Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια: Η καλύτερη συνταγή για την 25η Μαρτίου

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια: Η καλύτερη συνταγή για την 25η Μαρτίου

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια: Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και μία είναι η συνταγή που φιγουράρει στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού... Ο βακαλάος σκορδαλιά.


Και μπορεί ο τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου να διαφέρει -άλλοι το ετοιμάζουν ως φιλέτο σε κουρκούτι, ενώ κάποιοι προτιμούν να φτιάχνουν ψαροκροκέτες-, το συνοδευτικό της συνταγής όμως είναι πάντοτε ένα: η σκορδαλιά!

Πατάτα ή ψωμί για την σκορδαλιά;

Υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές, όταν θέλει κανείς να ετοιμάσει μια σκορδαλιά. Η πρώτη θέλει τη συνταγή να γίνεται με βάση την πατάτα, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και εκείνη που γίνεται με ψωμί και καρύδια.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Αν είναι να φτιάξετε τη συνταγή, μη λυπηθείτε το σκόρδο. Μπορείτε ωστόσο να μειώσετε την αψάδα του με δυο-τρία τρικ. Αρχικά δοκιμάστε να αφαιρείτε το φύτρο από κάθε σκελίδα σκόρδου. Φαίνεται πως εκεί η μυρωδιά και η γεύση είναι πιο έντονη.

Επιπλέον, μπορείτε να ψήσετε το σκόρδο στο γκριλ πριν το χρησιμοποιήσετε στην σκορδαλιά ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε πάστα σκόρδου, που διατηρεί το ξεχωριστό του άρωμα, αλλά χωρίς την έντονη αψάδα.

Σε συνταγές όπως η σκορδαλιά, οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και καλό είναι να είστε φειδωλοί στο λάδι και το ξίδι, αλλά και στο αλάτι, προσθέτοντας επιπλέον υλικά εφόσον δοκιμάσετε την πάστα σας.

Υλικά

  • 200 γρ. ψίχα καρυδιού
  • 3 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί ή 2 κρητικά παξιμάδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 3-4 ποτήρια ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Προετοιμασία

  • Μουσκεύουμε το ψωμί και στύβουμε καλά να φύγουν τα παραπανίσια υγρά. Πολτοποιούμε και το σκόρδο και προσθέτουμε στο ψωμί
  • Θρυμματίζουμε τα καρύδια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε και το ψωμί με το σκόρδο, το λάδι, το ξίδι και αλατίζουμε
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, αν είναι απαραίτητο
  • Σερβίρουμε μαζί με τον μπακαλιάρο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το must πιάτο για την 25η Μαρτίου

Τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα ντομάτας και πατάτες βουτύρου

Η γκουρμέ εκδοχή του μπακαλιάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon