Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ για λίγα λεπτά στα μικροκύματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Salisbury steak ήταν ανέκαθεν το αποκορύφωμα για κάθε μαθητή, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο νόστιμα σχολικά γεύματα. Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ. Έτσι μπορεί ο καθένας να το απολαύσει μετά από μερικά λεπτά στα μικροκύματα μπροστά στην τηλεόραση. Αν και από το όνομά του θα περιμένατε να είναι μια λαχταριστή μπριζόλα, μοιάζει περισσότερο με μπιφτέκι. Είναι μοσχαρίσιος κιμάς αναμεμειγμένος με καρυκεύματα και τρίμματα ψωμιού ή/και ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας, ροδισμένος σε ένα τηγάνι και σιγομαγειρεμένος με μια απλή σάλτσα μανιταριών. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές παραλλαγές και ορισμένες είναι εξαιρετικά νόστιμες.

Αυτή η μπριζόλα χάμπουργκερ με σάλτσα πήρε το όνομά της από έναν γιατρό που σπούδασε διατροφή τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, ο Δρ Τζέιμς Χένρι Σάλσμπερι μελέτησε την «υγιεινή διατροφή» κατά τη διάρκεια και μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Δρ Σάλσμπερι ήταν υπέρμαχος του κιμά ως υγιεινή τροφή. Κάτι που ακούγεται ενδιαφέρον μέχρι να μάθετε ποιες τροφές δεν θεωρούσε υγιεινές ο γιατρός:

  • τα φρέσκα φρούτα
  • τα λαχανικά

Το Salisbury steak σερβίρεται συνήθως με σάλτσα με βάση τα μανιτάρια. Λίγοι άνθρωποι θα το αναγνωρίσουν ως υγιεινό φαγητό. Αλλά αν επιλέξετε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σας σε ελαιόλαδο και φτιάξετε τη δική σας σάλτσα χρησιμοποιώντας υλικά όπως σπιτικό ζωμό, θα το κάνετε πολύ πιο υγιεινό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή περιορίζοντας τα μεγέθη των μερίδων και απολαμβάνοντάς την με πράσινα φασολάκια ή απλά ψητό μπρόκολο. Τέλος, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε με άπαχο κιμά γαλοπούλας.

Υλικά

  • 1 κουτί ή φακελάκι συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλιτζάνι τρίμματα ψωμιού
  • 1 αυγό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι κέτσαπ
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί 1/3 του φλιτζανιού συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα με τον κιμά, τα τρίμματα, αυγό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Πλάστε σε 6 οβάλ μπιφτέκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίστε και τις δύο πλευρές των μπιφτεκιών. Πετάξτε το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και την υπόλοιπη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψε με κέτσαπ, νερό, σάλτσα Worcestershire και σκόνη μουστάρδας. Περιχύνστε το κρέας στο τηγάνι. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαβανέζικο μοσχάρι teriyaki, μια πανδαισία γεύσεων

Μαμαδίστικη συνταγή με λαζάνια για γαστρονομικές αναμνήσεις

Μια εξωτική συνταγή με μοσχάρι και γάλα καρύδας με κάρυ για το απόλυτο comfort food

Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα ροκφόρ για μια μοναδική εμπειρία γαστρονομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon