Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλάτες καλοκαίρι: 4 γευστικές και δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες από τη Γαλλία

Σαλάτες καλοκαίρι: 4 γευστικές και δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες από τη Γαλλία

Σαλάτες καλοκαίρι: Απολαύστε δροσιστικές σαλάτες από τη Γαλλία ως κυρίως γεύμα ή ως το τέλειο συνοδευτικό!


Τα καλοκαιρινά ταξίδια στη Γαλλία συχνά περιλαμβάνουν εκδρομές στην τοπική αγορά και ηλιόλουστα γεύματα στον κήπο. Το κλειδί και για τα δύο είναι να αγοράσετε ένα σύνολο από πράγματα που είναι καλά για κατανάλωση και απαιτούν λίγα ως προετοιμασία. Και αν ο πάγκος τυριών έχει ένα σκληρό κατσικίσιο τυρί, τόσο το καλύτερο – αξίζει πάντα να το επιλέγετε για να θρυμματιστεί πάνω από οποιαδήποτε καλοκαιρινή σαλάτα.

Σαλάτα με μάραθο, αυγό και γαύρο

  • 2 βολβοί μάραθου κομμένοι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 μικρό κόκκινο τσίλι, το κοτσάνι, το κουκούτσι και οι σπόροι πεταμένα, η σάρκα ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαζεμένα φύλλα θυμαριού
  • Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1 φέτα προζύμι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
  • 8 φιλέτα γαύρου
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

 

Κόψτε το μάραθο όσο το δυνατόν πιο λεπτά (χρησιμοποιήστε ένα μαντολίνο, αν έχετε), βάλτε το σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού, το τσίλι, το θυμάρι και ένα πλούσιο καρύκευμα θαλασσινό αλάτι και, στη συνέχεια, αφήστε το στην άκρη για μια ώρα, ώστε το μάραθο να θεραπεύσει λίγο στο αλάτι και βγάζει τους χυμούς του.

Ανακατέψτε περίπου τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο εμποτισμένο μείγμα μάραθου, στη συνέχεια καλύψτε και αφήστε το στην άκρη ενώ συνεχίζετε την προετοιμασία της υπόλοιπης σαλάτας. Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, ρίξτε απαλά τα αυγά και μαγειρέψτε για οκτώ λεπτά. Στραγγίζουμε τα αυγά, τα αναζωογονούμε κάτω από κρύο νερό και, μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε.

Κόψτε το ψωμί σε μικρά κυβάκια και στη συνέχεια τηγανίστε το σε μια ή δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Στραγγίζουμε σε πετσέτα κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι, πετάμε το σκόρδο και μετά αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Απλώνουμε το μάραθο σε μια πιατέλα. Κόψτε τα αυγά στη μέση, τακτοποιήστε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο μάραθο και περάστε ένα φιλέτο γαύρου πάνω από κάθε μισό αυγό. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το τηγανητό ψωμί και το μαϊντανό, σκορπίστε το σε όλη τη σαλάτα και τελειώστε με λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί για γεύση.

Σαλάτα με αγγούρι, μέντα και χαρίσα

  • 2 αγγουράκια
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χαρίσα
  • 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • Χυμός λεμονιού, για γεύση
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αγγούρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κόκκινο κρεμμύδι, προσθέστε το στο μπολ και ρίξτε μια λίγη κουταλιά του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήνουμε για μια ώρα, ώστε τα αγγούρια να βγάλουν τους χυμούς τους.

Ξεπλύνετε καλά για να ξεπλύνετε το αλάτι – αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά – και μετά δοκιμάστε για να ελέγξετε ότι το έχετε κάνει σωστά. Στραγγίστε, στεγνώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα και μετά επιστρέψτε στο μπολ. Προσθέστε τη χαρίσα και το γιαούρτι, ανακατέψτε να ενωθούν, στη συνέχεια ελέγξτε το καρύκευμα και προσθέστε μια στύψα χυμό λεμονιού. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, σκίζετε τα φύλλα μέντας, σκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια και σερβίρετε.

Σαλάτα με φασόλια, μπιζέλια, πράσινα φασόλια και ζαμπόν

  • 200 γραμμάρια πράσινα φασόλια εκλεκτά
  • 150 γρ φασόλια
  • 150 γρ αρακά λιωμένο
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 2 μικρά ασκαλώνια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτά δαχτυλίδια
  • 3 φέτες ζαμπόν
  • 50 γρ αλατισμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

 

Βράστε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και στη συνέχεια βράστε τα πράσινα φασόλια για τέσσερα λεπτά, τα κουκιά για δυόμισι λεπτά και τα μπιζέλια για δύο λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα φρεσκάρουμε όλα σε άφθονο κρύο νερό, να κρυώσουν και να πάρουν χρώμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, ανακατέψτε τις δύο μουστάρδες και το ξύδι, στη συνέχεια ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε τα ασκαλώνια και τα κρυωμένα λαχανικά, ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια σχίστε το ζαμπόν και σκορπίστε από πάνω μαζί με τα αμύγδαλα.

Σαλάτα πεπόνι και φράουλα

  • 1 ώριμο πεπόνι
  • 500 γρ φράουλες
  • 250 ml παγωμένο pineau des Charentes

 

Κόψτε, ξεφλουδίστε και ξεφλουδίστε το πεπόνι, στη συνέχεια κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε το σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε και κόψτε τις φράουλες στη μέση και ανακατέψτε με το πεπόνι. Περιχύνουμε το κουκουνάρι, ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί και μετά αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε. Αν θέλετε να το διακοσμήσετε, φτιάξτε σφηνάκια κονιάκ και γεμίστε τα με σαντιγί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά για μια υγιεινή διατροφή

Πόσο σημαντικό είναι το καρπούζι για την διατροφή μας;

Caprese: Η πιο δροσερή σαλάτα με άρωμα καλοκαιριού

Γιατί τα κράνμπερι είναι η υπερτροφή που χρειάζεστε στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon