Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρύζι: Η θέρμανση του ρυζιού προκαλεί δηλητηρίαση;

Ρύζι: Η θέρμανση του ρυζιού προκαλεί δηλητηρίαση;

Ρύζι: Με την κατάλληλη αποθήκευση και αναθέρμανση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Απλώς θυμηθείτε να κρυώσετε γρήγορα το ρύζι, να το βάλετε στο ψυγείο και να το ξαναζεσταίνετε καλά πριν το φάτε.



Ετοιμάσατε ένα νόστιμο κι εντυπωσιακό γεύμα με ρύζι, αλλά περίσσεψε αρκετό. Μπορείτε άφοβα να το αποθηκεύσετε για την επόμενη μέρα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά με κάποιους σημαντικούς όρους. Αν και ο μύθος που κυκλοφορεί για το δηλητηριώδες ξαναζεσταμένο ρύζι δεν είναι ακριβώς αληθινός, υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης εάν το ρύζι δεν αποθηκευτεί σωστά.

Όταν το ρύζι γίνεται επικίνδυνο: η σημασία της αποθήκευσης


Όταν το ρύζι γίνεται επικίνδυνο: η σημασία της αποθήκευσης

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το ζέσταμα του ρυζιού. Ο πραγματικός ένοχος είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται συχνά σε άψητο ρύζι και παράγει σπόρια που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από δύο ώρες), τα σπόρια του Bacillus cereus μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια που παράγουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και ζαλάδα.

Ασφαλής αποθήκευση και επαναθέρμανση ρυζιού

Για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από ρύζι, είναι ζωτικής σημασίας να το αποθηκεύσετε σωστά. Αμέσως μετά το μαγείρεμα, απλώστε το ρύζι σε ένα ρηχό ταψί για να κρυώσει γρήγορα. Μην το αφήνετε να κάθεται στην κατσαρόλα ή στον πάγκο της κουζίνας για περισσότερο από μία ώρα. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το ρύζι σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια για έως και έξι ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι φτάσει σε θερμοκρασία καυτού ατμού σε όλο το φαγητό. Είναι καλύτερο να μην ξαναζεστάνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορά.

Ασφαλής αποθήκευση και επαναθέρμανση ρυζιού

Απολαύστε τα νόστιμα υπολείμματα ρυζιού σας χωρίς άγχος! Με την κατάλληλη αποθήκευση και επαναθέρμανση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Απλά θυμηθείτε να κρυώσετε το ρύζι γρήγορα, να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο και να το ζεστάνετε καλά πριν το φάτε. Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο τηγανητού ρυζιού και από τι προκαλείται;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες στο ρύζι

Τελικά η κατανάλωση ρυζιού παχαίνει;

5 Λόγοι που το ρύζι κάνει καλό στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon