Τα οφέλη για την υγεία της σαρδέλας και των λιπαρών ψαριών, γενικά, είναι ευρέως γνωστά. Τα υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπών τους βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
Ερευνητές από το Εργαστήριο Έρευνας για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία και την Ομάδα Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και οι δύο από το IDIBAPS. Το ΙΜΙΜ, το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Λιπαρά Οξέα (EUA), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το CIBERDEM και το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Νοσοκομείου Clínic de Barcelona συμμετείχαν επίσης στον ερευνητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Oberta de Catalunya (UOC) και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας του Pi Pi Sunyer
- Η κατανάλωση σαρδέλας δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους θα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης T2D σε έναν πληθυσμό με prediabetes. Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες (152 άτομα με γλυκόζη νηστείας μεταξύ 100-124 mg / dL ηλικίας ≥65 ετών) έλαβαν το ίδιο σχέδιο διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη, ωστόσο, οι μισοί πρόσθεσαν επίσης 200 γραμμάρια – περίπου δύο κουτιά – σαρδέλες ελαιόλαδο στην εβδομαδιαία διατροφή τους.
Αποτελέσματα σε διαβητικούς
- Το 37% των συμμετεχόντων είχαν υψηλό κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Μετά από ένα χρόνο, μόνο το 8% παρέμεινε σε πολύ υψηλό κίνδυνο. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες σημαντικές βιοχημικές παραμέτρους, όπως μειωμένος δείκτης αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR), αυξημένη «καλή» χοληστερόλη (HDL), αυξημένες ορμόνες που επιταχύνουν τη διάσπαση της γλυκόζης (αδιπονεκτίνη) και μειωμένα τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων.
Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη της Σαρδέλας στον οργανισμό μας
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube