Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρύζι μπασμάτι με λαχανικά – Θρεπτική και νόστιμη συνταγή

Ρύζι μπασμάτι με λαχανικά – Θρεπτική και νόστιμη συνταγή

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι οι απλοί, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της απότομης ανύψωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.



Αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή τροφής. Διαθέτει πλούσια διατροφική αξία και συνάμα, η κατανάλωση του προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι οι απλοί, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της απότομης ανύψωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

 


 

ΥΛΙΚΑ

Για το ρύζι:

  • 1 κούπα basmati
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 1/3 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά

Για τα λαχανικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 κρεμμύδι ξερό)
  • 1 πράσσο (το λευκό μέρος)
  • 1 φέτα ginger πάχους
  • 2 εκ. τριμμένη
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα τριμμένο καρότο
  • 1 κούπα πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο άσπρο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο μωβ κομμένο σε λωρίδες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ρύζι:

  1. Πλύντε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να γίνει καθαρό.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέστε 2 κούπες καυτό νερό, το αλάτι και τον κουρκουμά.
  4. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε το μάτι και σιγοβράστε για 6 λεπτά.
  5. Στα 6 λεπτά ανοίξτε το καπάκι και ελέγξτε. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες στο μίγμα.
  6. Σβήστε το μάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάλτε από πάνω το καπάκι και αφήστε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά.

Για τα λαχανικά:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσσο και το ginger για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό ακόμη.
  3. Στη συνέχεια ρίξτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα καρυκεύματα και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψετε για 1 λεπτό ακόμη.
  5. Βγάλτε το τηγάνι από το μάτι και τελευταίο ρίξτε το μαϊντανό.
  6. Ρίξτε το ρύζι στο μίγμα των λαχανικών, ανακατέψτε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το τσάι ιβίσκου βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία;

Αντιμετωπίστε διατροφικά τα δυσάρεστα συμπτώματα της θεραπείας του καρκίνου

Γιατί ο χυμός αγγουριού με ανανά είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τον καθένα;

Τι προσφέρει το γάλα αμυγδάλου στον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon