Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Salisbury steak: Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ για λίγα λεπτά στα μικροκύματα.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Salisbury steak ήταν ανέκαθεν το αποκορύφωμα για κάθε μαθητή, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο νόστιμα σχολικά γεύματα. Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ. Έτσι μπορεί ο καθένας να το απολαύσει μετά από μερικά λεπτά στα μικροκύματα μπροστά στην τηλεόραση. Αν και από το όνομά του θα περιμένατε να είναι μια λαχταριστή μπριζόλα, μοιάζει περισσότερο με μπιφτέκι. Είναι μοσχαρίσιος κιμάς αναμεμειγμένος με καρυκεύματα και τρίμματα ψωμιού ή/και ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας, ροδισμένος σε ένα τηγάνι και σιγομαγειρεμένος με μια απλή σάλτσα μανιταριών. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές παραλλαγές και ορισμένες είναι εξαιρετικά νόστιμες.

Αυτή η μπριζόλα χάμπουργκερ με σάλτσα πήρε το όνομά της από έναν γιατρό που σπούδασε διατροφή τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, ο Δρ Τζέιμς Χένρι Σάλσμπερι μελέτησε την «υγιεινή διατροφή» κατά τη διάρκεια και μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Δρ Σάλσμπερι ήταν υπέρμαχος του κιμά ως υγιεινή τροφή. Κάτι που ακούγεται ενδιαφέρον μέχρι να μάθετε ποιες τροφές δεν θεωρούσε υγιεινές ο γιατρός:

  • τα φρέσκα φρούτα
  • τα λαχανικά

Το Salisbury steak σερβίρεται συνήθως με σάλτσα με βάση τα μανιτάρια. Λίγοι άνθρωποι θα το αναγνωρίσουν ως υγιεινό φαγητό. Αλλά αν επιλέξετε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σας σε ελαιόλαδο και φτιάξετε τη δική σας σάλτσα χρησιμοποιώντας υλικά όπως σπιτικό ζωμό, θα το κάνετε πολύ πιο υγιεινό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή περιορίζοντας τα μεγέθη των μερίδων και απολαμβάνοντάς την με πράσινα φασολάκια ή απλά ψητό μπρόκολο. Τέλος, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε με άπαχο κιμά γαλοπούλας.

Υλικά

  • 1 κουτί ή φακελάκι συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλιτζάνι τρίμματα ψωμιού
  • 1 αυγό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι κέτσαπ
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί 1/3 του φλιτζανιού συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα με τον κιμά, τα τρίμματα, αυγό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Πλάστε σε 6 οβάλ μπιφτέκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίστε και τις δύο πλευρές των μπιφτεκιών. Πετάξτε το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και την υπόλοιπη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψε με κέτσαπ, νερό, σάλτσα Worcestershire και σκόνη μουστάρδας. Περιχύνστε το κρέας στο τηγάνι. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χαβανέζικο μοσχάρι teriyaki, μια πανδαισία γεύσεων

Μαμαδίστικη συνταγή με λαζάνια για γαστρονομικές αναμνήσεις

Μια εξωτική συνταγή με μοσχάρι και γάλα καρύδας με κάρυ για το απόλυτο comfort food

Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα ροκφόρ για μια μοναδική εμπειρία γαστρονομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon