Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλάτα: Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Σαλάτα: Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Σαλάτα: Μια πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ακούγεται υγιεινή, σωστά; Αν όμως το κοτόπουλο είναι τηγανητό ή παναρισμένο, δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα.


Οι σαλάτες φτιάχνονται συνήθως συνδυάζοντας μαρούλι ή ανάμεικτα χόρτα και λαχανικά με διάφορα υλικά και dressing. Με μια μεγάλη ποικιλία υλικών, οι σαλάτες αποτελούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής . Μπορείτε να προσθέσετε σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο σε μια σαλάτα, παρ’ όλα αυτά ορισμένες επιλογές δεν είναι καθόλου υγιεινές.

 

Μια σαλάτα είναι πάντα υγιεινή;

Εξαρτάται από το τι προσθέτετε στα λαχανικά σας! Τα σωστά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Αντίθετα, η προσθήκη συστατικών που περιέχουν επιπλέον θερμίδες, λίπος, νάτριο και ζάχαρη υποβιβάζουν τη διατροφική αξία της σαλάτας σας.

Τί να αποφύγετε;

·        Κρεμώδη Dressing

Τα κρεμώδη dressing τύπου blue cheese ή ranch dressing είναι συχνά πλούσια σε

  • Θερμίδες
  • Νάτριο
  • Κορεσμένα Λιπαρά

Πιο συγκεκριμένα, 2 κουταλιες της σούπας ενός τυπικού dressing με blue cheese προσδίδουν σχεδόν 150 θερμίδες και περισσότερα από 15 γραμμάρια λίπους. Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί προσθέτουν ακόμα και μισό φλιτζάνι ή περισσότερο, καταλαβαίνουμε πως μία σαλάτα μπορεί να περιέχει περισσότερα λιπαρά από ένα burger.

·        Μαγιονέζα

Παρόλο που η μαγιονέζα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες δεν είναι τόσο κακή επιλογή αν μιλάμε για δύο κουταλάκια του γλυκού. Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές της δε περιορίζονται σε τόσο μικρή ποσότητα και προσθέτουν ακόμα και ¼ του φλιτζανιού που ισοδυναμεί με 325 επιπλέον θερμίδες στη σαλάτα τους.

·        Dressing χωρίς λιπαρά

“Μα γιατί να τα αποφύγουμε; Αφού δε περιέχουν λιπαρά..” είναι η συχνότερη σκέψη όλων. Αν είναι και η δικά σας, θα πρότεινα να το ξανασκεφτείτε. Για να καλύψουν τη μειωμένη γεύση που προκύπτει από την απώλεια λιπαρών, τα dressing χωρίς λιπαρά είναι συνήθως πλούσια σε:

  • Ζάχαρη
  • Νάτριο
  • Χημικά Πρόσθετα

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται τα λιπαρά για να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, D και Ε, οπότε στερώντας πλήρως τα λιπαρά, καθίσταται και αδύνατο να τις προσλάβετε.

·        Τηγανητό Κοτόπουλο

Μια πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ακούγεται υγιεινή, σωστά; Αν όμως το κοτόπουλο είναι τηγανητό ή παναρισμένο, δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα. Το παναρισμένο ή τηγανητό κοτόπουλο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, για αυτό και συστήνεται να αποφεύγεται τόσο στις σαλάτες όσο και γενικότερα. Εκτός αυτων, τα τηγανητά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί από πλήθος ερευνών για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και διαφόρων ειδών καρκίνου.

·        Τυριά και αλλαντικά

Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά ταυτόχρονα είναι πυκνό θερμιδικά και υψηλό σε λιπαρά. Εάν είστε λάτρης των τυριών και θέλετε οπωσδήποτε να τα προσθέσετε, μπορείτε να επιλέξετε ένα με χαμηλά λιπαρά, όπως η μυζήθρα και το τυρί cottage.

 

Όσον αφορά τα αλλαντικά, αποτελούν μία κατηγορία φαγητού που πρέπει να αποφεύγετε γενικώς και όχι μόνο στις σαλάτες, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες:

  • Νατρίου
  • Νιτρικών ιόντων
  • Συντηρητικών
  • Έχουν συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Μέλι και λεμόνι: Ένα ισχυρό όπλο για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Κατανόηση σημαντικών τροφικών δυσανεξιών για μια υγιή ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon