιμό των παιδιών τους για να τα βοηθήσουν με τη συμφόρηση.
2. Το σκόρδο βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια είναι δύο από τις πιο σημαντικές ανησυχίες για την υγεία παγκοσμίως. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Θεωρείται ότι προκαλεί περίπου το 70% των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιακών προσβολών και της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η αιτία του 13,5 τοις εκατό των θανάτων παγκοσμίως. Επειδή συγκαταλέγονται στις σημαντικές αιτίες θανάτου, η αντιμετώπιση μιας από τις κύριες αιτίες τους, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το σκόρδο είναι ένα φανταστικό μπαχαρικό που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης του σκόρδου, η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου θα σας προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θεραπεία πυρετού και πολλά άλλα. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα αυτών των συμπληρωμάτων που παίρνετε είναι ίδια με τέσσερις σκελίδες σκόρδο κάθε μέρα. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα.
3. Το σκόρδο βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι ένα λιπαρό συστατικό στο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης: η «κακή» χοληστερόλη LDL και η «καλή» χοληστερόλη HDL. Η υπερβολική ποσότητα LDL χοληστερόλης και η ανεπαρκής χοληστερόλη HDL μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL κατά 10 έως 15 τοις εκατό. Επιπλέον, η κατανάλωση σκόρδου δεν επηρεάζει τα επίπεδα HDL ή καλής χοληστερόλης. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή πάσχετε από καρδιακή νόσο, θα πρέπει να σκεφτείτε να προσθέσετε σκόρδο στη διατροφή σας.
4. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία δεν τελειώνουν με την καρδιά. Να λοιπόν ένας άλλος λόγος για τον οποίο το σώμα σας μπορεί να επωφεληθεί από μια επιπλέον δόση αυτού του μέλους της οικογένειας του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση φρέσκου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με την Iowa Women’s Health Study, οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά σκόρδο με άλλα λαχανικά και φρούτα είχαν 35% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα.
5. Το σκόρδο έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι ένα βιοδραστικό αντιβιοτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και βακτηρίων σε γαρίφαλα κομμένα σε φέτες, κομμένα ή κομμένα σε κύβους. Τα εκχυλίσματα σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την ανάπτυξη:
- μυκήτων
- πρωτόζωων
- ιογενών λοιμώξεων
- πολυάριθμα βακτήρια, για παράδειγμα, η σαλμονέλα
Η αλλισίνη πιστεύεται ότι είναι ένα βιώσιμο αντιβιοτικό. Βοηθά επίσης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμβατικά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.
6. Το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη τυχόν οξειδωτικής βλάβης στο σώμα σας. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων γνωστικών ασθενειών όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, πάρτε αυτό με μια πρέζα σκόρδο. Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων σκόρδου, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα έχετε ανοσία στην ασθένεια. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μόνο σε ένα ορισμένο σημείο.
7. Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Αυτό το συστατικό είναι ένα από τα πρώτα διαθέσιμα ενισχυτικά απόδοσης. Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε τα παλιά χρόνια για να ανακουφίσει την κούραση και να ενισχύσει τις ώρες εργασίας και την αντοχή των εργαζομένων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube