Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ για λίγα λεπτά στα μικροκύματα.



Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Salisbury steak ήταν ανέκαθεν το αποκορύφωμα για κάθε μαθητή, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο νόστιμα σχολικά γεύματα. Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ. Έτσι μπορεί ο καθένας να το απολαύσει μετά από μερικά λεπτά στα μικροκύματα μπροστά στην τηλεόραση. Αν και από το όνομά του θα περιμένατε να είναι μια λαχταριστή μπριζόλα, μοιάζει περισσότερο με μπιφτέκι. Είναι μοσχαρίσιος κιμάς αναμεμειγμένος με καρυκεύματα και τρίμματα ψωμιού ή/και ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας, ροδισμένος σε ένα τηγάνι και σιγομαγειρεμένος με μια απλή σάλτσα μανιταριών. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές παραλλαγές και ορισμένες είναι εξαιρετικά νόστιμες.


Αυτή η μπριζόλα χάμπουργκερ με σάλτσα πήρε το όνομά της από έναν γιατρό που σπούδασε διατροφή τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, ο Δρ Τζέιμς Χένρι Σάλσμπερι μελέτησε την «υγιεινή διατροφή» κατά τη διάρκεια και μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Δρ Σάλσμπερι ήταν υπέρμαχος του κιμά ως υγιεινή τροφή. Κάτι που ακούγεται ενδιαφέρον μέχρι να μάθετε ποιες τροφές δεν θεωρούσε υγιεινές ο γιατρός:

  • τα φρέσκα φρούτα
  • τα λαχανικά

Το Salisbury steak σερβίρεται συνήθως με σάλτσα με βάση τα μανιτάρια. Λίγοι άνθρωποι θα το αναγνωρίσουν ως υγιεινό φαγητό. Αλλά αν επιλέξετε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σας σε ελαιόλαδο και φτιάξετε τη δική σας σάλτσα χρησιμοποιώντας υλικά όπως σπιτικό ζωμό, θα το κάνετε πολύ πιο υγιεινό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή περιορίζοντας τα μεγέθη των μερίδων και απολαμβάνοντάς την με πράσινα φασολάκια ή απλά ψητό μπρόκολο. Τέλος, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε με άπαχο κιμά γαλοπούλας.

Υλικά

  • 1 κουτί ή φακελάκι συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλιτζάνι τρίμματα ψωμιού
  • 1 αυγό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι κέτσαπ
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί 1/3 του φλιτζανιού συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα με τον κιμά, τα τρίμματα, αυγό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Πλάστε σε 6 οβάλ μπιφτέκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίστε και τις δύο πλευρές των μπιφτεκιών. Πετάξτε το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και την υπόλοιπη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψε με κέτσαπ, νερό, σάλτσα Worcestershire και σκόνη μουστάρδας. Περιχύνστε το κρέας στο τηγάνι. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαβανέζικο μοσχάρι teriyaki, μια πανδαισία γεύσεων

Μαμαδίστικη συνταγή με λαζάνια για γαστρονομικές αναμνήσεις

Μια εξωτική συνταγή με μοσχάρι και γάλα καρύδας με κάρυ για το απόλυτο comfort food

Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα ροκφόρ για μια μοναδική εμπειρία γαστρονομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon