Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σκόρδο μυρωδιά: Πώς να απαλλαγούμε από την “αναπνοή σκόρδου”;

Σκόρδο μυρωδιά: Πώς να απαλλαγούμε από την “αναπνοή σκόρδου”;

Σκόρδο μυρωδιά: Το γιαούρτι μπορεί να καταπολεμήσει την αναπνοή του σκόρδου που μας ταλαιπωρεί;


Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι η νέα μέθοδος που προτείνουν οι επιστήμονες για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου από την αναπνοή σας. Οι επιστήμονες λένε ότι η πρωτεΐνη που υπάρχει στο απλό γιαούρτι με πλήρες γάλα δρα για να εξουδετερώσει τη μυρωδιά και να εξαφανίσει τις ενώσεις με βάση το θείο που προκαλούν την παρατεταμένη μυρωδιά του σκόρδου.

Αμερικανοί ερευνητές που μελετούν τα αποτελέσματά του συμβουλεύουν τους λάτρεις του σκόρδου να τρώνε ένα γιαούρτι αμέσως μετά την κατανάλωση σκορδόψωμου ή ενός κοτόπουλου Κιέβου. Πρόσθεσαν ότι η χρήση του ως «αποσμητικό αναπνοής» θα μπορούσε σύντομα να διαφημιστεί μαζί με τους διατροφικούς ισχυρισμούς του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Molecules, προσπάθησε να διερευνήσει τη φήμη ότι το γιαούρτι μπορεί να καταπολεμήσει την αναπνοή του σκόρδου. Η Δρ Sheryl Barringer, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ερευνήσει στο παρελθόν άλλα τρόφιμα για να συμπεράνει εάν και αυτά μπορούν να απαλλάξουν τις οσμές από την αναπνοή.

Μεταξύ των τροφών που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την αναπνοή του σκόρδου είναι το μαρούλι, τα μήλα, το γάλα και -δεν αποτελεί έκπληξη- η μέντα. Ο Δρ Barringer και ο Manpreet Kaur, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του Dr Barringer, τοποθέτησαν ίσες ποσότητες ωμού σκόρδου σε γυάλινα μπουκάλια – διασφαλίζοντας ότι το σύμπλεγμα των προσβλητικών πτητικών με βάση το θείο απελευθερώθηκε σε συγκεντρώσεις που θα ανιχνεύονταν από ανθρώπινη μύτη.

Χρησιμοποίησαν το αναλυτικό εργαλείο της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν τα επίπεδα των πτητικών μορίων σε αέρια μορφή που υπήρχαν τόσο πριν όσο και μετά από κάθε επεξεργασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι από μόνο του μείωσε σχεδόν όλα (99%) από τα κύρια πτητικά ωμού σκόρδου που παράγουν οσμή.

Όταν δοκιμάστηκαν ξεχωριστά, τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού είχαν επίσης αποσμητική επίδραση στο ωμό σκόρδο, αν και το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό. Με το λίπος, ένα υψηλότερο λίπος βουτύρου βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό στην απόσμηση. Οι πρωτεΐνες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν μορφές ορού γάλακτος, καζεΐνης και πρωτεϊνών γάλακτος που ήταν όλες αποτελεσματικές στην απόσμηση του σκόρδου.

Αλλά ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης μικκυλίου καζεΐνης-ορού γάλακτος βρέθηκε να έχει την καλύτερη απόδοση. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ένα πολύ ζεστό πράγμα αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Δρ Barringer. «Γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη. Ένα ανεπιθύμητο πλεονέκτημα μπορεί να είναι ένα σκεύασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που θα μπορούσε να διαφημιστεί ως αποσμητικό αναπνοής εκτός από τους διατροφικούς του ισχυρισμούς.

Ήμουν πιο ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης, επειδή οι συμβουλές των καταναλωτών για κατανάλωση τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πέρα καλά. Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό».

Η ομάδα μελέτης πραγματοποίησε περαιτέρω πειράματα που αφορούσαν την αλλαγή του επιπέδου pH του γιαουρτιού για να γίνει λιγότερο όξινο και διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο οδήγησε σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της απόσμησης του γιαουρτιού στο σκόρδο. «Αυτό μου λέει ότι επιστρέφει σε αυτές τις πρωτεΐνες, επειδή καθώς αλλάζετε το pH αλλάζετε τη διαμόρφωση των πρωτεϊνών και την ικανότητά τους να δεσμεύονται», είπε ο Δρ Barringer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 κορυφαίες τροφές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα σας

Ποιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης;

Πόσο καλό κάνει η προσθήκη του σκόρδου στο φαγητό μας;

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα γλουταθειόνης στο σώμα σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon