Το σελήνιο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παρόλο που χρειαζόμαστε μόνο πολύ μικρές ποσότητες ημερησίως. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό στη διατροφή, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το στοιχείο αυτό συμμετέχει στη σύνθεση ενζύμων που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της υγείας και της γήρανσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους πληθυσμούς κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σελήνιο ή συμπληρώματα του στοιχείου αυτού, εμφανίζουν καλύτερη υγειονομική κατάσταση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλά επίπεδα σεληνίου υπήρξαν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.
Η πρόσληψη σεληνίου από τη διατροφή μας μπορεί να είναι εύκολη εφόσον περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αυτό. Ενδεικτικά, οι ξηροί καρποί, και κυρίως οι βραζιλιάνικοι, είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου. Άλλες τροφές περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά και ορισμένα δημητριακά. Παρά την πιθανή ανάγκη κάποιων ατόμων για συμπληρώματα, είναι προτιμότερο να προσεγγίζουμε την πρόσληψη σεληνίου μέσω φυσικών πηγών.
Εν κατακλείδι, η νέα αυτή έρευνα ενισχύει τη σημασία της διατροφής πλούσιας σε παθογένειες και τονίζει την αξία των ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, για την προαγωγή της υγείας και της μακροχρόνιας ευημερίας. Με απλές προσαρμογές στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες και να συμβάλλουμε στη μακροχρόνια υγεία μας.