Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σκόρδο: Γιατί το σκόρδο είχε ιατρικές ιδιότητες στην αρχαιότητα;

Σκόρδο: Γιατί το σκόρδο είχε ιατρικές ιδιότητες στην αρχαιότητα;

Σκόρδο: Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος.



Το σκόρδο χρησιμοποιείται, τόσο φαρμακευτικά όσο και ως τρόφιμο ή αρωματικό, από την αυγή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Αρχαία ιατρικά κείμενα από τόσο μακριά όπως η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα και η Ρώμη συζητούσαν τις ιατρικές χρήσεις του σκόρδου. Η Βίβλος και το Κοράνι το αναφέρουν και ενώ το φυτό είναι εγγενές στην Κεντρική Ασία, στον τάφο του βασιλιά Τουτ βρέθηκαν γαρίφαλα που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια.


Πιθανά οφέλη για την υγεία του σκόρδου

Η ιατρική έρευνα συνδέει το σκόρδο με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το μαγειρεμένο, ενώ τα συμπληρώματα σκόρδου είναι τα πιο αποτελεσματικά. Το τσάι με σκόρδο διατηρεί τα οφέλη του ωμού σκόρδου για την υγεία, αρκεί να παρασκευαστεί σωστά: το κλειδί είναι να βράσετε το θρυμματισμένο σκόρδο σας όχι περισσότερο από 3 λεπτά.

Καρδιακή Υγεία

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του ελαίου σκόρδου, το διαλλυλικό τρισουλφίδιο, βοηθά στην προστασία της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή και κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής. Τα ποντίκια που έλαβαν αυτό το συστατικό μετά από καρδιακή προσβολή είχαν 61% λιγότερη βλάβη στον προσβεβλημένο καρδιακό ιστό από τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Η έρευνα πρότεινε επίσης ότι το συστατικό θα μπορούσε να μειώσει τη μεγέθυνση της καρδιάς σε ένα μοντέλο ποντικού καρδιακής ανεπάρκειας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο.

Τα συμπληρώματα σκόρδου, και ιδιαίτερα το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Φαίνεται να το κάνει εν μέρει αποτρέποντας την αγγειοσύσπαση ή τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Ενώ οι επιδράσεις του σκόρδου είναι συγκρίσιμες με τα τυπικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Β μπορεί να μην έχουν αυτό το όφελος.

Το έλαιο σκόρδου έχει επίσης βρεθεί ότι είναι προστατευτικό έναντι της μυοκαρδιοπάθειας, ενός τύπου χρόνιας καρδιακής νόσου που είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ασθενών με διαβήτη. Όταν τα διαβητικά ποντίκια τράφηκαν με σκόρδο, ανέπτυξαν περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με την καρδιακή προστασία από τα διαβητικά ποντίκια στην ομάδα ελέγχου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο.

Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων

Το σκόρδο αναγνωρίζεται ευρέως για την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια, ιούς, μύκητες, ακόμη και παράσιτα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλισίνη, ένα ενεργό συστατικό του φρεσκοτριμμένου σκόρδου, είχε αντιικές ιδιότητες και ήταν επίσης αποτελεσματική ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών στελεχών του E. coli.

Διαπίστωσε επίσης ότι η αλλισίνη είχε αντιμυκητιακές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της Candida albicans, η οποία προκαλεί μολύνσεις ζύμης. Η αντιπαρασιτική του δράση βοηθά στην καταπολέμηση των μεγάλων εντερικών παρασίτων, συμπεριλαμβανομένου του Giardia. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αλλισίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη βακτηριδίου Staphylococcus aureus (MRSA).

Μειωμένη πήξη του αίματος

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος για μερικούς ανθρώπους. Μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή δοκιμή έδειξε ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, σε αντίθεση με το φρέσκο σκόρδο ή άλλα συμπληρώματα σκόρδου, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει το σκόρδο – και άλλα μέλη της οικογένειας Allium – με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η μελέτη για την υγεία των γυναικών της Αϊόβα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 40.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 69 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια 30ετής μελέτη σε 125.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόρδου συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου γαστρικού καρκίνου. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σκόρδο 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ όσοι το κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.

Ομοίως, μια κινεζική μελέτη πολλών εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Πιθανοί κίνδυνοι του σκόρδου

Η κύρια παρενέργεια της κατανάλωσης σκόρδου είναι οι αραιωτικές του ιδιότητες. Εάν δεν τρώτε συνήθως σκόρδο, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Υπερβολική αιμορραγία

Επειδή το σκόρδο μπορεί να κάνει το αίμα λιγότερο πιθανό να πήξει, θα πρέπει να σταματήσετε να το τρώτε 7 έως 10 ημέρες πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση έχετε προγραμματίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Γιατί πρέπει να προσθέτουμε μυρωδικά στο φαγητό μας;

Εξωτική κουζίνα: Μπορεί να είναι υγιεινή για την καρδιά με αυθεντικές γεύσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon