Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Διαβάστε ποια τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.


Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνδέεται συνήθως με τροφιμογενείς ασθένειες. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, ιδίως σε εκείνα ζωικής προέλευσης. Ακολουθούν ορισμένα κοινά τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.

Πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα

  • Ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά: Το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο και η γαλοπούλα συνδέονται συχνά με μόλυνση από σαλμονέλα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι τα πουλερικά μαγειρεύονται καλά για να σκοτωθούν τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Αυγά: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, καθώς και σε προϊόντα που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα ή η σάλτσα σαλάτας Καίσαρα. Συνιστάται να καταναλώνετε αυγά που έχουν μαγειρευτεί σωστά για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα μπορεί δυνητικά να φιλοξενούν σαλμονέλα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε παστεριωμένες εκδόσεις αυτών των προϊόντων για να διασφαλίσετε την ασφάλειά τους.
  • Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα θαλασσινά: Ορισμένοι τύποι θαλασσινών, όπως ωμά στρείδια, μύδια και αχιβάδες, έχουν συνδεθεί με μόλυνση από σαλμονέλα. Το σχολαστικό μαγείρεμα των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος. Είναι σημαντικό να μαγειρεύετε το κρέας στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία για να σκοτώσετε τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Φρούτα και λαχανικά: Αν και σπάνια, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν με σαλμονέλα, συνήθως μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό, χώμα ή περιττώματα ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα στάδια της καλλιέργειας, της συγκομιδής ή της επεξεργασίας. Το σωστό πλύσιμο και χειρισμός των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Βλαστάρια: Τα φύτρα, όπως η μηδική, τα φασόλια mung και τα φύτρα τριφυλλιού, έχουν συσχετιστεί με κρούσματα σαλμονέλας στο παρελθόν. Οι θερμές και υγρές συνθήκες που απαιτούνται για τη φύτρωση μπορούν επίσης να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τα φύτρα πριν από την κατανάλωση για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα, αποτελώντας κίνδυνο τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ιδιοκτήτες τους. Είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε σωστά τις τροφές κατοικίδιων ζώων, να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό τους και να τις κρατάτε χωριστά από τις ανθρώπινες τροφές.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων, την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων και τη σωστή αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Ενώ τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν τη δυνατότητα μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με τον κατάλληλο χειρισμό, το μαγείρεμα και τις προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας περιορίζει τη σαλμονέλα σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου

Νέο, γρήγορο εύχρηστο και φθηνό τεστ ανίχνευσης της σαλμονέλας σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα, μέσα σε μία ώρα

Η επιδημία σαλμονέλας συνδέεται με φίδια και τρωκτικά σε 8 επαρχίες του Καναδά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon