Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σας άνοιξε η όρεξη; Φταίνε τα τεχνητά γλυκαντικά

Σας άνοιξε η όρεξη; Φταίνε τα τεχνητά γλυκαντικά

Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για τα τεχνητά γλυκαντικά, ως προς το πόσο «αθώα» είναι η κατανάλωση τους, αν δηλαδή μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας. Πάντως αποτελούν βασικό «σύμμαχο» για όλους εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να διατηρούν μία κομψή σιλουέτα.

Μία τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan, υποστηρίζει πως τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι απαλλαγμένα από θερμίδες, όμως ανοίγουν την όρεξη!

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «CellMetabolism» αναφέρουν πως η συστηματική κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά αλλάζει κάποιους μοριακούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το αίσθημα της πείνας.

Οι επιστήμονες της Αυστραλίας για την υλοποίηση της μελέτης τους χρησιμοποίησαν τα μυγάκια που προσελκύουν τα φρούτα, γνωστά με την ονομασία δροσόφυλλες. Πιο συγκεκριμένα για ένα χρονικό διάστημα τους έδιναν τροφή που ήταν πλούσια στο τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη και διαπίστωσαν ότι στην αρχή δεν υπήρχε κάποια μεταβολή στην όρεξη τους. Μετά από πέντε μέρες όμως διαπίστωσαν ότι τα μυγάκια ξεκίνησαν να τρώνε περισσότερο και είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στα σάκχαρα των φρούτων, ιδίως εκείνα που έχουν γλυκιά γεύση, αυξάνοντας κατά 30% την κατανάλωση θερμιδών.

Όπως αναφέρει ο δρ Γκρεγκ Νίλι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας έρευνας υποδηλώνουν πως όταν διαταράσσεται συνεχώς η ισορροπία της γλυκιάς γεύσης, ο εγκέφαλος αυξάνει την ολική κατανάλωση θερμιδών. Επεσήμανε επίσης ότι κατά το παρελθόν μελέτες που είχαν υλοποιηθεί τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών και της μεταβολικής απορύθμισης. Όμως δεν προσδιόριζαν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που ευθύνονταν γι’αυτό. Πλέον με την τελευταία αυτή έρευνα που υλοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan, προέκυψαν πρόσθετες πληροφορίες που υποδεικνύουν τον πιθανό μηχανισμό που σχετίζεται με τη διαδικασία αυτή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon