Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Διαβάστε ποια τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.



Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνδέεται συνήθως με τροφιμογενείς ασθένειες. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, ιδίως σε εκείνα ζωικής προέλευσης. Ακολουθούν ορισμένα κοινά τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.


Πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα

  • Ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά: Το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο και η γαλοπούλα συνδέονται συχνά με μόλυνση από σαλμονέλα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι τα πουλερικά μαγειρεύονται καλά για να σκοτωθούν τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Αυγά: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, καθώς και σε προϊόντα που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα ή η σάλτσα σαλάτας Καίσαρα. Συνιστάται να καταναλώνετε αυγά που έχουν μαγειρευτεί σωστά για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα μπορεί δυνητικά να φιλοξενούν σαλμονέλα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε παστεριωμένες εκδόσεις αυτών των προϊόντων για να διασφαλίσετε την ασφάλειά τους.
  • Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα θαλασσινά: Ορισμένοι τύποι θαλασσινών, όπως ωμά στρείδια, μύδια και αχιβάδες, έχουν συνδεθεί με μόλυνση από σαλμονέλα. Το σχολαστικό μαγείρεμα των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος. Είναι σημαντικό να μαγειρεύετε το κρέας στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία για να σκοτώσετε τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Φρούτα και λαχανικά: Αν και σπάνια, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν με σαλμονέλα, συνήθως μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό, χώμα ή περιττώματα ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα στάδια της καλλιέργειας, της συγκομιδής ή της επεξεργασίας. Το σωστό πλύσιμο και χειρισμός των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Βλαστάρια: Τα φύτρα, όπως η μηδική, τα φασόλια mung και τα φύτρα τριφυλλιού, έχουν συσχετιστεί με κρούσματα σαλμονέλας στο παρελθόν. Οι θερμές και υγρές συνθήκες που απαιτούνται για τη φύτρωση μπορούν επίσης να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τα φύτρα πριν από την κατανάλωση για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα, αποτελώντας κίνδυνο τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ιδιοκτήτες τους. Είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε σωστά τις τροφές κατοικίδιων ζώων, να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό τους και να τις κρατάτε χωριστά από τις ανθρώπινες τροφές.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων, την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων και τη σωστή αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Ενώ τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν τη δυνατότητα μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με τον κατάλληλο χειρισμό, το μαγείρεμα και τις προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας περιορίζει τη σαλμονέλα σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου

Νέο, γρήγορο εύχρηστο και φθηνό τεστ ανίχνευσης της σαλμονέλας σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα, μέσα σε μία ώρα

Η επιδημία σαλμονέλας συνδέεται με φίδια και τρωκτικά σε 8 επαρχίες του Καναδά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon