Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλάτες καλοκαίρι: 4 γευστικές και δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες από τη Γαλλία

Σαλάτες καλοκαίρι: 4 γευστικές και δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες από τη Γαλλία

Σαλάτες καλοκαίρι: Απολαύστε δροσιστικές σαλάτες από τη Γαλλία ως κυρίως γεύμα ή ως το τέλειο συνοδευτικό!


Τα καλοκαιρινά ταξίδια στη Γαλλία συχνά περιλαμβάνουν εκδρομές στην τοπική αγορά και ηλιόλουστα γεύματα στον κήπο. Το κλειδί και για τα δύο είναι να αγοράσετε ένα σύνολο από πράγματα που είναι καλά για κατανάλωση και απαιτούν λίγα ως προετοιμασία. Και αν ο πάγκος τυριών έχει ένα σκληρό κατσικίσιο τυρί, τόσο το καλύτερο – αξίζει πάντα να το επιλέγετε για να θρυμματιστεί πάνω από οποιαδήποτε καλοκαιρινή σαλάτα.

Σαλάτα με μάραθο, αυγό και γαύρο

  • 2 βολβοί μάραθου κομμένοι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 μικρό κόκκινο τσίλι, το κοτσάνι, το κουκούτσι και οι σπόροι πεταμένα, η σάρκα ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαζεμένα φύλλα θυμαριού
  • Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1 φέτα προζύμι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
  • 8 φιλέτα γαύρου
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

 

Κόψτε το μάραθο όσο το δυνατόν πιο λεπτά (χρησιμοποιήστε ένα μαντολίνο, αν έχετε), βάλτε το σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού, το τσίλι, το θυμάρι και ένα πλούσιο καρύκευμα θαλασσινό αλάτι και, στη συνέχεια, αφήστε το στην άκρη για μια ώρα, ώστε το μάραθο να θεραπεύσει λίγο στο αλάτι και βγάζει τους χυμούς του.

Ανακατέψτε περίπου τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο εμποτισμένο μείγμα μάραθου, στη συνέχεια καλύψτε και αφήστε το στην άκρη ενώ συνεχίζετε την προετοιμασία της υπόλοιπης σαλάτας. Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, ρίξτε απαλά τα αυγά και μαγειρέψτε για οκτώ λεπτά. Στραγγίζουμε τα αυγά, τα αναζωογονούμε κάτω από κρύο νερό και, μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε.

Κόψτε το ψωμί σε μικρά κυβάκια και στη συνέχεια τηγανίστε το σε μια ή δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Στραγγίζουμε σε πετσέτα κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι, πετάμε το σκόρδο και μετά αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Απλώνουμε το μάραθο σε μια πιατέλα. Κόψτε τα αυγά στη μέση, τακτοποιήστε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο μάραθο και περάστε ένα φιλέτο γαύρου πάνω από κάθε μισό αυγό. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το τηγανητό ψωμί και το μαϊντανό, σκορπίστε το σε όλη τη σαλάτα και τελειώστε με λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί για γεύση.

Σαλάτα με αγγούρι, μέντα και χαρίσα

  • 2 αγγουράκια
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χαρίσα
  • 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • Χυμός λεμονιού, για γεύση
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αγγούρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κόκκινο κρεμμύδι, προσθέστε το στο μπολ και ρίξτε μια λίγη κουταλιά του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήνουμε για μια ώρα, ώστε τα αγγούρια να βγάλουν τους χυμούς τους.

Ξεπλύνετε καλά για να ξεπλύνετε το αλάτι – αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά – και μετά δοκιμάστε για να ελέγξετε ότι το έχετε κάνει σωστά. Στραγγίστε, στεγνώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα και μετά επιστρέψτε στο μπολ. Προσθέστε τη χαρίσα και το γιαούρτι, ανακατέψτε να ενωθούν, στη συνέχεια ελέγξτε το καρύκευμα και προσθέστε μια στύψα χυμό λεμονιού. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, σκίζετε τα φύλλα μέντας, σκορπίζετε σε όλη την επιφάνεια και σερβίρετε.

Σαλάτα με φασόλια, μπιζέλια, πράσινα φασόλια και ζαμπόν

  • 200 γραμμάρια πράσινα φασόλια εκλεκτά
  • 150 γρ φασόλια
  • 150 γρ αρακά λιωμένο
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 2 μικρά ασκαλώνια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτά δαχτυλίδια
  • 3 φέτες ζαμπόν
  • 50 γρ αλατισμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

 

Βράστε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και στη συνέχεια βράστε τα πράσινα φασόλια για τέσσερα λεπτά, τα κουκιά για δυόμισι λεπτά και τα μπιζέλια για δύο λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα φρεσκάρουμε όλα σε άφθονο κρύο νερό, να κρυώσουν και να πάρουν χρώμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, ανακατέψτε τις δύο μουστάρδες και το ξύδι, στη συνέχεια ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε τα ασκαλώνια και τα κρυωμένα λαχανικά, ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια σχίστε το ζαμπόν και σκορπίστε από πάνω μαζί με τα αμύγδαλα.

Σαλάτα πεπόνι και φράουλα

  • 1 ώριμο πεπόνι
  • 500 γρ φράουλες
  • 250 ml παγωμένο pineau des Charentes

 

Κόψτε, ξεφλουδίστε και ξεφλουδίστε το πεπόνι, στη συνέχεια κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε το σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε και κόψτε τις φράουλες στη μέση και ανακατέψτε με το πεπόνι. Περιχύνουμε το κουκουνάρι, ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί και μετά αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε. Αν θέλετε να το διακοσμήσετε, φτιάξτε σφηνάκια κονιάκ και γεμίστε τα με σαντιγί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά για μια υγιεινή διατροφή

Πόσο σημαντικό είναι το καρπούζι για την διατροφή μας;

Caprese: Η πιο δροσερή σαλάτα με άρωμα καλοκαιριού

Γιατί τα κράνμπερι είναι η υπερτροφή που χρειάζεστε στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon